Saudijska Arabija razbija globalnu moć SAD?

Mohamed Bin Salman - SAD
169 komentara

Američka globalna moć počiva na nekoliko ključnih stubova, od kojih su neki od najvažnijih:

  • Dominacija dolara u trgovini
  • Dominacija dolara u investicijama i finansijama
  • Fizička (vojna) kontrola isporuke nafte
  • Bazični sporazumi za dalje širenje američke vojne kontrole u strateškim (i naftnim) regionima

Ključni temelj za ovo globalno vršenje američke moći je saudijsko-američki petro-dolar sporazum iz 1974.

Saudijska Arabija je navodno odlučila da ne obnovi svoj 80-godišnji petro-dolar ugovor sa SAD. Ova loša vijest za SAD je cenzurirana u zapadnim medijima, ali je danas izvještava Times of India.

Kao posljedica toga, neće biti teško pogođen ne samo dolar kao dominantna svjetska valuta. Američka tržišta kapitala će također biti pogođena, jer je sada istekao ugovor između SAD i Saudijske Arabije zahtijevao da se prihodi od saudijskih dolara recikliraju i reinvestiraju u SAD, uglavnom kao američke obveznice s niskim prinosom.

Ali čak i više, Saudijska Arabija je sada opozvala američku ulogu vojnog „zaštitnika“ Saudijske Arabije protiv Irana. Saudijska Arabija je analizirala da sigurnost Saudijske Arabije najbolje služi nastavkom miroljubive saradnje s Iranom – i da se saudijskim ekonomskim interesima najbolje služi diverzifikacijom finansijskih interesa od dolara do neograničenog raspona drugih valuta i valutnih ekvivalenata.

Američko -saudijski sporazum je 50 godina bio kamen temeljac američke globalne moći – glavne tačke sada isteklog američko-saudijskog petrodolarnog sporazuma od 8. juna 1974. bile su :

1. Ekskluzivne cijene nafte u američkim dolarima : Saudijska Arabija je pristala da cijeni i trguje naftom isključivo u američkim dolarima, što je dovelo do toga da druge zemlje proizvođači nafte usvoje istu praksu, stvarajući snažnu globalnu potražnju za američkim dolarom

2.  Vojna podrška i sigurnosne garancije : SAD su pružile vojnu podršku i sigurnosne garancije Saudijskoj Arabiji, osiguravajući njenu stabilnost i zaštitu od vanjskih prijetnji

3. Ulaganje u američku imovinu : Saudijska Arabija je pristala da svoje prihode od nafte uloži u američku imovinu, prvenstveno u trezorske hartije od vrijednosti, što je pomoglo u finansiranju američkih deficita i stabilizaciji dolara.

4. Recikliranje petrodolara : Dogovor je uključivao prihode od nafte iz Saudijske Arabije i drugih zemalja OPEC-a koji su reinvestirani u američke trezorske hartije od vrijednosti, što je SAD-u omogućilo dosljedan priliv kapitala za finansiranje svojih deficita i održavanje nižih kamatnih stopa.

Ugovor je istekao 9. juna 2024. godine i nema zvanične potvrde o njegovom obnavljanju. Saudijska Arabija je odlučila da ne produži sporazum, što znači da će sada prodavati naftu u više valuta, uključujući kineski RMB, eure, jen i juan, a ne isključivo u američkim dolarima.

Sve gore navedene četiri tačke sada je poništila Saudijska Arabija – u trenutku kada su SAD mislile da imaju Saudijsku Arabiju u džepu sa lažnim izraelskim „mirovnim sporazumom“.

Najnevjerovatnije je to što se američka globalna moć sada toliko smanjila, da je Saudijska Arabija uopće u stanju dopustiti da ovaj američki dogovor istekne. Prije samo deset godina, svaki saudijski pokušaj ovoga brzo bi bio dočekan državnim udarom koji je potaknuo SAD i smjenom saudijskog vladara. Ali ne više – MBS je previše jak da bi SAD to učinile.

Rat u Ukrajini, genocid u Gazi, borba za Tajvan, diplomatska podrška u UN – svuda, SAD gube.

Bin SalamanSADsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
169 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
4 mjeseci prije

Prvo skoči, onda reci hop. Pesimisti misle da ne može gore, ali optimisti znaju da može. Uostalom, život je težak, ali nepravedan.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Najzanimljivije u cijeloj priči je kako se EU toliko čvrsto i panično drži skuta Uncle Sama, a uvjerljivo je najviše stradala od Zapada u svom otvorenom ratu sa Rusijom, za što je kriv upravo – Uncle Sam!
Stockholmski sindrom na najjače.

Pikova Dama
4 mjeseci prije

“Saudijska Arabija nedavno je okrenula leđa dolaru, pridružila se BRICS-u, a u isto vrijeme Banka Edmond de Rothschild otvara svoj ured u toj zemlji…..Tvrtka namjerava pokrenuti novu platformu za infrastrukturni dužnički fond u Saudijskoj Arabiji kako bi osigurala financiranje projekata povezanih s nacionalnom inicijativom Vision 2030. Ova investicijska platforma bit će strukturirana u suradnji sa SNB Capitalom i pružat će dodatnu likvidnost tekućim vlasničkim i starijim dužničkim instrumentima. SNB Capital pruža opsežno razumijevanje regionalnih infrastrukturnih napora vrijednih više trilijuna dolara, kao i njezinih zahtjeva za financiranjem…..Ariane de Rothschild, izvršna direktorica Edmonda de Rothschilda, komentirala je: “Izuzetno mi je drago uspostaviti prisutnost Edmonda de Rothschilda u Kraljevini Saudijskoj Arabiji kroz ovo partnerstvo sa SNB Capital i Watar Partners. Ovo je logičan sljedeći korak za našu grupu, koji se temelji na dugogodišnjim poslovnim odnosima koje imamo sa zemljom. Edmond de Rothschild ima izvrsnu evidenciju duga u infrastrukturi u Europi. Uvjerena sam da… Čitaj više »

Nekoime
4 mjeseci prije

Ni džavni udari nisu što su nekada bili…

Tango
4 mjeseci prije

Konačno.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Ta … Sa najvećim gospodarstvom planeta – Kinom , moraju trgovati samo u Yuanima a također i sa Rusima ili u Rubljama ili u Yuanima .Od prije 48 sati , Moskovska Burza je obustavila , svaku transakciju u US Dollarima – SA SVIMA , UKLJUČUJUĆ I BRICS member states 🤷 . Sada je US Dollar pod direktnim napadom , budući da za Milijardui i pol stanovnika planeta , gubi važnost no još je i gore jer su i drugima dali primjer da SE TO MOŽE, čime su zaprav , doveli u UPIT doktrinu ” vječita dugovanja.. ” čak i sama POVRATA dugova 💥 , dokle “kolektivni zapad ” , više i nema načina da ih natjera . A bez toga – odoše u K 🤷 !!! Kaverne su zapadu otvorene , drugi su već nanjušili krv … Ishod ubrzo slijedi !

Гавран
4 mjeseci prije

Analitičari il novinari (ko bi ga znao) uz vest o petrodolaru dodali su još jednu:
#
Štampanje Dolara i Evra je zamrznuto!
#
Pretpostvavlja se budući prelaz na digitalnu valutu

Tužno
4 mjeseci prije

Ameri stalno gube,, ali rusi nikako da pobijede 😀

Tužno
4 mjeseci prije

Pivo I kokice, I samo opusteno….

Despite the March 2023 agreement, there is no denying that Tehran and Riyadh remain extremely suspicious of each other. The Islamic Republic still views the Saudi-US partnership as a grave threat to Iran. Meanwhile, the Iranian regime’s revolutionary ideology and Tehran’s ability to challenge the regional status quo through its networks of non-state actors across multiple Arab countries continue to concern Riyadh. Within this context, détente, not rapprochement, most accurately describes the current period in Iranian-Saudi relations. 

anik
4 mjeseci prije

MBS još uvijek može izgubiti svoju glavu. Prerano je još, SAD trebaju da nađe nekoga iz obitelji Saud, koji če obnoviti sporazum. I tada će biti MBS v velikoj opasnosti.

Dokurčilomi
4 mjeseci prije

Sad će konačno ameri imati dosta dolara neće ih morati više štampati ali smrdi mi gadni kako bi se kod njih mogli pojaviti neki teroristi.

4 mjeseci prije

Ovo divljanje lažnjak zidova po Gazi je sigurno vezano za ovu odluku KSA..Takodjer ubistvo Raisija , ali je Iran stao na loptu..Nema sumnje da će ići do kraja , zapaliće BI…
KSA je s ovim ispravila ogromnu grešku koju je počinila , zatim ušla je u brics , ovo sve je ravno malom čudu..
Bajram šerif mubarek olsun..

držnedaj
4 mjeseci prije

“Ruski predsjednik Putin kaže da će to značiti kraj dolara ako proizvođači nafte na Bliskom istoku prestanu koristiti američki dolar’…

Izvorno;
Der russische Präsident Putin sagt, wenn die Ölproduzenten im Nahen Osten aufhören, den US-Dollar zu verwenden, wird dies das Ende des Dollars bedeuten.

Jere
4 mjeseci prije

Američka globalna moć počiva na – okupaciji velikog broja drzava, na savrsenom sistemu da tko god dodje na vlast u tim zemljama nece zahtijevati prekid vazalskog odnosa naspram USA.

Гавран
4 mjeseci prije

Kada su savetnici predložili detoniranje atomske bombe na poligonu, da bi se zapad potsetio šta je to, Putin je rekao:
:
Može al bez mene!
:
Sada je jasnije zašto bi USA rado ušla u nuklearni rat a rusi ne!

Za ruse nema nema potrebe, već pobeđuju!

NOB
4 mjeseci prije

Joe Biden toliko želi rat (bilo koji rat) da ga može okusiti. On zna da je jedini način na koji “može” biti ponovno izabran taj da bude uključen u rat. Ako izgubi izbore u studenom, želi prepustiti najveći mogući nered novom predsjedniku Trumpu. Neka su mladi vojnici prokleti.

držnedaj
4 mjeseci prije

izgleda se bliži kraj robovanja lažnim papirićima sa otisnutom piramidom i natpisom
‘Novus Ordo Seclorum’ nwo ili novi poredak vjekovni.
nadamo se, bit će i za ostale ne samo šaka riže…

Papaya
4 mjeseci prije

Kaze muslimanska KSA nema mira bez Rusije a pravoslavna Grcka NATO-EU nije rekla rijec za Rusiju

4 mjeseci prije

Samo poravnavanje puta prema čipiranju.
Ne dopustite da vas zapečate.
Ni u kojem slučaju ne dopustite da vas zapečate mikročipom.
Samo Bog može odlučiti o čovjekovom kraju,
njihovi sotonski planovi bit će pometeni zajedno s njima.
Možda čujete glas u sebi: ‘Nije dobro!’, ali stvari neće uvijek biti takve.
Doći će olakšanje i bolji dani.
Vjerujte i vidjet ćete: na kraju će iz gorkog ispasti nešto slatko.

Pupi
4 mjeseci prije

Nije tajna da su se vodili tajni pregovori o blokadi novih tehnologija pogotovo o energetskoj jer danas je već razvijena tehnologija o besplatnoj neograničenoj električnoj energiji.tako nešto ne odgovara izvoznicima nafte plina ugljena i nuklearnom gorivu jer bogate elite žele naplatu svega i svačega

Max
4 mjeseci prije

Poslijednji čavao u lijes imperija.

Cut the rope
4 mjeseci prije

Nabijem ih sve na ovoj moj primitivni qrac!
Recikliranje istih priča, sustava, dominacije već nekoliko tisuća godina.
Sjaše kurta da zajaše Murta

Rijeka
4 mjeseci prije

Zapadne novine javljaju da su Rusi oslobodili neko novo naselje Zagrine. Cudi me kako su ova ukrajinska sela gusto poredana jeden pored drugog. Idem kroz krajeve Hrvatske I ponekad nema naselja preko 20km

Mučki Provokator
4 mjeseci prije

Price za malu djecu. Arapima nije za vjerovati.

Jadranka S.
4 mjeseci prije

Igor i Leo kopaju jarak na nemilosrdnom suncu. Vidjevši kako njihov šef sjedi iznad njih u hladovini, Igor odloži lopatu i kaže: “Kako to da je on tamo gore, a mi ovdje dolje?” “Nemam pojma”, odvrati Leo.  Igor se popne do šefa i upita ga: “Kako to da si ti ovdje gore šef, a mi radimo tamo dolje?” Šef odgovori: “Zato jer sam pametan.” “Što to znači?”, upita Igor. “Evo”, kaže šef i stavi ruku ispred stabla, “pokazat ću ti. Pokušaj udariti moju ruku.” Igor uzme zalet i zamahne. U tom trenutku njegov šef odmakne ruku i Igor svom silom udari o stablo. “Joooj!”, vikne. Šef mirno kaže: “Sada si i ti pametan.” Igor se vrati u jarak. Leo ga pita što se dogodilo, a Igor odvrati: “Sada sam pametan.” Leo upita: “Kako to misliš?” Igor odvrati: “Pokazat ću ti.” Ogleda se naokolo, traži stablo, ali kad neugleda nijedno, stavi ruku ispred… Čitaj više »

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“НAЈВИША зграда на свету, небодер Бурџ Калифа у Дубаију, осветљен је 12. јуна бојама руске заставе у част Дана Русије.

           Зграда има 163 спрата. Грађена је током шест година, од 2004. до 2010.

           Њена изградња је коштала 1,5 милијарди долара.

           На фасади т супер-вишеспратнице налази се један од највећих ЛЕД екрана на свету.

            Руски председник Владимир Путин позвао је на обележавање Дана Русије као симбола „нераскидивости хиљадугодишњег пута Отаџбине“.”, fakti

goran
4 mjeseci prije

i treba da gube,to je leglo najgoreg zla koje se širi cijelim svijetom,uništava sve što dotakne.
i Otac Bog sve radi da se to počne dešavati.
malo po malo i američko englesko carstvo odlazi u povijest

Gjuro1977
4 mjeseci prije

Vremena se mijenjaju,neke nove klime novi vjetrovi,jbg,Amerika trune srž je gnjila i crvljiva i trulež se širi,smrad je sve veći i počinje Europu i ostale kolonije zahvaćat

4 mjeseci prije

Mrdo tulipane sporo pamtiš, a brzo zaboravljaš
pa da ti ponovim:
 
SMrdo još se nisi izvinio ljudima na portalu
šta si ih vriđa pod mojim nikovima, a šta si ih hakira.
Tulipane sanjaš ‘zmaja na zeleno’ samo pripazi da ne
završiš u biloj košulji svezanih ruku i to u zemlji tuđoj
jer iz domovine svoje u velom strahu uteka bojeći se
da ti ne dođu na naplatu pusti računi zbog svih tvojih zlodjela učinjenih,
a sad iz zemlje Švedske protiv domovine svoje uporno baljezgariš
i usput baveći se krađom tuđih nikova s svojim životnim pozivom
da tuđe ime obečastiš. Majmune sotonin nek’ ti se Bog smiluje.

Sotonjaro – Rog! Rog!

4 mjeseci prije

Mrdo frendiću da ti malo olakšam pa da ti bude malo lakše oko tih tvojih pustih nikova da slučajno ne ne dobiješ žulj na mozgu misleći koji nik da upotrebiš budi samo Zmaj, a ja ću biti Škurija, ali samo pripazi na onu rogatu beštiju u sebi da te ne natira da sanjaš Škuriju na zeleno pa da ne bude: Prava Škurija, Prava Škurija (Zelena Škuija je lažnjak i sotonjara), Prava crna Škurija, Velika crna Škurija, Velika Super Škurija…..
Ti budi Zmaj, a ja Škurija…Eto me dolazim kao Škurija.
Zdrav i vesel bio. Bog! Bog!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI