Ruski ratni brodovi stigli u Libiju

Ruska Pacificka mornarica
21 komentar

Ruski mornarički brodovi stigli su u Tobruk, u Libiji, nakon posjete Egiptu, objavila je u ponedjeljak pres služba Generalne komande Libijske nacionalne armije (LNA).

Dva broda Pacifičke flote, vođena raketna krstarica klase Slava Varjag i fregata klase Udaloy Maršal Šapošnjikov, trebalo bi da provedu tri dana u libijskoj pomorskoj bazi.

“U sklopu jačanja odnosa između komande LNA i Rusije, grupa ruskih ratnih brodova, uključujući krstaricu navođenu raketu Varjag i fregatu Maršal Šapošnjikov, stigla je u Tobruk nakon završetka posjete Arapskoj Republici Egipat”, navodi se u saopštenju LNA. .

Dodaje se da je posjeta dio koraka za jačanje saradnje između zemalja, uključujući raspoređivanje 250 studenata i oficira u vojne akademije u Rusiji, od kojih će 100 pohađati pomorske institucije.

Generalštab mornaričkih snaga LNA objasnio je da posjeta ima za cilj potvrditi saradnju i koordinaciju između libijske i ruske flote u obuci, tehničkom održavanju, logističkoj podršci, razmjeni iskustava i informacija, te saradnji u pomorskoj sigurnosti.

Varjag i maršal Šapošnjikov posetili su egipatsku luku Aleksandriju od 10. do 14. juna. Na brodovima su održane svečane manifestacije povodom proslave Dana Rusije, a ruske i egipatske vojne snage izvele su zajedničke vežbe 14. juna. Vežbe su bile usmerene na uvežbavanje zajedničkih tehnika manevrisanja, testiranje komunikacionih sistema i unapređenje tehničke saradnje. U međuvremenu, zapadnoafrička država Mali nastoji da ubrzano unapredi svoje vojne kapacitete uz pomoć Rusije, rekao je ministar inostranih poslova Abdoulaye Diop u intervjuu za RIA Novosti.

Početkom juna visoka delegacija ruskog Ministarstva odbrane, predvođena zamjenikom ministra Yunus-Bek Yevkurov, posjetila je Niger i Mali. Prema Diopovim riječima, posjeta odražava želju Malija da ubrza implementaciju svog plana za jačanje vojnog i odbrambenog potencijala.

“Ovom posjetom se nastavlja i dijalog o jačanju strateškog vojnog partnerstva između naše dvije zemlje”, naveo je malijski ministar. Partnerstvo je usredsređeno na „jačanje borbenih sposobnosti odbrambenih i bezbednosnih snaga Malija radi postizanja veće autonomije, kao i na program nabavke vojne opreme“, istakao je on.

libijarusijaTobruk
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
10 dana prije

Pravi “partneri”! Stoka sitnoga zuba to nikada shvatiti neće

Vox
10 dana prije

Aime…brode brodi….armižaju ih na sve bande svita…..Kakve smo lude sriće more se dogodit da ih sarajevska džamija pozove u Neum……tako da bi tu nesritnu BiH tribalo podilit. Hercegovinu pripojit Dalmaciji pa nek sarajevska džamija pušta brode i trabakule niz Miljacku…..

tuf
10 dana prije

Lako se vozikati do Libije. Ajde pokažite snagu i neovisnost pa pristanite u Libanonu / Bejrutu, gdje ovih dana postaje vruće zbog cionističkih planova za agresiju.

Medo
10 dana prije

Jbg.mora se negdje natočit gorivo.

Max
10 dana prije

Potpora Khalifi Haftaru a i Tobruk je oduvijek bio strateški važna točka,

Lucija, prva
9 dana prije

Jes’ da je sada sve pod povećalom, ali…
Nalikuje na razmještanje figura na ploči.

S onima na Kubi

Bit će i koja podmornica u blizini ova dva broda. Dvije minimalno.

Karme
8 dana prije

Zivila Libija i slobodna Afrika od cionisticke sotonske zgadije.
Slava Rossija

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI