Turski izvoz u Izrael pao za 99 posto

Erdogan
5 komentara

Ankara je prekinula trgovinske veze sa zapadnim Jeruzalemom zbog ofenzive IDF-a u Gazi

Turski izvoz u Izrael stao je u svibnju, nakon što je vlada zemlje obustavila svu trgovinu sa židovskom državom kao odgovor na operacije IDF-a u Gazi, izvijestio je Bloomberg u ponedjeljak.

Prema izdanju, pozivajući se na preliminarne podatke glavnog turskog izvoznog udruženja, isporuke Izraelu pale su 99% na godišnjoj razini u svibnju, na 4,4 milijuna dolara.

Podaci su pokazali da je turski izvoz u Izrael u prvih pet mjeseci 2024. smanjen za 40% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Ukupan obujam trgovine u 2023. iznosio je 6,8 milijardi dolara, pri čemu je turski izvoz činio 76% ove svote, prema podacima izraelskog Ministarstva gospodarstva.

Turska je jedan od najžešćih kritičara Izraela od izbijanja sadašnjeg sukoba s Hamasom u listopadu.

Prošli je mjesec tursko ministarstvo trgovine objavilo da će trgovinske veze biti pauzirane sve dok Izrael ne omogući “neprekidan i dovoljan protok” humanitarne pomoći Gazi. Potpuna obustava uslijedila je nakon ograničenja koja je nametnula Ankara na izvoz u Izrael 54 kategorije proizvoda, uključujući građevinske materijale, strojeve i razne kemijske proizvode. Turska je prethodno prestala slati Izraelu bilo kakvu robu koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe.

Prema Turskom statističkom zavodu, Izrael je bio 13. najveći izvozni partner Turske u 2023. Glavni izvoz Ankare u židovsku državu uključivao je čelik, građevinske materijale, mehaničke uređaje, naftu i poljoprivredno-prehrambene proizvode.

TurkStat će navodno kasnije u lipnju objaviti sve podatke o trgovini za prošli mjesec, uključujući uvoz.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan više je puta usporedio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua s Adolfom Hitlerom. U travnju je optužio Izrael da je nadmašio nacističkog vođu ubivši 14.000 djece u Gazi.

Erdogan je prošlog tjedna pozvao islamski svijet da donese “zajedničku odluku” da se suprotstavi Izraelu, nazivajući židovsku državu prijetnjom “cijelom čovječanstvu”.

Izrael je u međuvremenu ustvrdio da se turski predsjednik svrstava među najgore antisemite u povijesti, zbog svog stava o sukobu i podrške Hamasu.

Izrael je objavio rat Hamasu u listopadu kao odgovor na smrtonosni napad koji je organizirala militantna skupina, u kojem je najmanje 1200 ljudi ubijeno, a više od 200 uzeto kao taoci. Odmazdno bombardiranje i kopnena operacija u Gazi uzrokovala je smrt više od 36.000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravstva teritorija.

gazaIZRAELIzvozPalestinapodrškaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
4 mjeseci prije

Tako treba. Što god mislili o Erdi i Turcima, ekonomski nikako ne stoje dobro ali ipak su proveli paket ekonomskih mjera protiv Izraela.
Za razliku od velike većine drugih država što uključuje i Rusiju i Kinu čija osuda cionizma manje-više ostaje na verbalnim akrobacijama sa polu-navučenim rukavicama.

Roknen ti ga rok
4 mjeseci prije

Turska je sluzbeno najavila interes za ulazak u BRICS grupaciji,ukljucujuci i izlazak iz
NATO Pakta.

Max
4 mjeseci prije

Sve će kupiti Rusija.

Gad
4 mjeseci prije

Kad izađete iz otana, javi se. Mutežu.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

🙂🙂🙂
O.K.

A sada da vidimo u koju zemlju je porastao izvoz za 40%?

Što je geopolitički bolja varijanta od toga da je ovo točno.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI