Kina će izbjegavati ‘mirovnu konferenciju’ Zelenskog

Zelenski - Ukrajinska protuofenziva
10 komentara

Peking je ranije izjavio da će podržati razgovore ako obje sukobljene strane budu prisutne

Peking neće prisustvovati mirovnoj konferenciji o Ukrajini čiji će domaćin biti Švicarska sredinom lipnja, izvijestio je Reuters pozivajući se na anonimne izvore bliske tom pitanju. Kina je navodno odbila poziv jer uvjeti za sudjelovanje, uključujući sudjelovanje i Rusije i Ukrajine, nisu bili ispunjeni.

Konferencija je na rasporedu od 15. do 16. lipnja u Burgenstock Resortu u blizini Lucerna. Pozvano je više od 160 zemalja, uključujući članice G7, G20, BRICS-a i EU, a među čelnicima su potvrdili svoje prisustvo njemački kancelar Olaf Scholz i kanadski premijer Justin Trudeau.

Moskva nije pozvana, iako je rekla da ne bi prisustvovala čak i da jest, tvrdeći da će se summit vrtjeti oko takozvane ‘formule mira’ ukrajinskog čelnika Vladimira Zelenskog. Inicijativa od deset točaka poziva Moskvu da se povuče sa svih teritorija koje Kijev smatra svojima i da se uspostavi sud koji će procesuirati ruske dužnosnike za navodne ratne zločine. Moskva je odbacila inicijativu, nazvavši je “odvojenom od stvarnosti”.

U četvrtak je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao da Peking potiče sve napore koji vode ka mirnom rješenju ukrajinskog sukoba. Kina će “podržati međunarodnu mirovnu konferenciju koja će se održati u pravo vrijeme koju priznaju i Rusija i Ukrajina, uz jednako sudjelovanje svih strana kao i poštenu raspravu o svim mirovnim planovima”, rekla je. Peking je spreman održati diskurs s međunarodnom zajednicom o poticanju diplomatskog rješenja krize, dodao je glasnogovornik.

Prošlog je tjedna Zelensky rekao da Rusija ne smije biti prisutna na summitu jer bi mogla dobiti potporu drugih zemalja i preoteti Kijevu agendu. Sudionici bi trebali razviti plan bez Rusije, a zatim ga predati Moskvi preko posrednika, inzistirao je Zelenski.

Moskva kaže da Švicarska nije sposobna posredovati u mirovnim naporima, rekavši da je “iz neutralne postala otvoreno neprijateljska” nakon što je sudjelovala u sankcijama Rusiji 2022.

“Ova je konferencija potpuno besperspektivna”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za RT ranije ovog tjedna, dodajući da je “okupiti se i ozbiljno razgovarati o ukrajinskom sukobu bez našeg [Ruskog] sudjelovanja apsurdno”.

Među ostalim državama, čelnici nekoliko zemalja BRICS-a – uključujući Brazil i Južnoafričku Republiku – navodno će preskočiti događaj. Predsjednik SAD-a Joe Biden ne bi trebao prisustvovati, umjesto toga usredotočen je na nadolazeće predsjedničke izbore u studenom.

kinamirovni pregovorirusijaSummitukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
4 mjeseci prije

Rusija je imperij zla i laži koji treba zaustavit.

Max
4 mjeseci prije

Logično.

tihobl
4 mjeseci prije

Svajcarska je zamolila Zelenskog da ne dolazi vec da se obrati putem video veze.

Bruno
4 mjeseci prije

Zeleni ultimatum. Ako nas ne poslušate , svi ćemo vas napasti. Pa taj čovjek nije dostigao ni razvoj djeteta od 10 godina. I po visini i po pameti. Jesu li predstavnici drugih zemalja tamo samo zbog turizma i dnevnica? Ko li plaća boravak u Švici? Zeleni? Onaj svevišnji je napravi jednu grešku kada je projektovao čovjeka, trebao je na čelu ugraditi i pokazivač IQ-a. Tako bi na izborima narod mogao kazati, glup si , ne možeš biti predsjednik.

Saljivdjija
4 mjeseci prije

A Zelnski ce biti posmatrac ili turista..Mandat nesta nestima..

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI