EU podijeljena oko novih sankcija Rusiji

EU i Rusija Sankcije
7 komentara

EU nije uspjela da se dogovori o novom krugu sankcija Rusiji zbog protivljenja Njemačke predloženom planu za kažnjavanje kompanija koje posluju s Moskvom, javio je Reuters u petak navečer, pozivajući se na diplomate EU.

Kako prenosi Reuters, članovi bloka trebali su razgovarati o sankcijama u petak uveče, ali je to pitanje “povučeno sa dnevnog reda sastanka u posljednjem trenutku”.

Ograničenja bi uključivala zabranu tranzita ruskog tečnog prirodnog gasa i plan za suzbijanje izbegavanja sankcija tako što bi operatere iz EU smatrali odgovornim za kršenja od strane podružnica i partnera u trećim zemljama.

Prema Deutsche Presse-Agentur, Berlin strahuje da bi njemačke kompanije mogle biti pogođene predloženim propisima i želi ograničiti odgovornost podružnica na određenu robu ili je u potpunosti ukloniti.

Članice EU su se navodno nadale da će odobriti sankcije prije ukrajinske mirovne konferencije u Švicarskoj, koja je planirana od 15. do 16. juna, na kojoj se očekuju delegati iz oko 90 zemalja. Rusija, kao ni Kina i Saudijska Arabija, neće prisustvovati, jer Moskva tvrdi da će Zapad iskoristiti događaj da „diktira ultimatum“.

EU je do sada stavila na crnu listu više od 2.100 subjekata i pojedinaca kao odgovor na rusku vojnu operaciju. SAD su ove sedmice uvele novu rundu ograničenja, ciljajući na Moskovsku berzu (MOEX) i velike banke, kao i IT sektor u zemlji.

Sankcije su navele MOEX da obustavi trgovanje američkim dolarima i evrima u četvrtak. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, međutim, da je ruska centralna banka u potpunosti “sposobna da osigura stabilnost svih tržišta”.

eunjemačkarusijaUkrajin
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Fina družba nema što.

Jednostavno receno
4 mjeseci prije

Ne kontam, kupuješ robu i još postavljaš uvjete??? Valja bi se trebalo dogovarati a ne uvjetovati…..

Josip
4 mjeseci prije

Najbolje je spakirati krmacu Ursulu i njezinu EK te ih poslati u rovove da brane Ukrajinu. Pas im mater u cije ime ime oni rasipa novac europskih poreznih obveznika i za koga?

Hogar strasni
4 mjeseci prije

Jebla vas vise ukra i kamatari

Josip
4 mjeseci prije

Tko ce konacno ludu Ursulu napuniti s olovom? Koliko jos ona stete treba napraviti pa da ju se spremi na sigurno odakle vise nece moci raditi stetu?

aco
4 mjeseci prije

skupo od amera a,cela evropa mora u moskvi na poljubi kurac ako hoce da oopstane,pun kufer mi je i rusa i eu kurtona jevrejskih sluga.moracete pojedinacno ili preko brisrela kad stisne pravac moskva ili revolucija.kad mi makedonci isrbe unistavate i vi nestacete jednog dana a taj dan je blizu iza coska

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI