Rusija i Sjeverna Koreja dogovorile međusobnu pomoć protiv agresije

Kim Jong Un i Putin
15 komentara

Moskva i Pjongjang su se obavezali da će pomoći jedni drugima u borbi protiv strane agresije, objavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin tokom posjete Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji.

On i njegov sjevernokorejski kolega Kim Jong-un potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu tokom svog sastanka. To će poslužiti kao putokaz za buduću saradnju u svim sferama, od kulturnih i turističkih veza, do trgovine, ekonomskih odnosa i sigurnosti, rekao je ruski lider, nazvavši to “zaista probojom”.

“Dokument o sveobuhvatnom partnerstvu koji smo danas potpisali predviđa, između ostalog, međusobnu pomoć u slučaju agresije na jednog od učesnika”, dodao je predsjednik.

Moskva podržava namjeru Pjongjanga da zaštiti svoju sigurnost i suverenitet od moguće zapadne agresije, što je njeno pravo, rekao je Putin. Zemlja smatra da su SAD i njeni saveznici odgovorni za rastuće tenzije u regionu, dodao je on.

“Pretjerano korišćeni zapadni propagandni tropi više ne mogu sakriti svoje agresivne geopolitičke namjere, uključujući i sjeverozapadnu Aziju”, rekao je Putin.

Putin je napomenuo da zapadne zemlje isporučuju napredno oružje Ukrajini i da su Kijevu dali zeleno svjetlo za udar na Rusiju. Pod ovim okolnostima, “Rusija ne isključuje razvoj vojne saradnje sa DNRK-om prema danas potpisanom dokumentu.”

On je osudio “režim neograničenih ograničenja” koji je Sjevernoj Koreji nametnuo Vijeće sigurnosti UN-a, a koji uključuje embargo na oružje, kao što su “organizirale SAD” i pozvao na njegovu reviziju.

Ruski predsjednik je ranije upozorio Zapad na želju Kijeva da koristi donirano oružje za napade duboko u Rusiji. Ako se to dogodi, Moskva bi mogla poslati slične vrste oružja neprijateljima Zapada, koji bi ih mogli koristiti za napad na vojnu imovinu SAD-a i njenih saveznika, rekao je ranije ovog mjeseca.

Pjongjang ima “objektivan i uravnotežen” stav o ukrajinskom sukobu i vidi njegove suštinske uzroke, što dokazuje nezavisnost i suverenitet Sjeverne Koreje, rekao je Putin. Dvije nacije su također na istoj strani u podršci “pravednijem i demokratskijem multipolarnom svijetu” koji bi trebao zamijeniti prethodni sistem usmjeren na Zapad.

„Nastavićemo da se suprotstavljamo uvođenju sankcija za gušenje, koje je Zapad pretvorio u oruđe održavanja svoje hegemonije u politici, ekonomiji i drugim oblastima“, obećao je predsednik.

Podsjećajući na dugotrajnu saradnju Rusije sa Sjevernom Korejom, Putin je istakao ulogu koju je Sovjetski Savez imao u borbi protiv carskog Japana tokom Drugog svjetskog rata i napore za obnovu nakon Korejskog građanskog rata, koji je podijelio Korejsko poluostrvo između dva rivala. Moskva je bila strana s kojom je Pjongjang potpisao svoj prvi međunarodni sporazum prije 75 godina, dodao je on.

rusijaSjeverna KorejaSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
11 dana prije

Ovako se jos docekali Tita kad je donio tehnicku dokumentaciju za prroizvodnju podmornica.

tihobl
11 dana prije

Продубљивање веза између Русије и Северне Кореје требало би да брине све – секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер.

Koliko vidim svi sorosevci su se zabrinuli.

tihobl
11 dana prije

Нове мини-ракете за противваздушне ракетне и топовске системе Панцир-СМ, дизајниране за борбу против беспилотних летелица, потврдиле су своју ефикасност током тестирања.

Извор је напоменуо да нове ракете имају стандардни распоред за комплекс Панцир – горњи степен плус степен носача, али са значајно смањеним димензијама како у пречнику производа тако и по његовој дужини. Као резултат тога, једно борбено возило Панцир-СМ може бити опремљено са 48 ракета против беспилотних летелица уместо са 12 стандардних ракета. Према његовим речима, нове ракете су много јефтиније од стандардних, што ће повећати економску ефикасност Панцир-СМ.

tihobl
11 dana prije

Офанзива на Њујорк: снажни авио удари затрпавају јединице Оружаних снага Украјине у правцу Торецка.

tihobl
11 dana prije

У Украјини има много издајника и они ће предати земљу, – командант батаљона 3. јуришне бригаде Оружаних снага Украјине (bivsi Azov).
Не одвајам свет војника и цивила одвајам свет издајника од света Украјинаца и, нажалост, данас је ових првих јмного више“, рекао је Кухарчук „издајник у Дњепру ће пристати да одустане од Доњецке и Луганске области. издајник у Кијеву ће пристати да се одрекне леве обале Украјине. А издајник у Лавову ће пристати да да Украјину дуж Збруча. То је разлика између Украјинца“

tihobl
11 dana prije

ИНДЕПЕНДЕНТ
Ким Џонг Ун Наредио да се његов теча ухапси на сједници владе, скине до голе коже и баци псима, јер је планирао државни удар.

ВАШИНГТОН ПОСТ
Ким Џонг Ун разнио министра пројектилом на сjeдници владе!

tihobl
11 dana prije

ИНДЕПЕНДЕНТ
80 људи погубљено због гледања страних филмова на стадиону у Пјонгјангу и да су десетине хиљада биле приморане да уживо посматрају погубљењења.

ТЕЛЕГРАФ
Ким послао своју бившу дјевојку пјевачицу Хјон Сонг Вол због кршења закона о порнографији пред стрељачки строј.

ФОКС ЊУЗ
На сахрани Ким Џонг Ила (оца садашњег предсједника) масе су плаћене хамбургерима да плачу, јер у тој земљи нема хране.

tihobl
11 dana prije

НБЦ ЊУЗ
Женама у Северној Кореји је забрањено да возе бицикл!

Радио ФРИ АСИА (иста медијска група као и Слободна Европа)
Фудбалере Сјеверне Кореје мучили после Свјетског првенства 2006.

БЛИЦ
Регрутоване девојчице су буквално извођене из учионица и подвргаване медицинским тестовима који би установили да ли су девице пре него што би биле приморане на сексуалну службу. Неке од њих су млађе од 13 година, а ове несрећне девојчице су изабране да буду део тзв. Одреда задовољства који служи да забави Ким Џонг Уна и његове блиске сараднике.

gargamel
11 dana prije

Kim je ranije ponudio da stavi na raspolaganje 500.000 vojnika za rat u Ukrajini, što je Putin (mudro) tada odbio. Pored onoga što je sada na frontu, Rusija ima otprilike 300.000 – 400.000 vojnika u rezervi koji su trenutno završili završne faze obuke. To bi bilo više nego dovoljno za čišćenje ostataka Ukrajine. Ali s obzirom da NATO postaje sve agresivniji, ovo je dobar potez; Odbrambeni pakt Bricsa koji se sada formira vrši pritisak na Južnu Koreju i na američke baze raširene po Aziji. Osim toga, napad F16 može se protumačiti kao napad NATO-a na Rusiju. Otvorenim iznošenjem ovoga pred cijeli svijet, on sada jasno pokazuje da postoje ogromne posljedice za nastavak takvog ponašanja. NATO/kombinovani Zapad ima mnogo veću populaciju od Rusije i stoga bi teoretski mogao apsorbovati mnogo veće gubitke u ljudstvu. Ali ako Rusija ima pakt sa Sjevernom Korejom, Iranom i Kinom koji se može aktivirati, to će… Čitaj više »

Max
11 dana prije

To znači daljnje jačanje ekonomske vojne i tehnološke suradnje.

Hmm
10 dana prije

S kim se Putin našao zna li? Rekao Putin,dodao Putin… Jeli ijednu riječ rekao Kim un Kardashian san🤪😁

nessy
10 dana prije

Docek Putina je bio impozantan, ali mislim da se ne moze usporediti sa docekom Druga Tita. Upisite u YT ‘KOREJA ZIVIO NAM MARSHAL TITO’, samo 75 sec., i uzivajte. Tko ne pusti suzu, taj je srca kamenoga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI