G7 daje Ukrajini zajam od 50 milijardi dolara ruskim novcem

SAD novac Ukrajini
65 komentara

Lideri država G7 namjeravaju podržati američki plan za pružanje pomoći Ukrajini od 50 milijardi dolara kroz zajam izdat od zamrznute ruske imovine, navode mediji.

Zemlje G7 koristit će profit od zamrznute ruske imovine da sebi plate kamatu na zajam Ukrajini. Očekuje se da će lideri grupe u principu odobriti aranžman tokom ovosedmičnog samita u Apuliji u Italiji, navode Blumberg i agencija Frans pres (AFP).

Međutim, ostaju neslaganja oko toga ko će snositi rizike kredita ako zapadne sile izgube kontrolu nad ruskom imovinom.

„Ako se ruska imovina odmrzne ili prihod od ruske imovine nije dovoljan za finansiranje kredita, onda ćemo morati da razmotrimo kako da podelimo teret“, rekao je zvaničnik Jelisejske palate za AFP. Većina zamrznute imovine, čija je vrijednost oko 300 milijardi dolara, drži se u EU. Moskva je saopćila da će svaki pokušaj da se dirne u njih tretirati kao krađu i da će uzvratiti. Američki zvaničnici navodno žele da Evropljani ponesu teret ako plan krene po zlu.

„ Ono što Washington predlaže je: ‘Mi uzimamo zajam, Evropa preuzima sav rizik, vi Evropa plaćate kamate, a mi koristimo novac za američko-ukrajinski fond,” rekao je visoki evropski diplomata za Politico. “Možda smo glupi, ali nismo toliko glupi.”

Sjedinjene Američke Države navodno tvrde da bi svaki sporazum koji obavezu plaćanja snosi na ramena Washingtona morao ratificirati Kongres i da bi tamo mogao doći do zastoja.

Evropljani su također zabrinuti da bi novac, ako SAD dodijele direktno ili preko međunarodne finansijske institucije pod kontrolom Washingtona, kao što je Svjetska banka, prvenstveno išao američkim kompanijama, a ne evropskim, navodi agencija. Prema insajderima, pregovaranje o spornim detaljima finansijske šeme može potrajati mjesecima. Zapadni lideri se nadaju da će imati konačni dogovor prije američkih predsjedničkih izbora početkom novembra. Zvaničnici su zabrinuti da bi kasnije moguća pobjeda Donalda Trumpa mogla poremetiti cijeli projekat.

rusijaSADukrajinaZajam
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
4 mjeseci prije

Sto prije na vlast treba doci Trump i pospremiti Bidene i svinje demokrate na dugu robiju. Jos jeftinije bi mu bilo dati ih smaknuti da ih mrak pojede.

tihobl
4 mjeseci prije

Cuj G7, a samo SAD upadaju i 7 najbogatiji zemalja svijeta. Sve go kokuz.
Nisu u stanju da skupe 50 milijardi vec ce pozajmiti od Rusije, a kamatu ce vracati EU.

tatamata
4 mjeseci prije

a sto nebi mogli rusi uzeti aljasku nazad da naplate zamrnutu imovinu

Mučki Provokator
4 mjeseci prije

Lako je tujdim kurcem po koprivi mlatiti.A ovih 50 milijardi je sitno s obzirom da ce Elon Musk povrh svoje plate sada dobiti 56 milijardi dolara bonusa sta je isto kao npr.ukupni nacionalni proracun jedne drzave kao sta je Jordan.
Mali detalj koj ne treba izostaviti je da mu buraz sjedi u izvrsnom odboru iste firme.

Ante
4 mjeseci prije

Kako su se dobro sjetili neće dati Ukrajini Ruski novac nego im daju zajam. Da ne bi slučajno ispalo da daju Ukrajincima nešto badava sve im moraju dobro naplatiti. To samo pokazuje koliko ih je briga za Ukrajinu.

vrlodrag
4 mjeseci prije

Nemamo se čemu čuditi ako znamo što je uloga podanika u odnosu na središte moći. Uloga podanika je da podnese teret a korist ide centrali koja onda dijeli tu korist po svom nahođenju odnosno kao broj jedan u Alan Fordu.

Naravno između podanika ima razlike. Npr. teret i štetu rata će podnijeti običan Hrvat a korist će prilikom diobe dobiti vladajuće klasa parazita.

Vuk vlast sita a ovce narod pojedeni normalno jer mi smo tu zbog vune i mlijeka a kada više nema ni vune ni mlijeka onda ima još meso za završni čin .

tihobl
4 mjeseci prije

Azerbejdzan: podrzavamo odluku Jermenije da izadje iz ODKB.

nastran
4 mjeseci prije

grom i pakao! zemljo otvori se!

vrlodrag
4 mjeseci prije

Ukrasti tuđe. Uobičajena praksa. Nije to obična pljačka to je slobodna demokratska ljudskim pravima ovjenčana puna vrsnih vrlina pljačka. To nije obična otimačina to je plemenita moralno uzvišena nadasve dobronamjerna otimačina u svrhu višeg dobra koje će svijet učiniti boljim mjestom za sve narode i ljude a naročito za Ukrajince i Ruse jer angložidovi samo žele pomoći.

Oni samo žele pomoći da se ljude oslobodi ovog strašnog tereta posjedovanja doma zemlje i resursa.

Neznam kako nerazumijemo da nećemo imati ništa i biti ćemo sretni. Baš ništa neshvatamo i nemožemo naučiti. Zato je tu sekta da nas nauči.

Max
4 mjeseci prije

Hezbolllah je prije pola sata ispalio 150 raketa na Izrael kao odgovor na ubojstvo višeg zapovijednika koje se zbilo u utorak navečer . Izraelska pzo je presrela neke od njih ali su neke od 9 vojnih baza koje su gađane pogođene čak dvaput.

Ivana Podravec
4 mjeseci prije

Ovo je zaista protupravno oduzimanje imovine i Rusi su upozorili da će uzvratiti na takvu odluku . Dakle daš Ukrajini zamrznuta ruska sredstva. ,a oni se svete ne na ukrajinskim sredstvima i imovini nego europskim , a u isto vrijeme ukrajinski oligarsi uživaju u luksuzu i bogatstvu koje mi ne možemo ni zamisliti i nisu dali ni centa skupa s Zelenskim koji je isto vrlo bogat kako bi pomogli Ukrajini . Pa sad nek neko kaže da je ovo normalno i opravdano jer jučer sam pročitala da je kroz birokraciju u Ukrajini pokradeno oko 500 milijuna € /$ i slilo se na privatne račune .

tihobl
4 mjeseci prije

Немачка је Кијеву предала 32 противваздушне ракете за комплексе Патриот од 100 обећаних.
Остатак ће ускоро бити израђен.

tihobl
4 mjeseci prije

Габон је постао један од главних савезника Русије у заобилажењу нафтних санкција , – WSJ

Публикација је скренула пажњу на чињеницу да је флота мале афричке земље са 2 милиона људи изненада порасла за више од 100 бродова. И земља је постала власник друге по величини трговачке флоте у Африци.

tihobl
4 mjeseci prije

Шеф тајландског министарства спољних послова на самиту БРИКС-а у Нижњем Новгороду уручио је Сергеју Лаврову писмо о намери земље да постане пуноправни члан асоцијације.

tihobl
4 mjeseci prije

U Harkovu peti put pogodjen vojni odsjek iz rucnog bacaca.
Rusi nece da fabraju vojni odsjek i da spale sve arhive za mobilizaciju pa harkovcani moraju sami da se snalaze cim imaju pri ruci.

onaj najglu...Dalton
4 mjeseci prije

Forrest Gump je genije za ove tipove…

Indijska Centralna banka povukla 100 tona zlata iz Velike Britanije – The Thimes of India
Shema zapljene ruske imovine funkcionira kao švicarska urica.
Gospodo, a da požurite, možda neće biti dovoljno zlata za sve…

P.S.
Nekada su svijetom vladali pametni ljudi.
Bilo je teško glupim ljudima.
Sada svijetom upravljaju glupi ljudi.
To je pošteno, jer ima puno glupih ljudi.
U prošlosti su patili glupi. Sada ispaštaju oni pametni.
Ali sve je manje patnje…
Jer je sve manje pametnih ljudi.

Tužno
4 mjeseci prije

Zar nije sve to rusija !?
Dakle, rusi daju sami sebi

Ah, da, neki pobunjenici u kijevu..
Rusi to razumiju, i podrzavaju, isto ko svojedobno pobunjenike u dombasu I krimu

tihobl
4 mjeseci prije

Украјински фудбалски клуб „Дружба” одустао је од такмичења због мобилизације.

tihobl
4 mjeseci prije

Зими ће Украјинци живети без струје и грејања до 20 сати дневно – ББЦ

Биће потребне године да се неке термо и хидроелектране поправе, а неке можда уопште неће наставити са радом.

tihobl
4 mjeseci prije

Руси су распоредили најновије С-500 на Криму“, рекао је шеф ГУР-а Буданов.

tihobl
4 mjeseci prije

Огроман пожар на непријатељском објекту у близини Кијева букти већ 2 дана након напада: 250 људи и 111 комада опреме покушавају да га зауставе

Наставља се елиминисање пожара у војно-индустријском предузећу у Кијевској области, који је настао као последица ноћног штрајка, јавља Државна служба за ванредне ситуације Украјине.

Bila vojna fabrika – plamen desetine metara visok, a stub dima kilometrima. A Sirski objavio da je sve rakete oborio.

tihobl
4 mjeseci prije

Русија је већ четврти пут модернизовала ракете X-101, сводећи на нулу напоре да се заштите украјински енергетски објекти – Defence Express

tihobl
4 mjeseci prije

У Русији је створена универзална роботска платформа „Импулс-М“.
Платформа је универзална због свог модуларног дизајна. Робот укупне тежине 1 тоне способан је да понесе до 500 кг корисног терета и повуче још 1,5 тона.

tihobl
4 mjeseci prije

Испорука оружја Кијеву биће обавеза за државе чланице НАТО-а, а испорукама ће координисати врховни командант НАТО снага за Европу и заповедник европске команде америчке војске Кристофер Каволи, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

tihobl
4 mjeseci prije

Доналд Трамп Млађи допутовао је код Виктора Орбана у Будимпешту.

Kokuz
4 mjeseci prije

Paradoksalno a istovremeno i sasvim jasno. Kako može najzaduženija država na planeti da posuđuje tolike milijarde. U tom kontekstu da navedem i politiku bankarsku u EU. Ni peglu nemožeš kupiti na kredit bez odgovarajučih primanja, a kad pređeš 75 godina, mislena imenica. Naravno da se to odnosi na večinu stanovništva, koji žive od prosečnih prihoda. Dalje, svaka transakcija preko 3.000 evra mora iči preko banke.PS:sve sam pare spisko, pao sam na nisko, imam 78 godina, 9 dana radnog staža, penzija 1750 evra, tri nekeretnine. Nisam se ni jednom testirao , ne dao bog vakcinisao.

tuf
4 mjeseci prije

I opet će europa ‘da naje*e’. Što mislite, otkud dolazi novac kojim se bude financirao kredit? Preusmjeravati će profit Euroclear-a koji je 80% svojih prihoda ostvarivao upravo iz 206 milijardi dolara deponiranih ruskih sredstava. Radi se o cca. 4 i pol milijarde eura godišnje. Kad se taj prihod preusmjeri doći će do neminovnog kraha Euroclear-a koji je zadužen za 40 tržišta. Kako bi se to spriječilo vjerojatno se novac bude ubrizgavao iz proračuna ili zajmova EU koji financiraju – europski građani. Uvjeti posuđenog novca će zasigurno biti vrlo nepovoljni zbog hitnosti intervencije što znači da će cijela priča europljane na kraju doći 2-3x više nego da su nekom akrobacijom direktno iz džepa izvadili tih je*enih 50 milijardi dolara. A ameri će zadovoljno trljati ruke. Kao i uvijek.
Europa nikako da nauči kako joj je najveći neprijatelj preko bare a ne u susjedstvu.

gogo
4 mjeseci prije

imam osjećaj de će europa skupo platiti ovo sranje

Гавран
4 mjeseci prije

Petro dolar je upravo prestao da postoji!
Istekao je pedesetogodišnji ugovor sa Saudijskom Arabijom o zaštiti i isključivoj upotrebi dolara.
Ugovor neće biti obnovljen.
Štamparije dolara i evra su prestale da rade!

xyz
4 mjeseci prije

Ukradem tebi i posudim drugome…..
Američka ekonomija..

Janko
4 mjeseci prije

živjeti na tuđoj muci ( zelenaškim kamatama na razne finacijske kredite),pljački tuđih dobara i jeftinoj radnoj snazi,Zapad je stpljećima stjecao bogastva.Kolonijalna odnos i politika je u njihovom biću.

Suns
4 mjeseci prije

Zapad voli krasti, zapadne vrijednosti.

FELIX
4 mjeseci prije

AMERIKANCI NISU GLUPI, UKRAINCE CE TO KOSTATI MNOGO ZEMLJE. I BICE PROLIVENO JOS PUNO SUZA, NA KRAJU CE UKRAINCI VRATITI SAV DUG DOBIJEN ZA KUPOVINU ORUZJA OD CLANICA NATA U PRVOM REDU AMERIKE KOJA SE JE OTARASILA STAROG ORUZJA I IMA SADA PRAZNE MAGACINE KOJE CE NAPUNITI ZA MODERNIJIM I JOS UBITACNIJIM ORUZJEM ZA KASNIJE SUKOBE KOJE CE PROUZROKOVATI TAKO DA ONI NE BUDU UMESANI ILI CAK U NJIMA GINULI, ZATO POSTOJI BALKAN, AFRIKA I NA PRVOM MESTU ISRAEL KOJI JIM DOBRO PLACA ORUZJE JER NEMA DRUGOG IZBORA. SVE JE DOBRO ZAMISLJENO I JOS BOLJE SE SPROVODI.

duki
4 mjeseci prije

Još jedan dokaz da je zapadna alijansa samo obična banda gladnih predatora koja se tuđim kurcem ponosi !! Sramotno i jadno !!!

Steve
4 mjeseci prije

Pre neki dan su javno i jasno rekli da ih greje ukrajinska srebrnina u vidu rudnog blaga, minerala i koječega vrednosti izraženih u nekim trilionima nečega. A sada će tuđim novcem (ruskim), da finansiraju otimanje tih istih ukrajinskih resursa. To je loše za bankarski sektor i poverenje u isti. Ko tek nama malima i sitnima onda garantuje sigurnost naših depozita u bankama?!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI