Ukrajina mora ‘pobjediti’ da bi ušla u NATO

Jens Stoltenberg NATO
44 komentara

Ukrajina mora pobijediti tokom sukoba s Rusijom ako želi da postane članica NATO-a, izjavio je u srijedu generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg. On je dao svoje komentare kada se zemlje NATO-a spremaju da se sastanu na godišnjem samitu u Vašingtonu od 9. do 11. jula.

“Očekujem da će saveznici zaista dati važne najave između sada i samita, kao i na samitu za više vojne opreme… koja je hitno potrebna kako bi se osiguralo da Ukrajina prevlada kao suverena nezavisna nacija”, rekao je Stoltenberg novinarima tokom sastanka ministara odbrane u Briselu.

“A bez toga, naravno, nema pitanja članstva o kojem bi se raspravljalo. Moramo osigurati da Ukrajina prevlada – to je apsolutni minimum da Ukrajina postane članica alijanse.”

Ukrajina je službeno podnijela zahtjev za pridruživanje alijansi koju predvode SAD u septembru 2022. godine, navodeći kao razlog njen tekući oružani sukob s Rusijom. Uprkos zahtjevima Kijeva za ekspeditivnim putem ka članstvu, alijansa je do sada odbijala da Ukrajini dostavi raspored ili mapu puta za pristupanje. Saveznici su dalje isključili mogućnost primanja Ukrajine dok se sukob s Rusijom ne riješi.

Ukrajinski zvaničnici su, međutim, nastavili sa svojim nastojanjem za konkretnim koracima ka pridruživanju. “Također očekujemo konkretne odluke u vezi sa članstvom Ukrajine u NATO-u, u paketu sa drugim garancijama kontinuiteta vojne pomoći i povećane interoperabilnosti”, rekla je Olga Stefanishina, zamjenica ukrajinskog premijera odgovorna za euroatlantske integracije, za magazin Politico ovog mjeseca.

Bijela kuća je, međutim, saopštila da Ukrajina neće postati članica alijanse tokom predstojećeg samita u Washingtonu. „Ne očekujemo da će Ukrajina biti pozvana da se pridruži NATO-u, ali mislimo da će biti izražena podrška Ukrajini jer radi na pobedi u ratu“, rekao je pomoćnik američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O. ‘Brien je rekao u maju.

Od 2023. Ukrajina je potpisala bilateralne sigurnosne paktove s nekoliko članica NATO-a, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku. Međutim, ovi sporazumi nemaju istu snagu kao član 5. Povelje NATO-a, koji propisuje da se napad na jednu članicu mora tretirati kao napad na alijansu u cjelini. Rusija je navela aspiracije Ukrajine da se pridruži NATO-u i nastavak širenja alijanse na istok kao jedan od osnovnih uzroka trenutnog sukoba. Moskva vidi NATO kao prijetnju svojoj sigurnosti i insistira na tome da Ukrajina mora postati neutralna zemlja sa ograničenim oružanim snagama.

jens stoltenbergNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
darijoman
4 mjeseci prije

Ovi još uvijek maštaju o pobjedi Ukrajine 😀

Josip
4 mjeseci prije

Stoltenberg, majmune glupi pa sto ce joj onda NATO? Vas treba pod hitno istjerati iz cijele EU.

nepoželjni
4 mjeseci prije

Ova parodija je već postala degutantna!

Гавран
4 mjeseci prije

Ako kani pobjediti, ne sme izgubiti!
A to je već teži slučaj.

Nenad Erak
4 mjeseci prije

Obavezno pročitati nekoliko izvrsnih objava na vtforeignpolicy ili Veteranstoday …

nastran
4 mjeseci prije

zemljo otvori se !!!!

držnedaj
4 mjeseci prije

Generalni k..rac družibe pere kvržice

Josip
4 mjeseci prije

NATO okupatore istjerati iz cijele EU.

Steve
4 mjeseci prije

Mrš padavičaru

ime
4 mjeseci prije

vefovce prepoznaš po mahanju rukicama. ko curice

BanOvan
4 mjeseci prije

Sto bi Grunf rekao “Ako misliš pobijediti, ne smiješ izgubiti”
Dosledni, u svom cirkusu

Zmaj
4 mjeseci prije

pa što nije rekao odmah, da ljudi znaju što im je činiti

Darko
4 mjeseci prije

Dokada će se ovaj luđak Stoltenberg igrati sa europskom sigurnošću i sredstvima? Zar nema nikoga normalnog da tu kretenčinu skrati za glavu?

Zlovenac
4 mjeseci prije

Popit če Biden i Putin po koju čašicu uz srušen Berlin.

Tucker
4 mjeseci prije

Ovaj stoltenberg mi ima lice čovjeka koji,kada se nasmije,napuni gace.govor tijela i faca-robot iz kraftwerkovog spota!hvala.

nekoime
4 mjeseci prije

Treba osigurati barem 50% svih EU prihoda kao doprinos NATO-u.

eks
4 mjeseci prije

Ukrajine više nema , vlasnik zemlje – teritorije koju nazivaju “Ukrajina” , sada je korporativna mafija predvodjena Blek Rokom. A što se pobede tiče, moraće da ratuju NATO poslušnici , po nalogu američkih Judeo-nacista . Biće više ugurani u rat Poljaci, Baltički moroni , a ukoliko i oni prdnu u fenjer Amerikenjci su već spremili Rumune da nateraju na front protiv Rusa. I tako to ide i ići će sve dok Amerikenjci ne smisle kako da se izvuku iz poraza i bruke u koju su se uvalili. USA-NATO-Ukri će pobediti kad mrtav prdne .

Ziv je Geza
4 mjeseci prije

Jel reko kad pobjede da ce ih onda nato cuvati:)) famoznim clankom 5, svi koji poslje napadnu dobit ce fasciklom po glavi.

eks
4 mjeseci prije

USA-NATO-Ukrajina pobedit će kad mrtav prdne .

Max
4 mjeseci prije

Kad na vrbi rodi grožđe.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Glavno je pitanje kada će ukrajinski narod shvatiti da ih NATO i izuzetni sprdaju do besvijesti isključivo zato da napakoste Rusima.
Dok je topovsko meso željno ginuti za njihove interese, oni će to nastaviti.

xyz
4 mjeseci prije

Ukri ne idu u OTAN

vrlodrag
4 mjeseci prije

Opet mahnita ovaj homoseksualni ginekolog NATO saveza.

vrlodrag
4 mjeseci prije

Sad se nešto mislim kako me onaj Lindsey Graham podsjeća na legendarnog antijunaka iz Alan Forda pod imenom Milogled Bluff ili poznatije Superhik a oligarsi njegovi sponzori na jadne i napaćene tajkune. Broj 28 pod imenom razbijena boca.

Kradem siromašnima i dajem bogatima, govori Superhik

Oligarsi bogati na to jednoglasno odgovaraju

Napokon i mi imamo junaka koji će nas braniti od ove pohlepne i gramzive sirotinje. hvala ti Superhik opet si nas spasio.

Bruno
4 mjeseci prije

Ovog čovjeka je roda donijela. I to neka debilna. Čak i najgluplji kurac ovo nije mogao napraviti. Iskreno se nadam da će u prvom ruskom napada izginuti njegov nakot. Tako bi i jadni Norveženi mogli disati svjež zrak. Čovjek koji nije mogao zaštititi svoje malade na Utoyi, a zlikovca Brejvika smjestio u zarvor da uživa u blagodetima svoje sobe, knjiga i tv Ima računalo , šetnju dnevnu, zdravstveno osiguranje. Pa šta budali više trba. Samo Stoltenberg da ima što guzit.

DZuro DZak_ovic
4 mjeseci prije

E jbg , mora a i nema mora.

Janko
4 mjeseci prije

Budalasti ukrajinci zar ne vidite kako vas se podstrekava da još više ginete za licemerne Zapadnjake i njihove ukrajinske podrepaše.

Hogar strasni
4 mjeseci prije

Kretenu sotonisticki

Nesko
4 mjeseci prije

Pa i pobedice Ukrajina , Ruse ,ali u nekoj budućoj video igrici. U to ne sumnjamo. Vodja će biti Rambov unuk.

FELIX
4 mjeseci prije

TRO JE JOS JEDAN PODSTCAJ DA VISE GINU IAKO ZNAJU DANE MOGU POBEDITI RUSIJU

Josip
4 mjeseci prije

Ko da slusam pametne misli Grunfa 🙂

Josip
4 mjeseci prije

Jebate, tko ce jebavat sve one dobre Ukrajinke kada NATO sa Zelenskim istrijebi sve Ukrajince?

Logično
4 mjeseci prije

Je li ovaj dokazano američki špijun zna što govori ili je poludio ? Nemoguče mu je postavit pitanje,ali kad bih mogao pitao bih ga da li misli u slučaju da rusija počme gubiti bili upotrijebila nuklearno oružje ili ne ? Odgovorit ću umjesto njega,pa naravno da bi upotrijebila sve moguće nuklearno oružje i to čist logično po onoj kad gorimo mi gorit će cijeli svijet.Treba NATO što prije smijenit ovog stoltenberga,jer ili ništa nezna ili je zaista lud.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI