Ukrajina želi da se Rusija pridruži mirovnim pregovorima

Dmitrij Kuleba
21 komentar

Kijev želi Moskvu za pregovaračkim stolom kada će Ukrajina biti na jakoj pregovaračkoj poziciji, rekao je ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba novinarima na ukrajinskoj ‘mirovnoj konferenciji’ u nedjelju.

Obraćajući se novinarima u alpskom ljetovalištu Burgenstock drugog dana dvodnevnog događaja, Kuleba je priznao da će obje strane u sukobu u jednom trenutku morati da pribjegnu pregovorima kako bi postigao konačan mir.

“Ideja je da sljedeći samit bude kraj rata. I, naravno, potrebna nam je i druga strana za pregovaračkim stolom”, rekao je on.

„Očigledno je da su za okončanje rata potrebne obje strane, naš posao je osiguran da Ukrajina u tom trenutku bude na najjačoj poziciji“, rekao je najviši diplomata Kijeva, dodajući da Ukrajina „savršeno razumije da će doći trenutak kada će biti neophodno razgovarati sa Rusijom.”

Rusija, koja nije zvanično pozvana na događaj, opisao je konferenciju kao besmislenu, s obzirom na nespremnost Kijeva i njegovih zapadnih pristalica da razmotre uslove Moskve. Samit se uglavnom zasniva na “formuli mira” od deset tačaka koju je predložio ukrajinski lider Vladimir Zelenski, koju je Moskva odlučno odbacila. Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je u petak svoje uslove za prekid vatre, uslove koje su Kijev i Zapad u potpunosti odbacili.

Obraćajući se novinarima, Kuleba je naveo da neke zemlje izvan Evrope i Sjeverne Amerike imaju drugačije mišljenje o sukobu. „Jučer su se čuli glasovi sa globalnog juga o teškim kompromisima koje treba napraviti. To nije jezik koji čuje od zapadnih partnera”, priznao je.

Od 92 zemlje predstavljene na samitu, samo 78 je ostavio svoj potpis na konačnom saopćenju, navodi se na listi objavljenoj na web stranici švicarskog Ministarstva vanjskih poslova. Nekoliko prisutnih je tvrdilo da je Rusija trebala biti prisutna za pregovaračkim stolom.

Svaki značajan napredak ka miru zahtijeva “učešće Rusije”, kao i “teški kompromis” između strana, rekao je ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan Al Saud na tom događaju. Saudijska Arabija nije potpisala konačno saopštenje.

Turska je u međuvremenu ponovila svoju spremnost da bude domaćin mirovnih pregovora, kao što je to učinilo u proljeće 2022. kada Rusija i Ukrajina nisu uspjele postići sporazum. Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan upozorio je da bi sukob mogao eskalirati izvan ukrajinskih granica i potencijalno izazvati globalni sukob, koji uključuje oružje za masovno uništenje. Zato su “ukrajinski mirovni plan”, kao i nedavno ponovljeni uslovi Rusije, “važni koraci” i “tračak nade” koji bi na kraju mogao okončati krvoproliće, rekao je Fidan.

Kulebarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
4 mjeseci prije

“…da Ukrajina u tom trenutku bude na najjačoj poziciji (za pregovore)…”

Najjaču poziciju za pregovore Ukrajina će imati kada ostane na starcima i djeci a struje više ne bude ni jednog dana u godini i kada im NATO, umjesto oružja i municije, bude morao dostavljati krumpire….

Tužno
4 mjeseci prije

Rusofili su zlo.
Frustrirana loozerska ekipa koja čeka Velikog Tatu da im rijesi Probleme
Hm, barem svjetske kad već ne moze osobne

nastran
4 mjeseci prije

načekaće se magare da trava naraste……

Realno
4 mjeseci prije

Evo jučer doznah da je moj nekadašnji ukrajinski kolega, koji se strastveno spremao za rat sa međedom i prije nego je počelo, pobjegao u njemačku i sad plače da će izgubiti vizu i privilegije ratovanja na prvim borbenim linijama šankova u Dresdenu. Upitah ga kako to da nisi na prvim linijama šanka u Harkovu nakon onoliko godina priprema za rat protiv međeda? Tamo lošija brlja ili šta? Nije odgovorio. Sve to isti kalup pizdurina ko i u rvackoj. Busanje u prsa dok ne zagori onda pravac Minken na kobasice. Samo ni tamo ne cveta cveće u naše preduzeće.

Video
4 mjeseci prije

UKUSA + Canada ne zelu

Dokurčilomi
4 mjeseci prije

A kada će biti? Nakon 100, 500 tisuća mrtvih ili broj mora preći milijun?

Ico
4 mjeseci prije

Kuleba je korumpirani Šarlatan!

Max
4 mjeseci prije

A tko je pitao što Ukrajina želi?

Mučki Provokator
4 mjeseci prije

Je sada kad im ne ide na bojnom polju, vojnika im ponestaje a zapadni financijeri su zbog toga razocarani, ljuti i ogorceni.

Nesko
4 mjeseci prije

Sledeći puta neka pozovu na mirovnu konferenciju, vanzemaljce, kad Ruse ne žele. Možda se i odazovu. Nikad se nezna. A doći će i deda mraz.

Darko
4 mjeseci prije

Konju glupi a kada će Ukrajina biti na jačoj pregovaračkoj poziciji? Izgubili ste puno a izgubiti će te sve zahvaljujući židovskoj ništariji Zelenskom i američkim pljačkaškim interesima za koje ste pobili milijun ljudi. Za vas je spas kapitulacija jer inače će et 1.000 godina otplaćivati dug u naturi..

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Šta je ovaj radio u Srbiji, skupa sa Olenom?

gargamel
4 mjeseci prije

Istina je da Rusiji ne odgovaraju nikakvi razgovori, pregovori, konferencije , naročito sugestije od strane neprijatelja. Jasno su postavljeni ciljevi na početku, ja mislim da su tek ostvarili možda 25% zacrtanih ciljeva, što im nikako ne odgovara. Kad se približe na 90%, možda!!!

Gad
4 mjeseci prije

Ovaj je isto na drogama?

Karme
4 mjeseci prije

Zemlju koju rusi ne uzmu idu GMO kompanijama plasticne hrane. Ukra u kandzama hazara

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI