Ruski napad na Ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Ruski tenk u Ukrajini
29 komentara

Ruska vojska izvela je niz dalekosežnih udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i skladišta u kojima se skladišti oprema koju je isporučio Zapad, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

U saopćenju od subote, ministarstvo je navelo da je visokoprecizno oružje iz zraka i mora korišteno za gađanje energetskih objekata Ukrajine koji podržavaju operacije odbrambene industrijske baze. Napad je također bio usmjeren na arsenale za skladištenje oružja zapadne proizvodnje, dodali su zvaničnici.

“Cilj udara je postignut. Svi naznačeni ciljevi su pogođeni”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je objasnilo da je najnoviji udar bio odgovor na pokušaje Kijeva da napadne ruske energetske i transportne objekte.

Proteklih sedmica Ukrajina je pokušala da napadne fabrike za preradu nafte u nekoliko regija. Ruski ministar odbrane Andrej Belousov takođe je u petak rekao da je jedan od udara – za koji je tvrdio da uključuje deset raketa ATACMS koje su isporučili SAD – bio usmeren na ključni Krimski most. Svi projektili su oboreni od strane protivvazdušne odbrane, rekao je ministar.

Ukrajinske vlasti potvrdile su udare Moskve, a Ukrenergo, nacionalni operater električne mreže, rekavši da su pogođeni energetski objekti u pet regija. U međuvremenu, ukrajinski premijer Vladimir Zelenski rekao je da je u napadu uključeno više od 50 projektila različitih tipova i oko 50 dronova, tvrdeći da je većina oborena.

On je takođe ponovio molbe za više sistema protivvazdušne odbrane i aviona zapadne proizvodnje, i objavio snimak požara u, čini se, neodređenom postrojenju za proizvodnju električne energije.

ATACMSrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pomalo
4 mjeseci prije

Pa nakon dvi ipo godine Rusija jos uvik ima sta gađat po pitanju infrastrukture? Pa daj brate ubrzaj to malo, 2.-3. I vozi

tihobl
4 mjeseci prije

Ракетни удар на Украјину: 06/01/24… Рано јутрос се догодио још један масовни удар на Украјину. Шема је била уобичајена. Најпре су кренулу дронови Герањ, а затим напади крстарећим ракетама Х-101 са носача ракета Ту-95 МСМ. Овога пута мете су били објекзи енергетске инфраструктуре. Поново су страдале ТЕ Буршитскаја и енергетска и гасна инфраструктура у региону Стриј. Удари су изведени и на подручју хидроелектрана Кременчуг и Дњепар. Штавише, у ХЕ Дњепар је блокиран пут на брани. Циљеви су такође погођени у Лавовској, Закарпатској, Запорошкој, Кијевској, Кировоградској, Хмељничкој, Виницкој и Черкаској области. Већ по обичају је било ноћних удара (тактичком авијацијом) у области Харкова и широм региона, као и дуж фронта. Било је много погодака термоелектране Бурштин, где је, упркос честим „калибрацијама” и изјавама Кијева да „нема шта да се удари”, неколико блокова још увек радило (према мојим подацима, два). Било је долазака у подручје Ладижинске термоелектране, коју је Кијев такође прогласио… Čitaj više »

tihobl
4 mjeseci prije

Оружане снаге Русије напале су војни аеродром у граду Стрију у Лавовској области. 4 доласка у Стриј. Експлозије су биле у правцу војне ваздухопловне базе Стриј. Украјина је припремала овај аеродром за пријем авиона Ф-16. У марту 2024. године руска војска је покренула „серију веома квалитетних напада“ на њу, подсетио је Лебедев. Али аеродром је поправљен и писта доведена у ред. У близини аеродрома налазила су се и складишта бившег инжињеријског батаљона. Према речима локалног становништва, први удар око 4 сата ујутру био је у том правцу. Била је то веома снажна експлозија која се осетила у супротном делу града. Још један штрајк догодио се у области ауторемонтне фабрике у Стрију. Последњих недеља тамо је увезена нова западна војна опрема. Поред тога, напад је био у правцу аеродрома, ближе предграђу Дулиба. Тамо се налази Лвовски батаљон бригаде радио-техничке ПВО. Просторије батаљона однедавно се користе као привремене тачке размештаја. Након овог… Čitaj više »

tihobl
4 mjeseci prije

Повећање цене електричне енергије ће довести до гашења предузећа и повећања незапослености у украјинском буџету неће бити новца за обезбеђење Оружаних снага Украјине.

Последње 2 године предузећа већ послују на ивици могућег и са огромним губицима. Сваки корак који доводи до повећања трошкова производње једноставно гура предузећа преко тачке у којој ће бити приморана или да смање производњу количине, или зауставити и отпустити људе.

tihobl
4 mjeseci prije

Украјинци беже и умиру: Број радника смањен за 27% током рата – Блумберг

Кијев мора да „попуни празнину коју су оставили милиони Украјинаца“. Ови људи су побегли из земље, или су били мобилисани, или су погинули на фронту. Други нерадо иду да раде за велике компаније, кријући се од ТЦЦ-а.

tihobl
4 mjeseci prije

У Закарпатју су војни комесари и полицајци ухватили Харе Кришне и одвели их у ТЦЦ.

tihobl
4 mjeseci prije

Нацисти су позвали да се Тиса насели крокодилима.

tihobl
4 mjeseci prije

До хиљаду Украјинаца у Норвешкој може бити затражено да напусти земљу, од којих је 370 војних обвезника.
„Ризик од мобилизације није разлог за живот у Норвешкој“ – министар правде и ванредних ситуација .

Max
4 mjeseci prije

To je očekivano.

Max
4 mjeseci prije

A ja sam sinoć bio verbalno maltretiran podcjenjivan izrugivan

tihobl
4 mjeseci prije

Европа је била принуђена да пређе на плаћање у рубљама

Удео рубље у обрачунима са Европом за испоруку добара и услуга достигао је рекордне вредности у марту 2024. достигавши 58,5%.

Rublja ce zamjeniti evro.

Croatia
4 mjeseci prije

Ove zapadnjače novinarske fukare pišu da su Rusi ostali bez raketa, da su ispalili sve što su imali i da sad moraju rastavljat stare perilice rublja i stare hladnjake da naprave nove rakete još prije godinu i pol. Pa koji moraš bit bedak od novinara da tako pišu po nalogu Brisela i Vašingtona. Sutra će pisat novine i govorit televizija „ Sljedeći Ruski napad bit će sa Praćkama ,Lukovima i Toljagama jer nemaju više ništa“ E na šta se srozalo „demokratsko slobodno novinarstvo“.

onaj najglu...Dalton
4 mjeseci prije

“Glavno je da je svjetlo u nama.”
Baba, je l’ to rekao Papa?
Ukrajinski ministar energetike Galuščenko…

P.S.
Legenda kaže da postoji žena koja može izvući utikač od pegle, a da ne iščupa utičnicu iz zida…

onaj najglu...Dalton
4 mjeseci prije

Dok su se diljem Ukrajine gasila svjetla, Blinken je u jednom kijevskom baru veselo svirao električnu gitaru…

P.S.
Tip dolazi na satove bas gitare. Na prvom satu učiteljica mu kaže:
”Prva žica je E. Idite ovako: bum-bum-bum. Vježbajte i vratite se za tjedan dana.”
Tjedan dana kasnije došao na drugu lekciju… Učiteljica kaže:
”Druga žica je A. Idite: bam-bam-bam. Vratite se za tjedan dana.”
Prošao tjedan, dva, tri… Tip ne dolazi nikako.
Nakon nekog vremena učiteljica ga slučajno susreće na ulici… ”Pa, gdje si nestao?”
”Nemam vremena. Da samo znate u kojoj sam frci. Snimanja u studiju, koncerti, turneje…”

Miro
4 mjeseci prije

Rusi jedva mogu ratovti protiv Ukrajine a ne protiv NATO-a.
Mi Srbi smo ratovali direktno protiv NATO-a 1999-e.
Direktnog sukoba NATO/Rusija se boje i Rusi i NATO.

Bruno
4 mjeseci prije

Koliko obaraju ovih raketa i dronova, Zelenski sere. I ne trebaju mu novi sistem

gargamel
4 mjeseci prije

Zima je bila uvek najbolji saveznik Rusije. Da vidimo kakva če situacija biti za par meseci, kad bude temperatura između minus 15 i minus 40.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI