Nijemci mijenjaju stavove o ratu u Gazi

Izraelski napad na Gazu
5 komentara

Šest od deset Nijemaca reklo je da ne podržava akcije Zapadnog Jeruzalema u palestinskoj enklavi, izvijestio je Stern

Većina Nijemaca trenutno je protiv nastavka izraelske vojne operacije u Gazi, pokazala je anketa koju je proveo institut Forsa u ime tjednika Stern. Ukupno 61% ispitanika reklo je da se protivi akcijama Zapadnog Jeruzalema, a samo trećina ih je i dalje za to, pokazalo je istraživanje provedeno prošli tjedan. Javno mnijenje očito se promijenilo u svoju polarnu suprotnost u otprilike pola godine, izvještava Stern.

Vojni sukob između Izraela i palestinske vojne skupine Hamas sa sjedištem u Gazi ušao je u sedmi mjesec. Izbilo je prošlog listopada kada je Hamas pokrenuo iznenadni napad na izraelske teritorije koji graniče s enklavom. Napad je odnio živote oko 1200 Izraelaca, a više od 200 su uzeli za taoce militanti.
Zapadni Jeruzalem je odgovorio masivnom kampanjom bombardiranja Gaze, nakon čega je uslijedila velika kopnena operacija. Prema zdravstvenim vlastima Gaze, akcije Izraela odnijele su živote više od 36.000 ljudi na tom području.

Prošlog studenog, manje od mjesec dana nakon početka sukoba, većina Nijemaca podržavala je zapadni Jeruzalem, također je izvijestio Stern, pozivajući se na rezultate drugog istraživanja Forse. Tada je 62% ispitanika bilo za izraelsku vojnu operaciju, a 31% protiv, navodi se.

Promjena je utjecala na široki politički spektar unutar Njemačke budući da su pristaše gotovo svih glavnih političkih snaga u zemlji, uključujući socijaldemokrate kancelara Olafa Scholza, njegove koalicijske partnere Zelene i najveću oporbenu snagu, Uniju desnog centra, sada svi protiveći se nastavku vojne akcije. Zagovornici desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) također su bili većinom protiv toga.

Anketa je provedena 30. i 31. svibnja, a sudjelovalo je ukupno 1003 ispitanika diljem Njemačke.

Berlin je proteklih mjeseci bio jedan od najžešćih pristaša Zapadnog Jeruzalema. Nakon Drugog svjetskog rata, nacija se zavjetovala da će osigurati sigurnost Izraela kao dio vlastitog nacionalnog interesa kao jedan od načina okajanja za holokaust.

U svibnju, kada je glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC), Karim Khan, podnio zahtjeve za uhidbene naloge protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta, Berlin je rekao da će se “poštivati ​​zakona” i slijediti sudsku odluku. Nalozi su zatraženi protiv izraelskih ministara, kao i trojice vođa Hamasa zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u sukobu u Gazi.

Zapadni Jeruzalem je odgovorio označivši predložene naloge antisemitskim i pozvao “civilizirane nacije” da bojkotiraju sve naloge za uhićenje svojih čelnika. Izraelski veleposlanik u Berlinu Ron Prosor također je posebno apelirao na Berlin, tvrdeći da ima odgovornost “ponovo prilagoditi ovaj kompas”. Njemačka vlada odbila je komentirati te zahtjeve.

anketagazaIZRAELnjemačkaPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
4 mjeseci prije

Ne manipulišite više javnim mnjenjem, Nemačke u ovom slučaju a i našim naposletku! Da se pita “javno mnjenje” bilo koje sredine sve bi drugačije bilo, da

Ivana Podravec
4 mjeseci prije

Možda su promijenili mišljenje da se ne bi našli na tapeti Haškog suda jer šalju oružje Izraelu kojim oni ubijaju civile ko na traci !
Ako je iz čovjekoljublja , mogu samo reći – bilo je i vrijeme!

Max
4 mjeseci prije

Očekivano.

Josip
4 mjeseci prije

Ali dovoljno je da to podrzava onaj zidovski majmun Solc. Nijemci to mogu rijesiti samo tako da mu za stvarno naprave rupu u glavi.

Nenad Erak
4 mjeseci prije

JEDINA ISTINA JE TO DA NJEMCI NEMAJU MIŠLJENJE POGOTOVO JAVNO MIŠLJENJE OD KAD SU OKUPIRANI … ŠTO JE U NEKU RUKU I LOGIČNO

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI