Izrael je ponudio novi plan za prekid vatre u Gazi

Biden, Izrael i Palestina
4 komentara

Trodijelni plan bi uključivao povratak svih izraelskih talaca iz Gaze, rekao je američki predsjednik

Izrael je predložio novi “trajni” prekid vatre za Gazu u zamjenu za oslobađanje svih preostalih talaca od strane Hamasa, rekao je u petak američki predsjednik Joe Biden, pozivajući palestinsku militantnu skupinu da pristane na ponudu.

Razgovori u kojima su posredovali Egipat, Katar i drugi opetovano su zapali u slijepu ulicu, pri čemu su obje strane svaljivale krivnju na drugu.

Tijekom konferencije za novinare u Bijeloj kući u petak poslijepodne, Biden je rekao da je Izrael iznio “sveobuhvatan novi prijedlog” za okončanje rata.

„Svi koji sada žele mir moraju dići svoj glas i raditi na tome da on postane stvaran. Vrijeme je da ovaj rat završi”, rekao je Biden, pozivajući čelnike s obje strane da “ne izgube ovaj trenutak”.

“Izrael je dao svoj prijedlog. Hamas kaže da želi prekid vatre. Ovaj dogovor je prilika da dokažu misle li to stvarno”, rekao je.

Prema Bidenu, prijedlog uključuje tri faze, a prva je prekid vatre od šest tjedana.

Tijekom tog razdoblja izraelske snage bi se povukle iz Gaze, a taoci, uključujući starije osobe i žene, bili bi razmijenjeni za stotine palestinskih zatvorenika koji bi bili vraćeni u enklavu. Nekih 600 kamiona pomoći također će biti dopušteno u Gazu svaki dan, rekao je Biden.

Druga faza bi uključivala pregovore o trajnom prekidu sukoba, uz nastavak primirja “sve dok pregovori traju”, rekao je. Treća faza bi ispitala opsežni plan obnove Gaze.

Bidenova najava dolazi u trenutku kada su pokušaji ponovnog postizanja prekida vatre zaustavljeni ranije ovog mjeseca kada se Izrael odbio obvezati da će okončati rat i započeo svoju ofenzivu na gusto naseljeni južni grad Rafah.

Ovaj tjedan, Hamas je navodno rekao posrednicima da neće pregovarati tijekom agresije koja je u tijeku, ali da je spreman za “potpuni sporazum”, koji uključuje razmjenu zarobljenika i talaca ako izraelsko bombardiranje enklave prestane.

BidengazaHamasIZRAELPalestinaprekid vatre
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zorule
4 mjeseci prije

nije mi jasno to natezanje sa tim taocima, kao da Hamas ima ikakvu korist od tih talaca, Izraelci su ionako pobili jedan dio u svom bombardiranju. Ti taoci su samo izgovor Izraelu da nastavi genocid.

4 mjeseci prije

tako, tako, pozz AC/DC man zovem se tesla, nikola tesla. poznatiji na balkanu kao izumitelj struje. prvo i najprvo, najvaznije pitanje znanosti, nauke i scientie. pitanje moje nacionalnosti. ja sam vlaj. rodom iz vlaske familije na proputovanju kroz srbiju, hrvatsku i madjarsku na putu za ameriku. na putu nas scapio pravoslavni pop, crkve SPC-NL. spc-nl stoji za srpska pravoslavna crkva – ne licencirana. tako mi bijasmo srbi jedno vrijeme. sad sam amerikanac ali umro. izumjo sam stroj za struju, tesla coils za ubijanje marsovaca i besplatnu elektricnu energiju. cekamo da besplatni proizvodjaci prozivedu tu besplatnu struju pa prodaju narodu u pol cijene. kao znanstvenik proucavao sam polje srboelektromagnetizma. srboelektroni su valno-talasne cestice koje kruze oko hrvoprotona i bosnoneutrona. svi zajedno tvore jugoatom. dok ne dodje do atomizacije iliti nuklearne fisije. onda ostaju otrovni radioaktivni otpaci koji zagadjuju prirodu tisucama godina. o mom zivotu … (oj zivote, zivote) kao mali skako… Čitaj više »

Nenad Erak
4 mjeseci prije

Za ovu najbolesniju vladu ikad taoci su samo problem u svakom pogledu i bolesnici bi najradije da nestanu ali kako to nije moguće najradije bi da su mrtvi kako bi se smanjio pritisak medija, javnosti, rodbine. Da sam na mjestu bolesnika isto bi razmišljao jer ne može interes pojedinaca biti viši od interesa “države” medjutim sumnjam da bilo tko iz te vlade židovsko-hazarskih bolesnika realno (ILI JE STVSRNO ONO ŠTO GORE TO BOLJE) može sagledati širu sliku situacije u kojoj se nalaze i da ne vide da su svugdje po svijetu sve maske pale, da su i oni koji nisu željeli-smjeli progledali, da su svi krediti potrošeni i da držanje za jaja svih i svuda njihovim prljavim novcima će sve MANJE prolaziti i da im se sve urušava i bliži nestanak s bliskog istoka !!! P.S. Natanyahu sve više izgleda kao zombi ili mumija a Itamar Ben Gabir ministar sigurnosti… Čitaj više »

Max
4 mjeseci prije

Izrael hoće satrti sve.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI