Zapadna tišina ohrabruje zločine Kijeva

Maria Zaharova
15 komentara

Međunarodne institucije koje šute pred ukrajinskim zločinima postaju saučesnici Kijeva u ovim zločinima, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, ističući ciljani napad na rusku novinarsku ekipu u blizini Gorlovke u kojoj je ubijen fotograf, a dvoje teško povrijeđeno.

U četvrtak ujutro, ekipa NTV-a koja je izvještavala iz Donbasa našla se pod ukrajinskom vatrom u blizini Gorlovke. Novinar Aleksej Ivlijev, snimatelj Valerij Kožin i njihova ruska vojna pratnja su ranjeni. Kozhin je kasnije preminuo od zadobijenih povreda.

“Ponovo su se predstavnici novinarske zajednice i ruskih medija našli na nišanu nacističkog režima u Kijevu”, rekla je Zaharova novinarima na redovnom brifingu za novinare.

Ona je istakla da je prema nekim izvorima posada bila namjerno gađana ukrajinskim dronom, koji je na njihovu lokaciju bacio minobacačku granatu.

Prema Zaharovoj, međunarodne organizacije od UN-a naniže su ili šutile ili su izrazile “opću zabrinutost” zbog “ovog monstruoznog lova na naše dopisnike”, praktično postajući ukrajinski saučesnici i ohrabrujući daljnja zvjerstva sa strane Kijeva.

“Krv ruskih novinara nije samo na rukama Oružanih snaga Ukrajine, već i međunarodnih zvaničnika u Beču, Ženevi, Parizu i Njujorku”, rekla je Zaharova. “Nadam se da barem sada, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a, gospodin [Stephane] Dujarric, neće dozvoliti da ovo prođe bez komentara na svom sljedećem brifingu, i da će smoći hrabrosti da kaže ko je izvršio napad, i osuditi to.”

Zaharova je komentarisala jer su Iliev, Kožin i njihova pratnja i dalje bili na operaciji zbog povreda. Kozhin je od tada preminuo.

Ovaj 46-godišnji snimatelj počeo je da radi na NTV-u 2006. Proveo je mjesece u zonama sukoba, uključujući Siriju i Donbasske republike Donjeck i Lugansk.

Ivliev je navodno preživio operaciju i oporavlja se. Ovaj 56-godišnji reporter radi na NTV-u od 1993. godine, uglavnom pokrivajući oružane sukobe i ekološka pitanja.

rusijaukrajinaZaharova
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
4 mjeseci prije

Za koga je ova priča?
Za međunarodne zvaničnike koji šalju kasetnu municiju (inače strogo zabranjenu međunarodnim pravom) Kijevu?
Apel zapadnoj javnosti koja ne reaguje čak i kad se njima sprema odlazak u rovove?

Prošlo je vreme pozivanja na pravo, humanost, logiku – sada samo strah može da utiče na zombirane ovce.

ključ
4 mjeseci prije

kmeči kao vučić

Max
4 mjeseci prije

Prekrassna je.

FELIX
4 mjeseci prije

TO JE UKRAINSKI USPEH PROLIVENO JE JOS NESTO SLOVANSKE KRVI, STO JE I GLAVNI CILJ SUKOBA IZMEDZU DVE SLOVANSKE NAJVECE I NAJACE DRZAVE RADI SE NA TOME DA SE ELIMINISE ODNOSNO POBIJE STO VISE SLOVANA U PRVOM REDU MLADIH I SPOSOBNIH I TAKO OBE SLOVANSKE STRANE OSLABE, NAPRAVITE SAMO RACUN KOLIKA JE CENA JEDNOG MLADICA POGOTOVO AKO JE SKOLOVAN.SVAKA CAST GLOBALISTIMA USPESNO RADE NA PLANU DA SE UNISTI U PRVOM REDU SLOVANSKO PRAVOSLAVLJE.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Ponovimo

“The World Bank published this assessment in August 2023, updating the assessment of the world’s GDP at the end of 2022. According to the World Bank’s report, Russia is among the five largest economies in the world.

The economy of China ranks first followed by the United States, India and Japan with Russia’s closing the top five.”

“According to the Federal Statistics Service preliminary estimate, Russia’s GDP growth in 2023 amounted to 3.6%. The Economic Development Ministry expects Russia’s GDP to grow by 2.3% in 2024.”

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“SAD, za razliku od Rusije uopće nije država, to je vojni logor, castrum, gdje je sve podređeno ratu i ratovanju. „Imperij SAD-a nije vlada koja vodi neprestane ratove, to je neprestani rat koji vodi vladu“ Caitlin Johnstone.
SAD je imao 251 „Specijalnu vojnu operaciju“ po svijetu, budući da je imperij, koji nije ratovao samo 15 godina”

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“…jedina tvorevina s nuklearnim oružjem koja je i sudski označena kao „pokrovitelj terorizma“ su SAD (presuda ICJ“ Nicaragua v. United States“ iz 1986.”

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI