Kina je „Putinovo oruđe“

Zelenski
28 komentara

Kina djeluje u ime Rusije i tjera druge nacije da preskoče predstojeći “mirovni samit” u Švicarskoj, kao i da Moskvi pruža vojnu pomoć, tvrdi ukrajinski Vladimir Zelenski. Zelenski je u nedjelju uputio rijetku diplomatsku izjavu Pekingu dok je govorio na konferenciji za novinare nakon svog iznenadnog pojavljivanja na Shangri-La dijalogu, godišnjoj sigurnosnoj konferenciji koju je organizirao Međunarodni institut za strateške studije (IISS) u Singapuru.

„Rusija, koristeći kineski uticaj na region, koristeći i kineske diplomate, čini sve da poremeti mirovni samit“, rekao je Zelenski.

On je također iznio nejasne optužbe protiv Kine zbog pružanja Rusiji nespecificirane vojne pomoći usred neprijateljstava, uprkos tome što je javno tvrdio suprotno. Zelenski je tvrdio da ima “obavještajne podatke da na neki način, na neki način, neke stvari dolaze na rusko tržište preko Kine”, tvrdeći da neki neodređeni “elementi ruskog naoružanja dolaze iz Kine”.

“Ne očekujemo vojnu podršku Kine. Nikada ih nismo pitali”, naveo je on. Ali ne očekujemo da će Kina pružiti odbrambenu podršku Rusiji. Primjedbe su uslijedile ubrzo nakon što je kineski ministar odbrane Dong Jun ponovio neutralan stav Pekinga o sukobu između Moskve i Kijeva, navodeći da je zemlja “čvrsto na strani mira i dijaloga”.

Peking “nije obezbijedio oružje nijednoj strani i ima strogu kontrolu nad izvozom robe dvostruke namjene”, rekao je Dong tokom svog govora na konferenciji Shangri-La ranije tog dana.

„Mirovna konferencija“ pod pokroviteljstvom Ukrajine trebala bi se održati od 15. do 16. juna u Burgenstock Resortu u blizini Lucerna, Švicarska. Iako je više od 160 zemalja pozvano da učestvuje, stvarna zastupljenost tek treba da se vidi, jer su mnoge od njih navodno odlučile da se uzdrže ili pošalju manje zvaničnike.

Moskva je isključena iz događaja, a Kijev tvrdi da bi u suprotnom pokušao da izbaci iz koloseka događaj. Ove sedmice, Peking je rekao da neće postavljati delegaciju za samit, tvrdeći da obje strane u sukobu moraju biti prisutne na bilo kakvim mirovnim pregovorima.

kinaMirovna Konferencijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Mirovni samit u Švicarskoj o Ukrajini bez glavnih aktera u priči (Rusija, SAD), pljuvanje po Kini od Zelenskog koja se drži podalje rata i isto ne sudjeluje.

Od tih 160 pozvanih zemalja na samit – ne treba biti prorok – pojavit će se samo neke od onih što sankcioniraju Rusiju i šalju financijsku i vojnu pomoć Ukrajini, s time da najvećeg sponzora SAD neće biti.

Treba nazvati ovaj samit pravim imenom – bit će to donatorska konferencija gdje će Zelenski opet žicati ogromnu količinu oružja i novaca.

Jbg, Zelenski, odigrao si krive karte na Zapad, i jedini si krivac što ćeš izgubiti partiju, a ulog za Ukrajinu ogroman.

Ziv je Geza
4 mjeseci prije

Dobro sta je ovom klaunu, zasto ga ne hospitaliziraju,dakle poremecni tip uporno inzistira na “mirovnom” samitu ali na kojem nema zaracene strane, odnosno nije pozvana, odnosno on je osobno dekretom zabranio bilo kakve pregovore sa tom zaracenom stranom.

Znaci po njegovoj logici svi dosadasnji ratovi su se zavrsili na nacin da je jedna od strana sazvala mirovnu konferenciju i proglasila pobjedu, koji je klinac ovoj budali?

trolling queen
4 mjeseci prije

Daj, mali, pa stvarno – šta si ti to sebi umislio da si? ili, bolje – šta su ti Briti utetovirali i programirali u tvoj pileći mozak? daj više odstupi – u ime sirotog ukrajinskog naroda, kojima si oduzeo sva prava i koje nemilice tamaniš….marš u onu ladanjsku kraljevsku kućicu koji si ti i Elenica (kradljivica i dilerica ukrajinske djece i organa) uspješno keširao klimatskom kralju i njegovoj šugavoj lopovskoj lozi. Odstupi, mali!! Što je najgore – čak niti ne mislim kako bi niti Putin, niti FSB – prljao ruke sa tobom – previše si toksičan, i zaudaraš gadno…osjeti se dovde svakodnevno. U kućicu! Aport!!

držnedaj
4 mjeseci prije

Vidi ovog ziokomedijanta …umislio se da je bafomet .

nastran
4 mjeseci prije

nek se samo i dalje zamjera, kako budala nakon ovog možr išta očekivati od Kine? zapravo nisu mi jasni ni njegovi sponzori..kako ga još podnose? i vragu bi već dojadio

Bijelo Dugmo
4 mjeseci prije

Tko se javio, američki klaun.

Očekivano
4 mjeseci prije

Rusija: Kinezi, nerazumni steVeliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra “nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja”.

Gasovod Snaga Sibira 2 prenosio bi 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz regiona Jamal u severnoj Rusiji u Kinu, međutim, projekat se navodno “prizemljio” nakon što je Kina tražila da plati blizu ruskih subvencionisanih domaćih cena i samo se obavezala za kupovinu malog dela planiranog godišnjeg kapaciteta gasovoda,

Panonicus
4 mjeseci prije

Laki je malo nervozan..?!?
Da kijevsku bagru ruski vrh (smatram ih ozbiljnim političarima/vođama) nije nazvao bandom narkomana,pitao bih:na čemu je ovaj?
Zajebavaju se s rusima i Kinezima,ali doći će tomu kraj.
Otići će svo to zapadno sranje na kvasinu,samo je pitanje,za čijeg vakta.

Anis
4 mjeseci prije

Nemojte zelenskog kritikovati, on samo radi i daje izjave koje mu Amerika Kaze i napise, zato molim vas da čovjeka ne spominjete jer Rusija nema vremena da ide okolo Kole i sa njim oregovara, od samog početka Putin Kaze da sa Amerikancima mora sjesti i kad oni budu za mir da ce doci do mira, normalno uz poštivanje stanja na terenu

Buničar
4 mjeseci prije

Ovaj “mirovni samit” nalici na mirovni samit mene i moga susjeda koj ja organiziram pozvavsi svu svoju rodbinu ali prekoscivsi susjeda. Na stranu opredjeljivanja za strane u sukobu ali ovaj Zelenski ima ozbiljnih psihickih problema. Naravno najveci uzroci tih problema izazivaju “njegovi rodaci” preko velike bare

Max
4 mjeseci prije

Besmislice.

Trajko
4 mjeseci prije

Taj se kokainko stvarno ufurao u ulogu bafometa.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI