Kremlj poručuje Zelenskom da ‘razmisli o’ Putinovom mirovnom prijedlogu

Kremlj, Rusija
12 komentara

Vladimir Zelenski bi trebalo ozbiljno da razmotri predlog ruskog predsednika Vladimira Putina za okončanje sukoba u Ukrajini jer će se situacija na bojnom polju Kijeva dalje pogoršavati kako vreme bude prolazilo, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je u petak izjavio da će Moskva odmah otvoriti mirovne pregovore s Kijevom kada povuče svoje trupe iz ruskog Donbasa, kao i iz oblasti Herson i Zaporožje. Prema predsjedniku, Ukrajina se također mora posvetiti neutralnom statusu, “demilitarizaciji” i “denacizaciji” kao dijelu mogućeg sporazuma. Nakon sporazuma bi trebalo da bude propraćeno ukidanjem zapadnih sankcija Rusiji.

I Zelenski i NATO odbacili su ponudu nekontrolisano. Kijev je insistirao na povlačenju ruskih trupa na ukrajinske granice od 1991. godine kao preduslovu za mirovne pregovore.

U intervjuu ruskom novinaru Pavlu Zarubinu objavljenom u nedjelju, Peskov je upozorio da “trenutna dinamika situacije na prvoj liniji fronta jasno pokazuje da će se ona nastaviti pogoršavati za Ukrajince”.

Podsjetio je da se uspon Zelenskog na predsjedništvo 2019. u velikoj mjeri pripisuje njegovim obećanjima da će donijeti mir Ukrajini, dodajući da je uvijek govorio da će učiniti sve za svoju zemlju.

“Možda će političar koji interese svoje domovine stavlja iznad svojih, pa čak i iznad svojih gospodara, razmisliti o takvom prijedlogu. Da vidimo šta će se desiti”, rekao je Peskov.

Portparol je takođe naglasio da Putinova uvertira ni na koji način ne treba tumačiti kao “ultimatum” , već kao “mirovnu inicijativu koja je izneta uzimajući u obzir realnost na terenu”.

Upitan da li Moskva smatra Zelenskog održivim pregovaračkim partnerom, s obzirom na to da mu je predsjednički mandat istekao prošlog mjeseca, Peskov je rekao da “to nije osoba s kojom bi se mogli potpisivati ​​sporazumi jer to de jure ne bi bilo legitimno”.

Međutim, prema glasnogovorniku, Putin ne isključuje bilo kakve pregovaračke opcije, jer Kijev ima legitimne vlasti koje mogu imenovati bilo koga da vodi razgovore. “Pregovore obično vode stručnjaci, a potpisuju ih legitimni organi vlasti.”

Predsednička ovlašćenja Zelenskog su istekla 20. maja, nakon što je odlučio da ne održi nove izbore, pozivajući se na vanredno stanje uvedeno nakon početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022. Putin je rekao da je Zelenski u suštini uzurpirao njegovu funkciju nakon tog trenutka i da je Ukrajinac parlament je sada jedina legitimna vlast u zemlji.

Kemljrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DUŠAN
4 mjeseci prije

Jest ova dva kremaljska pingvinčića ,Putin i MEDVJEDEV dokurčili više sa svojim prijetnjama i glupsarijama i PISDARIJAMA !!!🎃😆😆😃😅😅

nepoželjni
4 mjeseci prije

Qrzosvirac je pokazao da svojim qrzem rado lupa čak i po klaviru, pa sada njime lupa po ukrajinskim glavama… njega to ne boli … i ako Rusi vjeruju da će imati pregovore, zasigurno sa njime neće, njemu je ovako super…

tihobl
4 mjeseci prije

Блумберг пише да Украјинци нису успели да придобију подршку земаља глобалног југа, а генерално су Украјинци лоши не само са војним операцијама, већ и са дипломатијом.

tihobl
4 mjeseci prije

Ирак и Јордан повукли су своје потписе са заједничког саопштења након конференције о Украјини.

MladenSt
4 mjeseci prije

Pocetkom rata vođena su tri pregovora u Bjelorusiji i u Istambulu .Na njima je Ukrajina odustala od članstva u NATO paktu i prihvaćanja Ruske okupacije dijela njihovog teritorija .ali su odbili priznati suverenitet nad tim teritorijima .Išlo se dotle da je Ukrajina bila spremna prihvatit trajnu neutralnost i bilo kakvu stranu vojsku na svom teritoriju .Činilo se da ponuda odgovara na suštinsku Putinovu pritužbu da Zapad koristi Ukrajinu da bi uništio Rusiju .Rusi su bili iznenađeni žestokim Ukrajinskim vojnim otporom te su bili spremni prihvatit te ugovore ,međutim nisu htjeli pristati na aranžman koji obvezuje druge zemlje da stanu u obranu Ukrajine ukoliko bude napadnuta .To znači da bi Rusija opet mogla napasti Ukrajinu i staviti veto na bilo kakvu vojnu intervenciju u ime Ukrajine .

Max
4 mjeseci prije

On samo radi što mu kažu.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI