Rusija obećava “odlučan odgovor” na poteze SAD

Anatolij Antonov
8 komentara

Rusija će odlučno odgovoriti na sankcije i bilo koje druge “konfrontacione” poteze SAD, izjavio je moskovski ambasador u Vašingtonu, Anatolij Antonov.

Izjava je data tokom obraćanja posvećenog Danu Rusije, koji je proslavljen u sredu. Ranije istog dana, Vašington je najavio nove restrikcije Moskvi zbog njene vojne operacije protiv Ukrajine.

“Američka administracija je čestitala ruskom narodu objavljivanjem još jednog paketa sankcija,” rekao je Antonov.

Rusija neće insistirati na tome da bude partner SAD-a, ali ostaje “otvorena za pošten i ravnopravan dijalog kada se Amerikanci prizovu pameti,” naglasio je diplomata.

“Ipak, daćemo adekvatan i odlučan odgovor na konfrontaciju koju nam nameće Vašington,” upozorio je Antonov.

Nove mere ograničenja od strane američkih ministarstava inostranih poslova i trezora ciljale su dodatnih 300 pojedinaca i entiteta u Rusiji i drugim zemljama, uključujući Kinu, Tursku i UAE, koje SAD optužuju za veze s moskovskom “ratnom ekonomijom” i omogućavanje izbegavanja zapadnih embarga.

Direktor za politiku i implementaciju ekonomskih sankcija u Stejt departmentu, Aaron Forsberg, rekao je za AP u sredu da su sankcije “dinamična stvar” jer je ruski predsednik Vladimir Putin “vrlo sposoban protivnik koji je voljan da se prilagodi i pronađe voljne saradnike.”

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na najnoviji krug restrikcija insistirajući da “kao i obično u ovakvim slučajevima, [mi] nećemo ostaviti agresivne akcije SAD bez odgovora.” Moskovska berza (MOEX) suspendovala je trgovanje u američkim dolarima i evrima od četvrtka zbog novih sankcija Vašingtona.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena već je sankcionisala više od 4.000 ruskih pojedinaca i kompanija od izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva u februaru 2022.

Tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF) prošle sedmice, Putin je rekao da je Zapad mislio da će njegove restrikcije “podriti rusku ekonomiju, i verovali su da će se to dogoditi za tri, četiri, šest meseci, ali svi vide da se to ne događa.” Predsednik je ranije ove godine objavio da, uprkos tome što je Rusija najviše sankcionisana zemlja na svetu, njen BDP je povećan za 3,6% i bio “viši od globalnog proseka” u 2023. godini.

Anatolij AntonovrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Rusija nije Haiti.

tihobl
4 mjeseci prije

Rusi su zarobili gomile stingera, tovova, nlava i drugih igracaka koje se ispucavaju sa ramena. Tu su i tovari jurisnog oruzja. Mogli bi to prodati kartelima i eto amerima glavobolje na njihovom tlu. Sad imaju zone gradova u koje policija ne ulazi, a uz malu rusku pomoc kompletne gradove bi preuzeli karteli.

krivA
4 mjeseci prije

…izgleda da je od danas moskovka burza pod novim paketom sankcija.., zabrana trgovanja američkim dolarima, eurom i hongoškim dolarima… …zivmb…

Glištun Gmižić
4 mjeseci prije

Rusija će oštro postaviti novu crvenu liniju i zaprijetiti da će prelazak te crvene linije prouzročiti razmatranje o oštrom postavljanju još novije crvene linije.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI