Isporuka aviona Kijevu bila je “ilegalna”

MiG-29
28 komentara

Prethodna vlada Slovačke nije imala pravo donirati Ukrajini ratne avione MiG-29 iz sovjetske ere, tvrdi državni sekretar Bratislave ministru odbrane Igor Melicher.

U martu 2023., privremena vlada premijera Eduarda Hegera odobrila je isporuku 13 MiG-ova 29 Kijevu, navodi slovačka nacionalna televizija TASR.

Nova vlada, predvođena Robertom Ficom, koji se oporavlja od pokušaja atentata od strane proukrajinskog aktiviste za kojeg je okrivio ‘mrznu’ političku klimu, zatražila je pravnu reviziju pošiljke.

Melicher je u utorak objavio da su “borci MiG-29 ilegalno dopremljeni Ukrajini”,  dodajući da Ministarstvo odbrane “priprema pravni postupak”.

Melicher je dao svoju izjavu nakon što je ombudsman Robert Dobrovodsky, zadužen za pregled isporuke aviona, otkrio da vlada nije u mogućnosti da locira pravnu analizu pomoći Kijevu.

“Ministarstvo mi je nedavno reklo da pokušava ispoštovati zahtjev i pronaći analizu. Međutim, rekao je da ni ona ni bilo koja od njenih filijala nemaju analizu na raspolaganju”, rekao je Dobrovodsky za TASR u utorak. “Također je navedeno da analiza nije ni u jednom obliku registrovana u njenim bazama podataka.”

Melicher je tvrdio da Hegerova prelazna vlada nije imala pravo da donosi konačne odluke o isporuci aviona u inostranstvo. “Ustav zabranjuje privremenoj vladi da preduzme velike korake u vanjskoj politici, a slanje borbenih aviona vrijednih više od 500 miliona eura (537 miliona dolara) je svakako takav korak”, napisao je. Premijer Fico, protivio se slanju oružja u Kijev i insistirao na tome da se sukob riješi diplomatskim putem.

Ministar odbrane Robert Kalinak također je kritizirao svog prethodnika, rekavši u maju da je prethodna vlada postupila “na najneodgovorniji način kada je predala [oružje] koje nam je bilo potrebno za našu sigurnost”.

Kijev je vršio pritisak na svoje zapadne pristalice da ubrzaju planiranu isporuku američkih lovaca F-16. Magazin Politico objavio je ovog mjeseca da su ukrajinski zvaničnici “frustrirani” zbog toga što postojeći programi obuke u SAD-u i drugim zemljama nisu proizveli dovoljno pilota za F-16.

Rusija je stalno upozoravala na zapadnu vojnu pomoć Ukrajini, rekavši da takve isporuke samo produžavaju sukob bez promjene njegovog ishoda i povećavaju rizik od opasne eskalacije.

rusijaSlovačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Сједињене Америчке Државе су уверене да ће ако изазову трећи светски рат, само Европа страдати и да ће они од тога имати користи, рекао је Сергеј Лавров.

tihobl
4 mjeseci prije

Бајден је пристао да пошаље још један систем противваздушне одбране ,,Патриот” у Украјину. О томе пише Њујорк тајмс позивајући се на изворе. Према писању листа, систем ће бити достављен из Пољске, где је покривао ротацију америчких трупа.

tihobl
4 mjeseci prije

Дмитриј Медведев је честитао Дан Русије и објавио видео на којем је Украјина у потпуности укључена у састав Руске Федерације.

tihobl
4 mjeseci prije

Аргентина и Француска разговарају о могућности пребацивања у Украјину пет јуришних авиона ,,Дасаулт-Брегует Супер Етендард” из Фолкландског рата. Проблем је што су авиони неисправни. Аргентина се нада да ће их Француска поправити о свом трошку, а заузврат ће обезбедити и нове ловце.

tihobl
4 mjeseci prije

Оружане снаге Украјине почеле су изградњу одбрамбених утврђења у близини Ивано-Франковска. Раније су се на интернету појавили снимци изградње утврђења у Кијевској области.

tihobl
4 mjeseci prije

Холандија ће Украјини пренети три лансера и радара из састава система ПВО ,,Патриот”, рекао је премијер земље.

tihobl
4 mjeseci prije

Украјина ће овог лета добити прву серију модернизованих ловаца Ф-16, рекла је холандска министарка одбране Кајса Олонгрен

Max
4 mjeseci prije

Kao i hitci u Fica.

tihobl
4 mjeseci prije

Украјинске власти ће продати државна предузећа и имовину да би попуниле трезор

О томе пише Њујорк тајмс, напомињући да ће украјинска влада на аукцији ставити око 20 државних компанија, укључујући хотел Украјина, тржни центар у Кијеву и рударска и хемијска предузећа.

tihobl
4 mjeseci prije

Velika pobjeda NATO pakta:

Споменик руском генералу Сергеју Тучкову срушен је у Измаилу у Одеској области.

Основао је овај град 1810. године и био његов први градоначелник.

tihobl
4 mjeseci prije

Украјинац је добио писмо из војног регистра у којем се тражи да се његов камион региструје .

У њему се наводи да транспорт мора бити у добром техничком стању и имати довољно горива за прелазак 700 км.

Уколико се наређење не испоштује, мушкарцу прети новчана казна и принудно одузимање камиона без накнаде.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Privremena vlada Slovačke bez ikakve analize poslala svojih 13 Mig-29 vrijednih 500 milijuna eura Ukrajini.

Od borbenih zrakoplova sada imaju 2 F-16 za trening, i za još 14 komada F-16 čekaju isporuku od izuzetnih.
Ovih 14 su naručili još 2018., navodno će ove godine biti isporučeni.

Koji genijalci!

tihobl
4 mjeseci prije

Италија ће Украјини пружити нови пакет помоћи вредан 140 милиона евра, пишу украјински медији, позивајући се на министра спољних послова земље Антонија Тајанија.

vrlodrag
4 mjeseci prije

Izgleda da će Argentina dati svojih 5 super etendard zrakoplova Francuskoj koji stoje neiskorišteni od 2018 za zamjenu u nekoj drugoj francuskoj opremi.

vrlodrag
4 mjeseci prije

Slovaci su se pobrinuli da skinu sa vlasti ove koji ih guraju u rat sa Rusijom. Izbornim prevarama i malverzacijama sekta degenerika i parazita predvođena Andrejom Plenkovićem se pobrinula da se to nedogodi u Hrvatskoj.

Kad pogledam ovaj slovački narod kako je zdrav u glavi onda shvatim kako smo mi Hrvati zastranili kada u ovolikom broju podržavamo sponzore i zaštitnike zambijske pedofilske skupine a to su HDZ i Možemo.

Fico ozdravi Bog ti pomogao.

Plenkoviću idi u Francusku gdje si dezertirao 1991.

Josip
4 mjeseci prije

A jel ovaj nas buravi majmun Plenkovic imao pravo donirati ruske helikoptere Ukrajini?

FELIX
4 mjeseci prije

DOPREMA MIGOVA NECE DONETI POBEDU UKRAINCIMA, SAMO CE IM NANETI STETU I NESTO VISE OPLAKANIH MAJKI KOJE CE TUGOVATI ZA SVOJIM MLADIM PALIM SINOVIMA U BORBI PROTIV RUSKE AGRESIJE, KOJA JE ZAPRAVO SAMO ZASTITA RUSA KOJI ZIVE NA BIVSOJ TERITORIJI UKRAINE I KOJI SU SE ODLUCILI DA SE OD TE ODCEPE. SLICNO KAO SIPTARI NA JUGU SRBIJE U OKVIRU KOSOVSKE REPUBLIKE KOJU JE DOSTA DRZAVA PRIZNALO JEDNA OD PRVIH JE BILA SLOVENIJA SA DONECKOM I LUGANSKOM REPUBLIKOM JE DRUGA PESMA IAKO U BISTVU NEMA NIKAKVE RAZLIKE IZMEDZU NJIH.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI