EU je pristala da Ukrajini ustupi 1,6 milijardi dolara prihoda od ruskih sredstava

Ursula von der Leyen - Ukrajina i EU
27 komentara

Sredstva će prvenstveno finansirati ratne napore Kijeva, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Evropska unija je pristala da oslobodi prihode od “zamrznutih sredstava” Rusije i iskoristi ih za podršku Kijevu, saopštila je u utorak šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Blok je pristao na novi paket pomoći Ukrajini, koji uključuje 1,9 milijardi evra (2 milijarde dolara) iz EU fonda za Ukrajinu, kao i oko 1,5 milijardi evra (1,6 milijardi dolara) iznenadnih profita “ostvarenih od zamrznutih ruskih sredstava.”

Sredstva se očekuju do kraja jula, objavila je von der Leyen tokom tzv. Konferencije za obnovu Ukrajine u Berlinu.

“Oko 1,5 milijardi evra od iznenadnih profita biće dostupno u julu: 90% tih sredstava će otići na odbranu, a 10% na rekonstrukciju. A kasnije ove sedmice, na samitu G7, dodatno ćemo razgovarati o tome kako Ukrajina može još brže imati koristi od prihoda od zamrznutih ruskih sredstava,” rekla je.

Zvaničnica je odbacila zabrinutost o potencijalnim implikacijama ovog poteza za globalni finansijski sistem, insistirajući da je blok to učinio “u skladu s međunarodnim pravom, i uz osiguranje stabilnosti finansijskih tržišta.”

Do sada, nijedan od zapadnih podržavalaca Kijeva nije se odlučio da zapleni zamrznuta sredstva, pri čemu su razne pravne zabrinutosti više puta izražene u vezi s potencijalnim potezom. Prošle sedmice, Međunarodni monetarni fond (MMF) ponovio je svoj stav da takva odluka mora imati vrlo čvrstu pravnu osnovu.

“Jasno smo izneli svoj stav u javnosti, a to je da je za nas, za MMF, važno da svaka akcija preduzeta ima dovoljnu pravnu osnovu i da ne podriva funkcionisanje međunarodnog monetarnog sistema. I taj stav je jasan, i mi smo ga više puta javno izneli,” rekla je portparolka MMF-a Julie Kozack tokom konferencije za novinare.

Moskva je više puta kritikovala kolektivni Zapad zbog zamrzavanja ruskih suverenih sredstava, upozoravajući da će svaki pokušaj njihovog zaplene naići na recipročan odgovor, pri čemu će sredstva, imovina i poslovi zapadnih kompanija u Rusiji snositi posledice zbog akcija njihovih vlada.

eurusijaukrajinaUrsula von der Layen
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
4 mjeseci prije

zemljo otvori se!!! 2 dio

tihobl
4 mjeseci prije

Ameri su ih nategli: EU ce biti garant kredita. Kredit ce dati banke koje drze ruske pare, odnosno kreditirace rusi kupovinu americkog oruzja za kijevski rezim. Ako kijevski rezim ne bude mogao da vrati kredit rusima vratice ga EU. Ameri su cisti, oni su samo prodali oruzje.

trajko
4 mjeseci prije

Zločinka! Frau genocide!!

Max
4 mjeseci prije

Zelenskom dosta za garderobu.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Hrvatski građani su na EU izborima glasali tako da umjesto 4 glasa od 12 naših u EU parlamentu, sad Ursula ima 6 da bude ponovno izglasana za predsjednicu EK.
Jer HDZ-ovci su u političkom EPP bloku čiji je član i UvdL, bili su i 2019. kada su glasali za nju.

Izlaznost na izbore od svega 21,35%, HDZ je od onih koji su izašli dobio 34,6%, ali u konačnici dobio 50% zastupnika zbog D’Hondtove metode, izbornog praga od 5% i fragmentacije na 30 lista, gdje se izgubio popriličan broj glasova od onih koji nisu prešli prag.

U konačnici to govori da je HDZ sa glasovima 7,4% ukupnog broja birača dobio 50% zastupnika u EU parlamentu!

0,2135 x 0,346 = 0,074 x 100 = 7,4%

Ne znam što reći.
Kolakušić je dao dobar komentar nakon izbora, koliko god se nekima ne sviđao.

Josip
4 mjeseci prije

Jedino rjesenje je ubiti ovu olinjalu krmacu Ursulu da vise ne radi stetu cijeloj EU.

Mučki Provokator
4 mjeseci prije

Ovo je prava Crna Guja i glavu joj treba petom zgnjeciti kao zmijurini kakva i je….

vrlodrag
4 mjeseci prije

Brkana von der Leyen.

MrKamenjarac
4 mjeseci prije

…JOJ KAD VIDIM OVU NAKARADU FASISTICKU ODMA MI SE POVRACA….

MrKamenjarac
4 mjeseci prije

….NA OVU SE NI DRAKULI NEBI DIZAO…..

nastran
4 mjeseci prije

SPORAZUMOM G7 o korišćenju profita zamrznute ruske imovine šaljemo snažan signal Ukrajini da ćemo je podržavati u borbi za slobodu onoliko dugo koliko je potrebno, ali i znak za ruskog predsednika Vladimira Putina da ne može da pobedi, rekla je danas predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen na marginama sastanka G7Ludara luda pa ni ukrajina nemože pobijediti.Di joj je pamet? U guzici..izgleda?

Bruno
4 mjeseci prije

Što im nisi poslala svoju piČ.u da imaju šta guzit prije smrti. Odvratna babuskaro.

goran
4 mjeseci prije

ovu kravu uršulu treba uhapsit i deportirati je u rusiju na sudjenje za genocid protiv ukrajinskog i ruskog naroda,ne mafije koja je uništila ukrajinu nego narod koji leži dva metra pod zemljom dok ona ždere beluga kavijar i pije don perignon

Bosanac
4 mjeseci prije

Kako se ovi razbacuju milijardama za koju godinu ce milijarda vrijedit kutiju zvaka, i ukrajinci ce im bit duzni jedno 1000 kutija zvaka ..a Rusi ce im to rado otplatiti u ime Ukrajine.

Josip
4 mjeseci prije

Rusima bi bilo jeftinije da su pustili jednog spavaca na ovu ludu kravetinu Ursulu pa bi pomogli sebi a Boga mi i nama da se rijesimo tog svapskog smeca u EU.

FELIX
4 mjeseci prije

TO NIJE NISTA DRUGO NEGO KRADZA KOJA NEBI SMELA DA PRODZE BEZKAZNE.

Josip
4 mjeseci prije

Kada ce konacno netko skratiti za glavu ovu ludu krmacu?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI