Nema patriota za Ukrajinu

Patriot raketni sistem
12 komentara

Sistemi protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot stacionirani u Poljskoj ne idu nikuda, rekao je u četvrtak zamjenik ministra odbrane evropske nacije Cezary Tomczyk. Zvaničnik je komentirao članak New York Timesa koji je sugerirao da bi Washington mogao uzeti jedan i predati ga Ukrajini.

„Poljska nije pristala da prenese poljsku bateriju“, rekao je Tomczyk na X (bivši Twitter). “Poljski patrioti brane poljsko nebo i to se neće promijeniti.”

U članku NYT objavljenom u utorak navodi se, pozivajući se na neke “više administracije i vojne zvaničnike”, da je predsjednik Joe Biden odobrio raspoređivanje još jednog sistema PVO Patriot u Ukrajini. Odluka je navodno donesena prošle sedmice. Sistem – drugi koji su SAD navodno poklonile Kijevu – trebao je doći iz Poljske, tvrdi mediji, dodajući da će Washington uzeti jedan koji se koristi za zaštitu američkih rotacijskih snaga stacioniranih u srednjoeuropskoj državi.

Govoreći o potencijalnoj potrebi Amerike da zamijeni sistem koji će predati Kijevu, Tomczyk je rekao da bi Washington mogao pronaći drugog Patriota negdje drugdje i da se ne oslanja na poljski arsenal. Američki zvaničnici nisu komentarisali izvještaj NYT-a u kojem se tvrdi da bi novi sistem protuzračne odbrane mogao stići na ukrajinsko tlo u narednim danima.

Prema poljskim medijima, sistem koji su SAD navodno planirale dati Kijevu već je štitio logistički centar u poljskom gradu Rzeszow, koji koriste zapadni pristalice Ukrajine za opskrbu Kijevu vojnom pomoći.

Ranije se o ovom pitanju izjasnio i šef poljskog Biroa za nacionalnu sigurnost Jacek Siewiera. Američki Patriot sistemi stacionirani u Poljskoj “definitivno” ne bi trebali ići u Ukrajinu, rekao je on za Radio Zet. Zvaničnik je ukazao na “ključni značaj” njegove nacije kako za ukrajinsku vojnu pomoć tako i za odbranu NATO-a. Siewiera je također rekao da je zatražio sastanak sa američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom u vezi s tim pitanjem.

Svaka baterija Patriot sastoji se od elektrane, radarske i kontrolne stanice, lansera raketa na kamionima i pomoćnih vozila, a košta oko milijardu dolara. Kijev dugo pokušava da nabavi više sistema protivvazdušne odbrane od svojih zapadnih pristalica kako bi postigao paritet sa Rusijom.

U maju je ukrajinski premijer Vladimir Zelenski rekao američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu da su njegovoj vojsci potrebne dvije baterije Patriot da bi zaštitila samo regiju Harkov, gdje su ruske snage napredovale u posljednjih mjesec dana.

Blinken je, zauzvrat, tokom svoje majske posjete Kijevu rekao da je Washington “intenzivno fokusiran” na pronalaženje i isporuku Patriota i drugih sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini.

Rusija je u više navrata govorila da bi strane isporuke oružja samo produžile sukob između Kijeva i Moskve bez promjene njegovog ishoda. Krajem marta, tadašnji ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je od početka godine uništeno najmanje pet raketnih bacača Patriot kojima je upravljala Ukrajina.

PatriotPoljskaukrajinaVaršava
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Cuj poljaka: zabranjujemo amerima da prenesu svoj patriot Zelenskom.

Max
4 mjeseci prije

Patriot se piše velikim slovom i košta mlijardu dolara i nema ih baš puno

4 mjeseci prije

ukrajina oformila tenkovsku brigadu.
sastoji se od:
2 zelena tenka
2 zuta
1 crveni
4 plava
na celu im ovan vitorog

FELIX
4 mjeseci prije

VEROVATNO JE U PLANU GLOBALISTA DA SE UVEDE U RAT JEDNA SLVANSKA DRZAVA TO CE BITI VEROVATNOPOLSKA, TAKO DA SE ZA SADA NE SME SLABITI U VOJNICKOM POGLEDU ONI SAMI NEMAJU DOSTA OBRANBENIH PROTI AVIONSKIH SUSTAVA.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Super.

Ako ode u Ukrajinu – dobro.

Ako ne ode… I to je dobro 😁

Josip
4 mjeseci prije

Vrijeme ja da Rusi samelju ovo govno od Ukrajine i istjeraju Amere a EU majmuni da istjeraju NATO fasiste iz cojele EU. Mi smo Euro azijski kontinent cjelina i pun nam je kurac americkog petljanja po ovom kontinentu.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“Nema patriota za Ukrajinu”

Dobar naziv za knjigu/ film jednog dana…

nastran
4 mjeseci prije

nema..pa nema..i ne treba, ionak ne znaju s njima rukovati???

ime
4 mjeseci prije

kako nema? anemični je ukrajinski patriot. poslat u rov.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI