Favorit NATO-a kaže da je potreban dijalog sa Rusijom

Mark Rutte
51 komentar

EU će morati izgraditi neki oblik odnosa s Rusijom kada se sukob u Ukrajini završi, rekao je odlazeći holandski premijer i sljedeći vjerovatno šef NATO-a Mark Rutte.

Rutte je u četvrtak posjetio Finsku radi razgovora s predsjednikom Alexanderom Stubbom i premijerom Petterijem Orpom o evropskoj sigurnosti, uključujući vojnu pomoć Ukrajini. Stubb je kasnije rekao novinarima da će Rutte vjerovatno postati sljedeći generalni sekretar vojnog bloka predvođenog SAD, prenio je Reuters.

„U ovom trenutku, naravno, Rusija je naš glavni protivnik i moramo osigurati da Ukrajina pobijedi…“ izjavio je Rutte na konferenciji za novinare nakon sastanka s Orpom.

„Rusija neće nestati… i moramo dugoročno pronaći oblik odnosa sa Rusijom“, rekao je on, dodajući da je „u ovom trenutku veoma teško predvidjeti kako će se to odigrati“.

Aktuelni generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg završiće svoj drugi mandat u oktobru, a odlazeći holandski premijer je navodno preferirani nasljednik, pošto je navodno osigurao podršku među državama članicama bloka. Prema pravilima NATO-a, o generalnom sekretaru se mora odlučivati ​​”konsenzusom”, što znači da je Rutteu potrebna podrška svih članica bloka.

Međutim, neke države NATO-a, posebno Mađarska, stalno su se protivile stavu bloka o ukrajinskom sukobu, tvrdeći da se približava ratu s Rusijom. Premijer Viktor Orban također je ove sedmice upozorio na “ratnu psihozu” u EU zbog sukoba u Ukrajini.

Uprkos njegovim pritužbama, holandski mediji su ove sedmice izvijestili da se Orban približava podršci Rutteu, nakon što je očigledno dobio uvjeravanja da Mađarska neće biti u obavezi da šalje trupe u Ukrajinu ili da finansira svoj sukob s Rusijom.

Stoltenberg je ove sedmice insistirao na tome da dopuštanje Ukrajini da pogodi mete unutar Rusije koristeći ratne avione F-16 koje je donirao Zapad ne bi predstavljalo eskalaciju sukoba i da NATO ne bi postao strana u njemu.

Moskva je upozorila da će dugometni napadi na rusku teritoriju koje podržava Zapad zaista predstavljati direktno učešće Zapada u sukobu i da Rusija zadržava pravo da odgovori istom mjerom.

Rusija doživljava sukob kao dio proxy rata koji su pokrenule SAD, s obzirom na sve veće vojno prisustvo NATO-a u Ukrajini, i smatra da je namjera vojnog bloka da Kijevu na kraju ponudi članstvo glavnim rizikom za nacionalnu sigurnost.

holandijaMark RutterusijaSADzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
4 mjeseci prije

Baba, biće da se ovi Rutte u Nizozemskoj dobro pokaza, kad ga sad šalju u NATO da brani naše vrijednosti od azijskih hordi….
Pitaj @VasilisuPremudru.

Prаvi Zmаj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаrа)
4 mjeseci prije

“Rusija neće nestati” i zapadni imperijalisti neće sigurno uspjeti da jugoslaviziraju RF.

Nema ništa od sjeckanja, kolonizacije i pljačke Rusije. Morati će se zadovoljiti sa Armenijom.

Max
4 mjeseci prije

Sad se sjetio.

Joe
4 mjeseci prije

Da Blenkiju jave da je novi GT NATO-a Mickey Mouse on bi prista istočasno.

Josip
4 mjeseci prije

Jedno govno ce sjasiti a drugo ce uzjasiti u NATO.

vrlodrag
4 mjeseci prije

Nema više razgovora ni pregovora. Nisi valjda zaboravio da Rusi sporo sedlaju konje ali brzo jašu. Sad su uzjahali i nema pregovora, ima samo ona pristani na sve i rata neće biti. Stroj se zahuktava i drobi protivnika. Kao što svaka vojska ima točku loma tako će se i protivnik slomiti. Kada se slomi nema nikakva razloga da se nepregazi i Poljska i Njemačka. Osnova doktrine je da kada nema sile koja određeni prostor brani tada taj prostor pada sam po sebi. Treba samo ući u njega. Upravo to će se i dogoditi. Objašnjeno na temelju primjera to vam izgleda ovako -ako ti stojiš na vratima i nedaš mi ući unutra i ja te sklonim sa vrata tada ja ulazim bez otpora. Normalno ako se pokuša eskalirati nuklearno tada znajte da su američke rakete i sustavi stari najmanje 50 godina i da je sustav S-500 napravljen sa tim ciljem a… Čitaj više »

vrlodrag
4 mjeseci prije

Ako homojudeo sekta odluči eskalirati nuklearno i svoje brodovlje naoružano nuklearnim raketama dovuče na Jadran i krene gađati Rusiju tko je kriv?

Hoce li naši izrodi u 6 boja bojeni na svoja pripremljena skrovišta uteći i ostaviti nas na cijedilu kada Rusi zveknu po judeohomosima ?

Razmislja li ova pederska vlast o tome?
Razmislja li ova vlast ikako o tim mogućnostima?

Razmislja li ovaj narod o tome?

Gad
4 mjeseci prije

Možda bi gospodin za početak trebao uspostaviti odnos s psihijatrom.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“Scholz radi odlican posao izdaje I unistenja njemacke, kao sto AP radi hrvatskoj, a von der leyen i EU parlament EUu.
Uglavnom ide sve Po planu, unistenje najrazvijenijeg podrucja na svijetu u jednom mandatu, EU je Po jacini potrosacke kosarice prije 3godina bila 10% jaca od SADa, danas je 20% slabija.

… ili treba sto prije EU parlamentarne poslat u povijest ili raspustit cijelu EU da se napravi sto manja steta europljanima. Globalisticki liberalizam daje rezultate”

Grdi
4 mjeseci prije

EU moze poceti sa ratnim reparacijama rusiji i ukrajini s obzirom da je ukrajinski sukob njihova ideja ….

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“Koliko budal ne vidi dalje od nosa EU je davno prodana, svatko s malo soli u glavi zna tko stoji iza svega.

Rusija ne dozvoljava ono kaj bolesna EU pristaje bez pitanja. Zašto u EU više nesmijete saditi svoje voće i povrće, žitarice??
Smijete samo GMO sjeme iz USA laboratorija
Oni koji vladaju amerikom žele dominaciju nad cijelim svjetom, a tu im smeta Rusija i Kina.”, Index fb komentar

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“EU tone u fašizam i manipulaciju masama, dok naši intelektualci i “mudroslovi” sa forum.hr (tipa Zoran Oštrić a.k.a. KLCCLK, NATO-OTAN itd…) fašizam pripisuju Putinu. Putin je nevažan. Puno je važnije što se EU pretvara u Star Wars carstvo na čelu s Palpatinom.”

————

“Jel neko ovih dana pogledao kako izgleda danas Los Anđeles i drugi gradovi amerike ….nije????…..nebi ste ih prepoznali. Izem ti život kad za četres godina radnog staža ne mož da otplatiš stan ili kuću, pa ostaneš na ulici. Ja u Srbiji sa 900 evra plate za 10 godina kupio stan. 55 kvadrata. .ALI MOJ”, fb, Index komentari

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“Počeo je svjetski bullying. Zapad se urotio protiv Rusije jer je to izvor sirovina i životnog prostora.

Što to govori o zapadu? Da ne može preživjeti bez stalne ekspanzije i da je došao do limita kada mora OPET krenuti na Rusiju.
No taj model je neodrživ: čak i da zgaze Rusiju, da ju ekonomski unište, da ju pokore, da ju pokradu, ne bi se spasili. Ekspanzija bi morala ići dalje, rasipanje resursa također, i uskoro im ni sa Rusijom ne bi bilo dosta.
Onda bi morali uzeti i Kinu. A što poslije Kine? Svemir? Čime?

Generacijom influencera, marketingaša, project managera i SWOT analitičara čiji je najveći umni napor brainstormanje i cuclanje frapeića dok si vode pese u google-like urede?” 🙂

Da, da.
Dok prodaju “održivu” ekonomiju.
Kao paravan za sisanje novca za CO2

gargamel
4 mjeseci prije

Rutte: “Često sam razgovarao sa Putinom, on nije jak momak”. Teška pederčina , samo da primetim da je i ministarka odbrane NL lezbejka, mislim da je gotovo ceo kabinet skup pedofila i ostalog smeča. O Briselu neču, mnogo bi morao kucati, čisti satanizam.

Bruno
4 mjeseci prije

Gađanje američkih i zapadnih brodova u Crvenom moru , ruskim raketama, od strane Huta ne predstavlja dalju eskalaciju Izraela i Hamasa, Huta i Zapada, Rusa i zapada.

Bez imena
4 mjeseci prije

Šta taj sebi umišlja, takvi ko on rade sr…, a mi bi onda nešto morali

Tadija
4 mjeseci prije

Saudis neće više da razgovaraju sa državom USA,već direktno sa “Rockefeler Grupe”.
Vjerujem da od tolikih komentatora netko zna u čemu se radi???

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI