Modi kaže Zelenskom da se mir može postići ‘dijalogom i diplomatijom’

Narendra Modi
12 komentara

Premijer Indije Narendra Modi rekao je u petak da je imao “produktivan sastanak” sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim na marginama samita G7 u Italiji. U premijerskoj delegaciji na bilateralnom sastanku bili su ministar vanjskih poslova S. Jaishankar, ministar vanjskih poslova Vinay Kwatra i savjetnik za nacionalnu sigurnost Ajit Doval.

Iako je u jednom postu na X (bivši Twitter) naveo da Indija “želi” da “zacementira” bilateralne odnose sa Ukrajinom, Modi je također ponovio stav New Delhija o sukobu. “Što se tiče tekućih neprijateljstava, [ja sam] ponovio da Indija vjeruje u pristup usmjeren na čovjeka i vjeruje da je put do mira kroz dijalog i diplomatiju”, napisao je.

Dvojica lidera su razmotrili bilateralne odnose i razmijenili mišljenja o situaciji u Ukrajini, izjavio je glasnogovornik indijskog ministarstva vanjskih poslova Randhir Jaiswal. “Premijer je prenio da Indija nastavlja da podstiče mirno rješavanje sukoba kroz dijalog i diplomatiju”, objavio je na X.

Govoreći na terenskoj sesiji samita G7 o tehnologiji i drugim pitanjima, Modi je napomenuo da zemlje globalnog juga “snose teret globalne neizvjesnosti i tenzija” i da Indija smatra svojom odgovornošću “da postavi prioritete i brige zemalja globalnog juga na svjetskoj sceni.”

Od eskalacije rusko-ukrajinskih neprijateljstava početkom 2022., Nju Delhi je zadržao uravnotežen pristup sukobu i njegovim stranama, nastavljajući da širi veze sa Zapadom, istovremeno održavajući strateško partnerstvo s Moskvom i povećavajući nabavku energetskih resursa, uprkos strogoj kontroli. iz Vašingtona i Brisela.

Indija je u srijedu rekla da će učestvovati u predstojećim pregovorima o Ukrajini u organizaciji Švicarske na “odgovarajućem nivou”. Zelenski je, komentarišući susret s Modijem na svom Telegram kanalu, zahvalio indijskom lideru što je poslao delegaciju na “visokom nivou” .

Kijev ulaže značajne napore da vidi Modijevo lično učešće na ‘mirovnoj konferenciji’, koja se održava bez učešća Rusije.

U martu je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba otputovao u Delhi kako bi razgovarao o učešću Indije i tražio podršku za Kijevsku ‘formulu mira’ za sukob – onu koju je Moskva odbacila. U svojim intervjuima za indijske medije Kuleba je tvrdio da je odnos Nju Delhija sa Rusijom zasnovan na sovjetskom naslijeđu, koje je “izumrlo i nema budućnost”. Nasuprot tome, odnosi Ukrajine i Indije imaju „više [od] budućnosti“, insistirao je on, sugerišući da bi Indija mogla „uticati na način na koji se Rusija ponaša“ zbog svojih bliskih veza sa Moskvom.

Kulebine izjave su u oštroj suprotnosti sa tvrdnjama Nju Delhija o „proverenom” odnosu sa Moskvom. Prema riječima njenog ministra vanjskih poslova, Rusija i Indija “posebno brinu” o interesima jedne druge. Bilateralna trgovina između njih je prošle godine porasla na 65 milijardi dolara, uglavnom podstaknuta indijskim uvozom ruske nafte.

ModirusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Ukrajina je ionako na daljinski upravljač izuzetnih.
Svaki rat se završi pregovorima ili potpisivanjem kapitulacije jedne strane.
Mislim da će ovaj rat završiti potpisivanjem dogovora između SAD i Rusije što se tiče Ukrajine.
Ukrajinu i EU se neće ovdje ništa pitati.

nastran
4 mjeseci prije

lupetanje u prazno

Max
4 mjeseci prije

Modi mi se čini prilično lukavim.

Gad
4 mjeseci prije

Indija zastranila, britanska sisa izgleda još djeluje; majstori, ako se pod hitno ne opametite, propast ćete vrlo brzo. 😀

aco
4 mjeseci prije

i ovaj cigan neso kao sila se pravi igra pokvareno po engleski recept,80 posto indiska beda zaludjeni u 300 religije i prave se cigani svetska sila…ciganska beda u pm.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI