Oko 80 talaca još živi u Gazi

Gaza
6 komentara

Ukupno 43 Izraelca koje je 7. listopada oteo Hamas proglašena su mrtvima u odsutnosti, prema službenim procjenama

Smatra se da je oko 80 izraelskih talaca još uvijek u zarobljeništvu u Gazi nakon što su 43 u utorak proglašena mrtvima u odsutnosti, prema ažuriranom službenom broju koji je objavio Izrael.

Još četiri taoca dodana su na popis poginulih dan ranije, s Chaimom Perijem, Yoramom Metzgerom, Amiramom Cooperom i Nadavom Popplewellom za koje se vjeruje da su ubijeni u gradu Khan Younisu na jugu Gaze “prije nekoliko mjeseci”, prema navodima Izraelske obrambene snage (IDF).

Četiri taoca poginula su dok je državna vojska djelovala u gradu, priznao je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari.

“Temeljito ispitujemo okolnosti njihove smrti i provjeravamo sve mogućnosti. Nalaz ćemo uskoro prezentirati, prvo njihovim obiteljima, a potom i javnosti. Iznijet ćemo ih transparentno, kao i do sada”, dodao je.

Sva četvorica muškaraca već su se pojavila na video snimkama s taocima koje je objavio Hamas. Najmanje jedan od njih, Popplewell, podlegao je ranama zadobivenim tijekom izraelskog zračnog napada na Gazu, prema palestinskoj militantnoj skupini.

Anonimni dužnosnici izraelske vlade, međutim, rekli su raznim medijima da je brojka od 80 za koje se smatra da su još živi vjerojatno znatno niža i da je mnogo više talaca već nestalo.

Više od 100 talaca oslobođeno je od početka nedavnih neprijateljstava. Samo nekolicina je spašena kao rezultat vojne akcije, dok je velika većina zarobljenika oslobođena tijekom razmjene zarobljenika s Hamasom u studenom tijekom jednotjednog prekida vatre.

Osiguravanje oslobađanja svih talaca koje je Hamas uzeo tijekom početnog napada na južni Izrael 7. listopada bio je jedan od glavnih ciljeva rata protiv Hamasa koji je pokrenula vlada premijera Benjamina Netanyahua.

Tijekom gotovo osam mjeseci sukoba, očigledna nemogućnost da se taoci stvarno izvuku iz Gaze neprestano je kritizirana od strane Netanyahuovih kritičara, a rodbina otetih Izraelaca opetovano je organizirala masovne prosvjede pozivajući vladu na akciju.

gazaIZRAELPalestinaTaoci
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Osam Šezdeset
4 mjeseci prije

Naslov je netočan. Trebao bi glasiti: Stotine tisuća talaca još žive u gazi!

Max
4 mjeseci prije

Sve će ih ubiti Izraelci.

Ivana Podravec
4 mjeseci prije

Žive do toga dok ih IDF ne ubije granatiranjem , glađu ili nestašicom lijekova . Imam dojam se ih ne žele osloboditi nego ubiti jer bi mogli svjedočiti na sudu u Hagu kako 7.10. nije samo Hamas napao nego je i IDF sasuo kibuce tenkovskim granatama i paljbom iz helikoptera i pobili više ljudi od Hamasa .

Pero
4 mjeseci prije

Nikakve oni taoce ne drže to je samo priča izabranih.Veličina Gaze je 40×8 km i to je u stvari jedan veliki koncetracioni logor, Da si vizuelno predočimo recimo ko je iz Zagreba to je udaljenost između Črnomerca i Dubrave,dok sam bio mlad to propješačio za sat vremena.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI