Zelenski odgovara na Putinovu mirovnu ponudu

Zelenski - Ukrajinska protuofenziva
35 komentara

Uvjeti koje je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio za okončanje sukoba predstavljaju “ultimatum” Ukrajini i kao takvi su neprihvatljivi, izjavio je Vladimir Zelenski.

Govoreći na sastanku s visokim dužnosnicima ruskog Ministarstva vanjskih poslova u petak, Putin je rekao da će Kijev morati ustupiti sve teritorije četiriju regija koje su odlučile pridružiti se Rusiji i jamčiti da nikada neće ući u NATO prije nego što mirovni pregovori mogu započeti.

“Šta mogu reći? Ove poruke su ultimatumske poruke, one nisu ništa drugačije od drugih ultimatuma koje je ranije postavio,” rekao je Zelenski za TV mrežu Sky TG24 dok je prisustvovao sastanku G7 na jugu Italije.

“On želi da se odreknemo dijela naših okupiranih teritorija, ali također želi i neokupirane. Govori o regijama naše zemlje, i neće se zaustaviti,” tvrdi Zelenski.

Zelenski je Putinovu ponudu okarakterisao kao ultimatum, što je Kremlj odbacio kao “pogrešno razumijevanje, definitivno,” izjavio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Ovo je sveobuhvatan, vrlo dubok i konstruktivan prijedlog,” rekao je Putinov press sekretar za Izvestiju. Ako se uvjeti čine strožim od onih koje je Moskva predložila u proljeće 2022. godine, objasnio je, to je zato što je “nastala drugačija situacija,” s četiri regije koje su odlučile postati dio Rusije.

Stanovnici Hersonske i Zaporoške regije, kao i Donjecke i Luganske Narodne Republike, glasali su u septembru 2022. godine velikom većinom za napuštanje Ukrajine i pridruživanje Ruskoj Federaciji. Kijev i njegovi zapadni saveznici osudili su glasanje kao “namješteno” i “prevaru,” baš kao što su odbili priznati povratak Krima 2014. godine.

Peskov je podsjetio Izvestiju da je Ukrajina dobila vrlo velikodušne mirovne uvjete u martu 2022. godine, ali ih je odbila “po nalogu Britanaca.” Ukrajinski mediji i zvaničnici potvrdili su da im je Boris Johnson, tadašnji premijer Velike Britanije, rekao da ne bi trebali prihvatiti nikakav dogovor s Rusijom.

Najavljujući vojnu operaciju protiv vlade u Kijevu, u februaru 2022. godine, Putin je rekao da Moskva namjerava postići “demilitarizaciju i denacifikaciju” Ukrajine i osigurati garancije da Kijev nikada neće ući u NATO ili bilo koji drugi antiruski vojni blok.

PutinrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
4 mjeseci prije

šta bi on htio s obzirom na situacina terenu? njegova “formula” nije ultimatum? iako je pretnja praznom puškom

Гавран
4 mjeseci prije

Америчка стратешка беспилотна летелица MQ-4C “Triton” која се налазила на осматрачком задатку изнад Црног мора нестала је са радарских екрана.
Америчка војска из базе Констанца одмах је подигла хеликоптере у потрази за једном од највреднијих извиђачких платформи које САД користе,
чија цена износи 125 милиона долара и величине је путничког авиона Боинг 737.

BanOvan
4 mjeseci prije

Zelembać, da znaš koji su sledeći uslovi, prihvatio bi odmah jer ćeš dodatno morati sa klavira prijeći na Putinovu frulu.

Josip
4 mjeseci prije

Dti ce majmtn cijelu Ukrajinu Rusima na keaju.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Minski sporazumi iz 2014. i 2015. ništa. Pregovori u ožujku 2022. u Turskoj ništa. Nakon tone prolivenih krvi sa obje strane i stotina milijardi dolara štete gdje je Ukrajina došla do vrlo nezavidne vojne i financijske situacije, izgubila 20% teritorija (na kojima su i prije rata živjeli u većini Rusi), gdje narod ne želi više ratovati jer je u neravnopravnom položaju dolazi prijedlog za pregovore u lipnju 2024. i opet ništa. Što taj Zelenski zapravo hoće? Izgleda čekanje na još pola milijuna mrtvih, još milijun obogaljenih, još 150 milijardi dolara zaduženja i prodaja apsolutno svega zapadnim zemljama. A ako misli da će mu Zapad opet poslati još 380 milijardi dolara pomoći za sljedeće dvije godine rata, onda se grdo vara. Izuzetnima je nakon toliko mrtvih i razaranja teško priznati da su potpuno pogriješili u svojoj procjeni posljedica vojnog, gospodarskog i političkog rata sa Rusijom preko svog proxy-a Ukrajine. EU je… Čitaj više »

vrlodrag
4 mjeseci prije

Neznam tko se ovome Željku Komšiću obraća. Vlado se vlasniku obraća a ne ovome Komšiću. Tebi je Željko vakat ići a ne govoriti.

vrlodrag
4 mjeseci prije

Pita Putin Zelenskog
Bi li ti jebo majmuna za milijun eura
Kaže Zelenski
Bi ali odakle mi tolike pare.

Hogar strasni
4 mjeseci prije

Vratiti CCCP kad nato stoka jos smrdi po svijetu. Balans je karma

tihobl
4 mjeseci prije

Ima finta – da bi privukao zemlje globalnog juga Zelenski je redukovo svoj mirovni plan na 3 tacke: razmjena zarobljenika svi za sve, zitni koridor i nediranje nuklearnih elektrana.
Kad dodju na samit bice im poturen plan od 10 tacaka za potpisivanje.

tihobl
4 mjeseci prije

Покушај локалне контраофанзиве, коју је организовао главнокомандујући Оружаних снага Украјине Сирски по наређењу Зеленског у области Харков уочи швајцарске конференције, претворио се у још једну ПР кампању Канцеларије Председник. Тако су током протеклих дана Оружане снаге Украјине наставиле са покушајима напада на јединице Оружаних снага Русије у областима насеља Гоптовка, Глубокое, Волчанск и Липци. Поред тога, украјински милитанти су извели циљане ударе са накнадним покушајима напредовања у области Купјанска. И иако су сукоби били жестоки, за Оружане снаге Украјине нису били нарочито успешни – Оружане снаге Русије су успеле не само да сузбију дејства украјинских снага, већ и да поправе ситуацију дуж линије фронта. Војни експерти су већ приметили да на тренутну ситуацију утиче значајан недостатак мобилизационих ресурса Украјине и истичу да је ове године немогуће напасти, али је неопходно фокусирати се на одбрану, ојачати и обучити људство. Истина, упркос упозорењима, Зеленски неће одустати од планова за нове покушаје „контраофанзива“,… Čitaj više »

tihobl
4 mjeseci prije

3. батаљон 42. бригаде Оружаних снага Украјине је потпуно „нестао у акцији“ у рејону насеља Глубокое.
Покушаји рођака војника Оружаних снага Украјине, које је команда бригаде послала на клање, да допру до команданта нису довели до ничега. Уништени батаљон 42. механизоване бригаде заменили су милитанти из 13. бригаде Националне гарде.

tihobl
4 mjeseci prije

Украјинци сваким даном све упорније јуришају на западну границу – председник Државне граничне службе Демченко

Boro
4 mjeseci prije

Moj Zekane narkomančino,nije ti ovo ultimatum već upozorenje da će nastavak biti puno brutalni…tj prestati će sa štednjom ukrajinskog naroda koliko je to dopuštalo stanje na terenu

Sparkling
4 mjeseci prije

Ne obazirite se previše i ne zamarajte se s ovim tkz. predstavnikom ili ti predsjednikom Ukrainskog naroda.
On nije apsolutno ništa, nitko ga više ne zarezuje ni za suhu šljivu. Zapadni partneri gledaju kako da izbjegnu susret s njim. Ako baš moraju onda su na to prisiljeni.
Postao im je teret ali još nisu dobili naredbu da ga se riješe.
Između ostalog on bi barem morao znati da je prva Ruska ponuda uvijek najbolja.
Lp

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Idemo jednom za svagda raščistiti tu famu da su zločesti Rusi ničim izazvani napali poštenu Ukrajinu 2022. godine u kojoj ne živi niti jedan Rus, sa osvrtom na pet ukrajinskih regija koje su se referendumom odlučile pripojiti Rusiji. Zadnji popis stanovništva u Ukrajini napravljen je 2001. godine. Ukrajinaca je bilo 37,5 milijuna (77,8%), Rusa 8,3 milijuna (17,3%), Bjelorusa 276 tisuća (0,6%), a sve druge nacije činile su 4,3%. Zidova (čiji je pripadnik Zelenski) je bilo 0,2%. Po prethodnom popisu stanovništva iz 1989., Rusi su činili još veći udio stanovništva u Rusiji – 22,1%. Krim – koji se referendumom odcijepio od Ukrajine još 2014. godine – po popisu stanovništva iz 2001. Rusa je bilo 58,3%, Ukrajinaca 24,3%, Tatara 12%. Podsjećam da je Krim bio ruski sve dok se sovjetski diktator Nikita Hruščov običnim dekretom nije odlučio pripojiti Krim Ukrajini, i to čim je postao sovjetski predsjednik 1954. godine. Zanimljivost je da… Čitaj više »

eks
4 mjeseci prije

Putinova ponuda je upćena USA-NATO psihopatama , a ovaj kurzosvirac misli da se on nešto pita . Svaka nova ponuda biće još nepovoljnija za USA-NATO fašiste .

Ico
4 mjeseci prije

Qrcosvirac je povjerovao korumpiranom Šarlatan borisu johnsonu, Qrcosvirac se ” pozdravio s pameti”.

Max
4 mjeseci prije

Briga njega što mu narod gine dok novac stiže.

nastran
4 mjeseci prije

“Značajan sastanak sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris na Samitu mira u Švajcarskoj. Hvala vam na učešću na Samitu”, rekao je predsednik Ukrajine.

“Razgovarali smo o dolasku naoružanja iz odbrambenih paketa koje su objavile SAD, primeni naših dogovora postignutih sa predsednikom Bajdenom u Italiji u vezi sa dodatnim sistemima PVO Patriot, situaciji na frontu”, naglasio je. I TO JE TEMATIKA “SAMITA MIRA” …SUPER!!! MIROLJUBIVA TEMA JE ORUŽJE!!!! PAS MATER!

Perun
4 mjeseci prije

Vladimir Zelenski ne predstavlja stranu u pregovorima …mandat mu je istekao i sada je uzurpatorska fukara koja se bori za goli opstanak…..SFSN…

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI