Izraelska vojska znala je da Hamas planira napad

Iznenadni napad Hamasa na Izrael
17 komentara

Izraelske odbrambene snage (IDF) upozorile su sredinom septembra da Hamas planira invaziju na zemlju i zarobiti više od 200 talaca, javila je u ponedjeljak izraelska televizija Kan.

Tri sedmice prije nego što su Hamasovi borci napali Izrael 7. oktobra, obavještajna uprava IDF-a sastavila je izvještaj u kojem se navodi da se palestinski militanti obučavaju za invaziju velikih razmjera na jevrejsku državu, tvrdi Kan , pozivajući se na anonimne sigurnosne izvore. U dokumentu se navodno upozorava da će desetine komandosa Hamasa učestvovati u raciji, čiji je cilj vraćanje između 200 i 250 talaca u Gazu.

Nekoliko hiljada boraca Hamasa izvelo je stvarni napad 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i vrativši otprilike 250 talaca u Gazu.

Prema Kanovim izvorima, pripadnici Hamasa su primijećeni kako vježbaju napade na lažne ispostave IDF-a, uvježbavaju kako da zarobe vojne i civilne taoce i obučavaju kako postupati sa zarobljenicima nakon što su bili zatočeni u Gazi. Dokument je navodno stigao do visokih zvaničnika IDF-ove divizije Gaze, ali je “potpuno ignorisan”, naveo je Kan.

Kan nije prvi izvor koji tvrdi da je Izrael unaprijed upozoren na napad 7. oktobra. Nekoliko dana nakon napada, egipatski obavještajni zvaničnici rekli su da su više puta upozoravali izraelsku vladu da Hamas planira “nešto veliko” u danima koji su prethodili 7. oktobru, ali da su ta upozorenja ignorirana u zapadnom Jerusalemu.

Ranije 2023. IDF je u najmanje četiri navrata upozorio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da “neprijatelji Izraela” smatraju državu ranjivom na napade. Međutim, sadržaj ovih upozorenja nikada nije objavljen, a Netanyahu je prošlog mjeseca tvrdio da nisu spominjali nikakve konkretne planove Hamasa.

“Ne samo da ni u jednom dokumentu nema upozorenja o Hamasovim namjerama da napadne Izrael iz Gaze, već daju potpuno suprotnu ocjenu”, navodi se u saopćenju iz kabineta premijera.

Prema izraelskom izvoru kojeg je prošle godine citirao američki novinar Seymour Hersh, Netanyahu nije bio toliko zabrinut za mogućnost napada iz Gaze da je naredio dvije trećine IDF trupa koje su inače stacionirane na granici Izraela s enklavom da obezbjede ortodoksnog Jevreja festival na Zapadnoj obali – protivno željama komandanata divizije Gaza.

Pošto je izraelski rat protiv Hamasa ušao u osmi mjesec, penzionisani general Benny Gantz je prošle sedmice dao ostavku iz Netanyahuovog ratnog kabineta. Bivši načelnik štaba IDF-a Gadi Eisenkot napustio je vladu ubrzo nakon toga, a obojica su optužila Netanyahua da nije razvio strategiju za poraz Hamasa i okončanje rata. Netanayhu je raspustio vladu u nedjelju, a očekuje se da će od sada razgovarati o sukobu s manjom grupom ministara – uključujući ministra odbrane Yoava Gallanta i ministra za strateška pitanja Rona Dermera.

HamasIDFIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Moram ispraviti ono sto sam napisao prije dva dana koristeci kijevske izvore:

Канал ТГ „Секундарна новинска агенција” приказује како је украјински преводилац искривио речи италијанске премијерке Мелони.

Ево шта је рекла:

„Одбрана Украјине значи одбрана система заснованог на правилима. Ако Украјина не може да рачуна на нашу подршку и буде приморана да се преда, нема потребе да се окупљамо овде и разговарамо о преговорима.

Украјински преводилац је емитовао оно што је украјинској јавности било потребно:

„Одбрана Украјине значи да се цела међународна заједница мора ујединити и заштитити је. Ако Русија не пристане на ово, ми ћемо је приморати на капитулацију.

Pero
4 mjeseci prije

Ko je stvorio Hamas i ko ga kontrolira je prvo najlakše pitanje u kvizu ko želi biti milijunaš.

nepoželjni
4 mjeseci prije

Izraelska vojska znala je da Hamas planira napad
Da i !? …što je tu čudno i nevjerovatno ? …Hamas je čedo Mosada i Izraelu od samoga početka služi kao izgovor za protjerivanje i genocid nad Palestincima.

Za ovaj konačni masakr koji je u tijeku, trebao im je dobar izgovor i dobili su ga kada je pod dirigentskom palicom izraelske tajne službe, Hamas napao Izrael … sve ovo dalje i bliže je samo povijest koju procionisti neće nikada pisati…

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Ali što su time htjeli u konačnici postići – konačno rješavanje palestinskog pitanja? Svakom iole razumnom bilo je jasno da je to nemoguća misija. Ne u Gazi, gdje na području 57% površine Zagreba živi tri puta više stanovnika nego u Zagrebu. Na ovo, Izrael provocira i susjedni Libanon da uđe u rat sa njima. Sa susjednom Sirijom su u ratu još od Arapskog proljeća, neprekidno ih povremeno bombardiraju, a ovdje postoji i 57-godišnji problem okupiranog Golana, kojeg jedino izuzetni u čitavom svijetu priznaju kao izraelski teritorij, dok ga svi drugi smatraju sirijskim. Sirija je u izuzetno dobrim odnosima sa njima susjednim Iranom koji ih vojno podupire. Susjedni Egipat ih isto ne može smisliti još otkada je Izrael dva puta okupirao Sinaj. Koji je, istina, vraćen Egiptu 1982. godine, pod uvjetom da je demilitalizirana zona. Jedino mjesto gdje Palestinci mogu izbjeći iz Gaze je Egipat, što opet zadaje velike probleme Egiptu.… Čitaj više »

Darko
4 mjeseci prije

Židovska svinja Neitanahu sve je to planirao kako bi oteo Palestincima i taj komadić zemlje na kojemu planira svoje plinovode s kojima bi dodatno pljačkao glupu EU. Smrdljive židovske guzice su zinule da do kraja otmu sve palestinsko. Hitleru probudi se i dovrši posao…

Гавран
4 mjeseci prije

Izrael je ušao u dugotrani rat sa Muslimanima koji ne može da dobije.
Pokušaj uvlačenja Irana u atomski rat nije uspeo.
#
Kinezi su takođe rekli da pokušaj uvlačenja Kine u rat oko Tajvana nije uspeo.
Sada provociraju Rusiju da uđe u nuklearni sukob.

Max
4 mjeseci prije

Obaviještajne podatke o pripremama gerilaca Hamasa analizirala je iskusna pukovnica vojnoobavještajne službe i i procijenila da se sprema napad na izrael te o tome izvjestila svoje nadređene o tom planu koji je dobio kodni naziv Zidine Jerihona ali su ga oni odbacili kao malo vjerojatan.

Mučki Provokator
4 mjeseci prije

Opet teorije zavjere…

Red Dog
4 mjeseci prije

Militantni delovi Mossada su znali ali su zataskali i dopustili da se desi jer su hteli kocno resenje palestinskog pitanja. Mislili su da ce ovim povodom ocistiti i Gazu i Zapadnu Obalu od palestinaca. I naterati Benjamina, koji je bio pod kratkim lancem amerikanaca, na to.
Na sta nisu racunali je da ce ovo verovatno voditi ciscenju Palestine od izraelaca.

nessy
4 mjeseci prije

Svi lazu, ja vjerujem samo voljenim Bibi-ju. Ako on kaze da je tako budi siguran, 100%, da nije.

nessy
4 mjeseci prije

Zidovi nikako nece, ili ne mogu shvatiti, da svemu ima kraj. Kad jednom dobiju ono sto ih ih ide, a vec 70 godina nakupljaju materijal, bit ce placa, antisemiti, holokaust i sl. Zapitaju li se oni ikada postoji li neka karma, univerzalna pravda, koja ce im dati sve sto ih pripada? Ocito, ne.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI