Kremlj komentira udare na ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Rusija Moskva Kremlj
14 komentara

Rusija je ciljala ukrajinsku elektroenergetsku mrežu jer ona obezbjeđuje energiju za vojnu infrastrukturu Kijeva, rekao je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao novinarima da bi bilo bolje da se pozabavimo pitanjem da li ukrajinska energetska postrojenja predstavljaju legitimnu metu ruskih oružanih snaga, kada je upitan o tom pitanju u utorak.

Međutim, glasnogovornik je naglasio da je “nesumnjivo, u određenim slučajevima to električna mreža povezana s vojnom infrastrukturom” Ukrajine.

Ruski udari na termo i hidroelektrane u Ukrajini primorali su energetske kompanije u zemlji da uvedu kontinuirano isključenje struje u cijeloj zemlji posljednjih sedmica.

Govoreći na konferenciji pristalica Kijeva u utorak u Berlinu, Vladimir Zelenski je rekao da energija ostaje „jedna od glavnih meta [ruskog predsednika Vladimira] Putina“. Ruska kampanja raketa i bespilotnih letjelica već je uništila devet gigavata ukrajinskih proizvodnih kapaciteta, uključujući 80% toplotne energije i jednu trećinu hidroelektrane, rekao je političar.

Zelenski je napomenuo da će Ukrajini u narednim mjesecima trebati oprema za toplane i elektrane od svojih stranih pristalica. “Ovo će nam omogućiti da odgovorimo na situaciju ovdje i sada”, objasnio je on.

Tokom sukoba između Moskve i Kijeva, rusko ministarstvo odbrane je govorilo da su njegovi raketni i dronovski napadi bili isključivo usmereni na ukrajinske vojne objekte i energetsku infrastrukturu, koja obezbeđuje rad odbrambene industrije zemlje.

Prema ministarstvu, nastavak štrajkova protiv elektroenergetske mreže u posljednjih nekoliko mjeseci bio je odgovor na pokušaje Kijeva da gađa ruska skladišta nafte i rafinerije.

Dimitrij PeskovKremljrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
4 mjeseci prije

normalno

nepoželjni
4 mjeseci prije

“…nastavak štrajkova protiv elektroenergetske mreže…”

😉

Max
4 mjeseci prije

To je postalo uobičajeno.

tihobl
4 mjeseci prije

Зеленски је затражио помоћ Немачке у обнављању електроенергетске мреже – Блумберг

Зеленски: У Украјини је уништено 9 ГВ капацитета за производњу енергије, ово је 80 одсто производње топлотне енергије и трећина производње хидроелектрана.

ЕУ је прикупила око 500 милиона евра за хитне поправке украјинског енергетског система.

Sad EU treba naci radnike koji ce popravljati jer je Zelenski svoje mobilisao.

DUŠAN ,
4 mjeseci prije

To niti Hitler nije radio što rade Rusi!!
SRAMOTA !!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI