Ukrajina prvi put kupuje američki gas

LNG iz Rusije za Litvu
8 komentara

Najveća ukrajinska privatna energetska kompanija saopštila je u četvrtak da je potpisala sveobuhvatan ugovor sa američkom kompanijom za isporuku tečnog prirodnog gasa (LNG) Ukrajini i Istočnoj Evropi.

Sporazum označava prvi veliki sporazum o snabdijevanju superhlađenim gorivom Ukrajini, jer Kijev nastoji povećati svoju energetsku sigurnost i smanjiti rusku energetsku dominaciju u regiji.

Očekuje se da će podružnica DTEK Grupe za trgovinu robom, D.Trading, kupovati teret iz LNG postrojenja sa sjedištem u Luizijani kojim upravlja američki izvoznik energije Venture Global, navodi se u saopštenju koje je objavila ukrajinska kompanija. Dodaje se da je dogovor postignut na konferenciji o oporavku Ukrajine u Berlinu ranije ove sedmice.

„Ovim značajnim sporazumom pomoći ćemo u jačanju ukrajinske sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom, pomoći kontinuiranom oporavku i ekonomskom rastu u regionu i dalje jačanju evropske energetske sigurnosti“, rekao je izvršni direktor D.Tradinga Ivan Geliukh, dodajući da sporazum pokriva isporuke na kratkoročnu i dugoročnu osnovu.

Ukrajinska kompanija će početi uvoz kasnije ove godine i nastaviti da kupuje gorivo do 2026. godine, objavio je Financial Times. Štaviše, D.Trading će kupovati do dva miliona tona LNG-a godišnje tokom 20 godina iz drugog Venture Global postrojenja, navodi Reuters. Ukrajina trenutno nema terminale za regasifikaciju za LNG, ali je DTEK navodno potpisao ugovore o korišćenju kapaciteta koji se nalaze u evropskim državama koje imaju gasovodne veze sa zemljom.

Kijev je ranije rekao da neće produžiti petogodišnji ugovor s ruskim energetskim gigantom Gazpromom o tranzitu ruskog plinovodnog gasa u Evropu nakon što istekne krajem ove godine, te da istražuje opcije za alternativne isporuke.

Ranije ove sedmice, ukrajinski premijer Vladimir Zelenski rekao je da je oko 80 posto energetskih kapaciteta zemlje, uključujući elektrane na ugalj i dio hidroelektrane, uništeno ili oštećeno zbog sukoba s Rusijom. Ukrajinski lider je također rekao da je Kijevu potrebno više sistema protivvazdušne odbrane kako bi bolje zaštitio svoju energetsku infrastrukturu.

Posljednjih mjeseci Rusija je intenzivirala svoje udare na ukrajinske vojne i energetske objekte. Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je bombardovanje odgovor na pokušaje Kijeva da gađa rusku naftnu infrastrukturu. Od januara, ukrajinske vojne snage pokrenule su višestruke napade dugog dometa na energetske objekte duboko u Rusiji, uključujući skladišta nafte i rafinerije, koristeći dronove kamikaze.

Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Molekule prodanih duša.

Josip
4 mjeseci prije

Ma bravo Zelenski nije ti bilo dovoljno sto si pusio americke kurce?

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

A čime plaćaju ako uopće 🤔 ?!

dupla kamilica
4 mjeseci prije

Na tom se kuva kava duplo duže.

ime
4 mjeseci prije

ko je pametan napravit če si peč ra ketu.
neče bit ni struje ni plina, plina iz očitih razloga a struje jer je ukrajina gladna i vještičja inteligencija je gladna.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.