Tramp komentariše svoje odnose sa Putinom

Trump i Putin
12 komentara

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump rekao je da je imao odlične odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dok je bio na vlasti, dodajući da sukob u Ukrajini nikada ne bi počeo na njegovoj straži.

U intervjuu za podcast Impaulsive, objavljenom u četvrtak, Trump je podsjetio da neprijateljstva u Ukrajini nisu počela dok je bio predsjednik između 2017. i 2021., tvrdeći da do eskalacije ne bi došlo da je ponovo izabran 2020. godine.

Na pitanje da prokomentariše svoj odnos sa Putinom, Tramp ga je opisao kao “veoma dobar”, dodajući da se slagao i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. „Ali bio sam težak sa njim (Putinom). Znate, završio sam… Sjeverni tok 2”, rekao je on, misleći na plinovod koji je dizajniran za transport prirodnog gasa između Rusije i Njemačke preko Baltičkog mora, ali nikada nije pušten u rad.

Bivši američki predsjednik rekao je da je izrazio nezadovoljstvo EU zbog tog projekta, pitajući zašto Evropa plaća Rusiji “milijarde” mjesečno za isporuku gasa, dok Amerika pruža bloku zaštitu od Moskve. Prema rečima bivšeg američkog predsednika, Putin je priznao svoju ulogu u ubijanju Severnog toka 2. „Putin mi je rekao: ‘To je najveća stvar… prekinuo si gasovod… Ti i ja smo prijateljski, ali ne bih voleo da vidi te kao neprijatelja.’”

Ipak, Trump je insistirao na tome da je uspio uspostaviti dobre odnose ne samo s ruskim predsjednikom već i sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom. “Smiješna stvar je što sam se s teškima mnogo bolje slagao sa slabijima.”

Trumpova administracija bila je dugogodišnji kritičar Sjevernog toka 2 i u brojnim prilikama vršila je pritisak na Njemačku da odustane od projekta. Proces puštanja u rad već završenog naftovoda konačno je zaustavljen u februaru 2022. godine, kada su se tenzije između Zapada i Rusije rasplamsale prije početka sukoba u Ukrajini.

U jesen 2022. godine, nekoliko linija Sjevernog toka 1 i 2 je sabotirano, a Rusija je zahtijevala međunarodnu istragu i sugerirala da su američke obavještajne službe morale orkestrirati eksplozije. Washington je negirao odgovornost, iako je američki predsjednik Joe Biden ranije prijetio da će “dovesti tačku” na naftovod ako ruske trupe uđu u Ukrajinu.

Tramp je više puta obećao da će rešiti ukrajinski sukob u roku od 24 sata ako bude ponovo izabran tako što će sedeti sa Zelenskim i Putinom. Kremlj je prošlog mjeseca saopštio da ruski predsjednik nije bio u kontaktu s Trumpom, dok je Zelenski izrazio sumnju u sposobnost bivšeg američkog predsjednika da zaustavi neprijateljstva.

PutinrusijaSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gad
4 mjeseci prije

Majstore, ti eventualno mozeš riješiti križaljku u novinama, ukrajinski sukob ne.

tabula
4 mjeseci prije

Da je bio na vlasti, vjerovatno bi, jer je ruski prijedlog za mirno rješenje konflika bio apsolutno prihvatljiv za svakog normalnog čovjeka, a i pilitičara. Ali “demokrati” hoće krv…

Max
4 mjeseci prije

Sve poznato.

FELIX
4 mjeseci prije

TRAMP NEMA SANSE DA POBEDI JER BI TO ZNACILO I POBEDU RUSIJE URATU SA UKRAINOM

Josip
4 mjeseci prije

Steta samo sto su Amerikanci toliko glupi i naivni da ih Demokrati vode zedne preko vode ko male majmune i ne shvacaju da ce ovaj puta najebati ko zuti mravi zahvaljujuci kretenu Bidenu i zidovskoj mafiji koja im jaja zanasa. A ne samo oni nego i cijeli svijet. Sada da imaju muda skinuli bi Bidena po cijeni jednog metka bas onako kako su uklonili Kenedyja koji to nije zasluzio..

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Off “SPLITSKA policija izvijestila je o zapljeni kaktusa s drogom… pronađene i od njega oduzete dvije plastične posude sa zasađene tri biljke kaktusa San Pedro i pet biljaka kaktusa Peyote, koje sadrže alkaloidni psihodelik-meskalin.” Komentari 🙂 “Dok se Bartulica vozi u Ferrariju sa ubojicom, nasa vrla policija “lovi” kaktuse po kucama. Koja smo mi slucaj-drzava, ovo je cudo.” ☺️ Ovo ga je neko druka. Nema teorije da bi ovo policija sama skužila  neki od kolega iz biznisa, cvjećarstvo je krvav posao i vodi se bitka za svaku mušteriju 😄 lako za mafiju, likvidacije, heroin, kokain, šverc i ostalo, bitno da su dva kaktusa pod kontrolom, evo već se osjećam sigurnije 🤣 Policija kriminalne biljke zatvara a ubojicu oca 2 djece Banožića tretiraju u policijskoj postaji kao Taylor Swift U ovoj državi su se i kaktusi počeli drogirati! Ovim kaktusima treba 10 godina da razviju psihodelične supstance. Dakle, pokupili su biljke,… Čitaj više »

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Nastavak

“Meskalin i gljive nemaju takve posljedice.
Meskalin Indijanci rabe tisućljećima, kao i gljive u Evropi, nikada nikakve negativne posljedice. Sada su se gljive pokazale kao izvanredno terapijsko sredstvo Ibogain, gljive i meskalin, umjesto da budu terapijska sredstva, izvan zakona su.

Koliko je trebalo da se shvati ogromna vrijednost marihuane u medicini, a sve zbog „TO JE DROGA“.

Gad
4 mjeseci prije

Trumpov zet bacio oko na Gazu, kaže, dobro je tamo parice uložiti, samo prvo žitelje odstraniti, pobiti, raseliti… nebitno.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI