Svjetska banka podiže procjenu ruskog ekonomskog rasta

MMF
12 komentara

Svjetska banka je podigla prognozu rasta ruske ekonomije na osnovu revidiranih podataka objavljenih u utorak.

Prema Global Economic Prospects 2024 , ruski BDP će porasti za 2,9% ove godine i 1,4% u 2025. Ovo je revizija naviše u odnosu na prethodnu projekciju rasta od 2,2%, odnosno 1,1%. Svjetska banka je dodala da je ruska ekonomija nadmašila očekivanja u 2023. godini, s rastom na 3,6% prošle godine, što je naglo povećanje u odnosu na januarsku prognozu od 2,6% i oktobarsku projekciju od 1,6%. “Nadogradnja u velikoj mjeri odražava privatnu potražnju veću od očekivane, podržanu subvencioniranim hipotekama, fiskalnim mjerama i zategnutim tržištem rada”, napisala je institucija, napominjući da su povećani vojni rashodi također podstakli aktivnost.

Nadalje je navedeno da „iako se očekuje da će prijenos sa snažnog rasta krajem 2023. i početkom 2024. potaknuti aktivnost tokom 2024., predviđeno pooštravanje makroprudencijalnih mjera i smanjenje davanja subvencioniranih hipoteka će umanjiti privatne potražnja.”

U izvještaju se također ističe da su trgovinske veze Rusije sa Kinom porasle; više transakcija se obavlja u kineskom juanu usred tekućeg ‘zakretanja’ Moskve ka istoku.

Prema riječima ruskog predsjednika Vladimira Putina, ekonomski rast zemlje premašuje svjetski prosjek. U obraćanju Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF) prošle sedmice, Putin je rekao da se ruski BDP prošle godine povećao za 3,6%, vraćajući se sa pada od 1,2% zbog sankcija povezanih s Ukrajinom 2022. godine. Ove godine ekonomija je nastavio je da se širi, naveo je on, dodajući da je rast u velikoj mjeri potaknut sektorima koji nisu resursi.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u aprilu saopštio da očekuje da će ruska ekonomija 2024. rasti brže od svih naprednih ekonomija. Prema njegovim projekcijama, predviđa se rast BDP-a zemlje za 3,2%, što će premašiti očekivane stope rasta za SAD (2,7%), UK (0,5%), Njemačka (0,2%) i Francuska (0,7%).

Ruski ministar finansija Anton Siluanov ranije je rekao da očekuje da će rast BDP-a u 2024. biti jednak prošlogodišnjem, dok ga je Banka Rusije procijenila na 2,5-3,5%.

rusijaSvjetska bankazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Kako mogu lagati toliko?
Francuska vec ima -6% i nema sanse da ce olimpijada da ih izvuce na +0.7%.

Kina ce zadrzati 5-6%, Rusija oko 4%, a u EU rijetki ce se odrzati oko nule. Pad ukupne EU bice oko 3%. Najnezivjesnije je da li ce britanski pad biti jednocifren ili ce preci u dvocifrene.

Max
4 mjeseci prije

Bili su se prešli.

Sparkling
4 mjeseci prije

Interesantno. Ali još bi me više zanimalo kakve ocjene i perspektive za naredni period MMF i svjetska banka imaju u svezi Ukraine?
Dali uopće smiju iznositi takve podatke za dotičnu državu?
Možda da u svom izvješću daju projekciju pridruživanja Ukraine Ruskoj federaciji jer bi to bio jedina moguća projekcija rasta za Ukrainu.
Znamo da se to neće dogoditi ali dobro je imati na umu sve raspoložive solucije.
Kolege, zar se ne pitate zašto već duže vrijeme u EU parlamentu nema novih sankcija za Rusiju?
Pa radi se o istjecanju ugovora o plinu. Šute jer misle da će Rusi produžiti ugovor.
Hajde da i to vidimo????
Lp

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Navedeni podaci o višestrukom porastu BDP-a Rusije u odnosu na Europu dokaz je epske pogreške američke kujice EU koje je slijedila izuzetne izazivanjem Rusa zbog čega je počeo rat u Ukrajini, gospodarskim sankcioniranjem Rusije i pokušajem političke destabilizacije Rusije. U sve tri kategorije su potpuno podbacili – Putin još pet godina na vlasti, sankcije ne djeluju značajno na Rusiju i protekom vremena još će i manje, rat u Ukrajini ide prema njezinom porazu,a EU gospodarski stagnira, dok druge države napreduju. I još više Zapad griješi daljnjim šutanjem polumrtvog izmrcvarenog magarca na zemlji zvanim Ukrajina upumpavajući stotine milijardi dolara/eura u bunar bez dna, premda je jasno svima da ukrajinska ratoborna politička vlast neće još dugo opstati i da oni ovaj rat ne mogu dobiti, a da dugove neće moći vratiti. Donirano sa Zapada je potrošeno ili uništeno, i Ukrima (i prije rata) siromašnima kao crkveni miševi nikada neće biti dosta –… Čitaj više »

Timor
4 mjeseci prije

Ratna ekonomija ako se Rusi ne probude i počnu ulagati u ekonomiju kao kina Indija Amerika poslje rata Rusija če biti treća zemlja

SviSmoMiLjudi
4 mjeseci prije

1933. je i svijet sankcije na njemacku stavio pa smo svjedocili kakav rast samostalna drzava moze imati.
4% je smijeh ali svakako bolje od prezentiranog ocekivanog.

Gjuro1977
4 mjeseci prije

Trune Europa

Janko
4 mjeseci prije

Ukoliko BRICS ostane dosljedan tada štamparije dolara u Americi i štamparije eura u Evropi neće odveć pomoći niti zemljama EU niti Americi,jer troškove rata neće moći prevaliti na ostali svijet

Gad
4 mjeseci prije

Ovima ne vjerujem ni kada ujutro kažu “dobro jutro”.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI