SAD daje zeleno svjetlo za prodaju novog oružja Tajvanu

Tajvan
3 komentara

Američki State Department odobrio je novu prodaju oružja Tajvanu koja uključuje stotine naoružanih dronova i projektila u vrijednosti od 360 miliona dolara, saopćila je Pentagonova agencija za odbrambenu sigurnosnu saradnju (DSCA).

Prema sporazumu koji je sklopljen u utorak, Tajvan će dobiti sisteme Altius-600M, koji su bespilotne letjelice opremljene bojevim glavama i pripadajućom opremom po procijenjenoj cijeni od 300 miliona dolara, navodi agencija.

SAD će također obezbijediti 720 dronova Switchblade kamikaza poznatih kao “municija produženog dometa” zajedno sa pratećim sistemima za kontrolu vatre u vrijednosti od 60,2 miliona dolara, navodi DSCA. Lutajuća municija su male vođene rakete koje mogu letjeti oko ciljanog područja sve dok ne budu usmjerene na napad.

Sporazum o oružju s Tajvanom nije bio neočekivan i dolazi u vrijeme pojačanih tenzija između Washingtona i Pekinga. Kina je prošle sedmice osudila SAD zbog snabdijevanja Tajpeja oružjem, pozivajući Bijelu kuću da zaustavi praksu koja je “ozbiljno ugrozila mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza”.

“Čvrsto se protivimo bilo kakvom obliku vojnog kontakta između zemalja koje imaju diplomatske veze s Kinom i tajvanskom regijom, uključujući prodaju oružja Tajvanu”, rekao je prošle sedmice Chen Binhua, glasnogovornik kineskog Državnog vijeća za poslove s Tajvanom.

State Department je rekao da predloženi sporazum “služi američkim nacionalnim, ekonomskim i sigurnosnim interesima” podržavajući “stalne napore Tajvana u modernizaciji svojih oružanih snaga i održavanju kredibilne odbrambene sposobnosti”. Prodaja oružja “pomoći će poboljšanju sigurnosti primaoca i pomoći u održavanju političke stabilnosti, vojne ravnoteže i ekonomskog napretka u regionu”, dodaje ministarstvo.

Američki odbrambeni izvođač AeroVironment, koji je isporučivao Ukrajini samoubilačke dronove Switchblade, rekao je u aprilu da je kompanija “zadovoljna ogromnim povratnim informacijama korisnika i potražnjom za dodatnim sistemima”.

Dron Altius-600M može prihvatiti “višestruke opcije tragača i bojevih glava” i može se lansirati sa zemlje, zraka ili mora, prema njegovom proizvođaču, Andurilu. Tajvanski predsjednički ured zahvalio je SAD-u na najnovijem transferu oružja, ističući da je to 15. prodaja oružja Washingtona ostrvu od 2021. godine.

“Tajvan će nastaviti da jača naše sposobnosti za samoodbranu i asimetrično ratovanje kako bi poboljšao naše odvraćanje”, rekla je portparolka predsedničke kancelarije Karen Kuo.

Kina je dugo optuživala SAD da podstiču tenzije oko Tajvana i osuđivala prodaju oružja Vašingtona Tajpeju. Peking je također protestirao protiv posjeta najviših američkih zvaničnika ostrvu, tvrdeći da takva praksa krši princip ‘Jedne Kine’.

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Spremaju ih za rat s Kinom.

tihobl
3 mjeseci prije

Kina ceka novu “pandemiju” sa proglasi karantin za Tajvan.
Ni jedan cip nece izaci da da ga kinezi ne dezinfikuju i ni jedan mornar dok ne prodje analni PRC test. Kinezska mornarica cr zastititi svijet od sirenja nevidljivog neprijatelja.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI