Mađarska se ‘neće voziti ratnim vozom NATO-a’

Mađarska - premijer Viktor Orban
15 komentara

Čini se da su SAD namjerne da nastave borbu protiv Rusije u Ukrajini i nadaju se pobjedi, ali Mađarska djeluje kako bi se suprotstavila ovoj destruktivnoj politici, rekao je premijer Viktor Orban.

Glasni protivnik zapadnog pristupa ukrajinskom sukobu iznio je nove kritike tokom sedmičnog intervjua na radiju Kossuth u petak.

“Izgleda da zapadni svijet, predvođen Amerikancima, želi poraziti Rusiju, a Nijemci igraju ulogu statista”, tvrdi Orban. On je tu strategiju opisao kao “beznadežnu”, dodajući da je pogubna za Ukrajince i Ruse koji ginu na bojnom polju i da je potencijalno eskalirajuća.

Mađarski lider je, međutim, tvrdio da smo “već usporili voz za rat”, navodeći ishod nedavnih izbora za Evropski parlament na kojima je njegova stranka imala uspeh, dok su neke proukrajinske grupe pretrpele neuspehe.Mađarska vlada je osigurala uvjeravanja i odlazećeg generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i njegovog pretpostavljenog nasljednika Marka Ruttea da Budimpešta neće biti uvučena u “misiju” koju blok predvođen SAD uspostavlja u Ukrajini, rekao je premijer. Mađarska neće dati vojnike, oružje ili novac u plan, obećao je Orban.

„Mogu povući kočnicu za slučaj nužde. Voz će stati, a mi Mađari ćemo izaći iz ovog voza”, rekao je on. “I ako postanemo jako jaki i zvijezde imaju sreće, uvjerićemo vozača da ne ide dalje.”

Moskva je sukob u Ukrajini opisala kao proxy rat koji su pokrenule SAD. Nakon što je nekoliko država članica javno reklo ovog mjeseca da će dozvoliti Kijevu da napadne ciljeve duboko unutar Rusije oružjem koje je isporučio Zapad, predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi Moskva mogla isporučiti slično oružje neprijateljima Zapada.

Francuski predsjednik Emmanual Macron, koji je pozvao zemlje NATO-a da ne isključuju raspoređivanje trupa u Ukrajini, bio je među liderima EU koji su najviše pretrpjeli na izborima za Evropski parlament. Nakon toga je raspustio francuski parlament i suočava se s prijetnjom da će postati hroma patka do kraja svog mandata jer njegov politički savez razmatra potencijalno brisanje u nacionalnom zakonodavstvu. Pristalice angažmana NATO-a u ukrajinskom sukobu kažu da će njegova misija biti ograničena na obuku ukrajinskih trupa na tlu zemlje.

NATOOrbanrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Sasvim razuman stav.

Darko 7
3 mjeseci prije

Nadam se da ćemo i mi u Hrvatskoj imati sličan stav.

Jomla
3 mjeseci prije

 Nakon toga je raspustio francuski parlament i suočava se s prijetnjom da će postati hroma patka do kraja svog mandata jer njegov politički savez razmatra potencijalno brisanje u nacionalnom zakonodavstvu.
HEEEELP!

Bosanac
3 mjeseci prije

Bolje imat svoj stav, nego da ti ga drugi stavljaju.

D.M.
3 mjeseci prije

Bravo Orban. To mora biti smijer svih kršćana u europi

Sparkling
3 mjeseci prije

Volio sam predmet povijesti u školi iako su od nas tražili da učimo i pamtimo neke datume i godine a toga je bilo stvarno puno, pa bi se to (mnogo toga) izgubilo iz pamćenja. No ostalo je nešto dovoljno da bi se prisjetio na one dijelove, posebno bliže povijesti. Pa tako se prisjećam 38-39 te. kad se je u velikim gradovima Europe – Beč, Pariz, london, Budimpešta itd, itd, odigravali i priređivali gala balovi gospode koje je prikazivala svoju bezbrižnost i opuštenost bez obzira što je oko njih u bliskom susjedstvu već bjesnio rat a jedna sila i njezina industrija su prešle u ratnu proizvodnju. No većina tadašnje buržuazije nije ni sanjala o ratu. Samo sporadični glasovi su upozoravali što se sprema. I onda kad je naci Njemačka pripojila Sudete a nedugo nakon toga napala Poljsku, već je bilo kasno. Zašto dajem ovu usporedbu? Pa očito je da je ostalo… Čitaj više »

Ico
3 mjeseci prije

Vazalske hrvacke političke elite Hrvate mrze iz “dna duše”!

Protiv Sistema
3 mjeseci prije

Bravo Orban. Uvijek treba staviti mir na prvo mjesto. Šteta je da narodi Evrope opet ginu za bankarske interese. Nadam se da će biti više pameti. Bravo Orban – bravo Mađarska, Slovačka i nadam se dužem nizu

Tusam rodjenja
3 mjeseci prije

Jedina svijetla tocka u ovoj umjetnoj tvorevini kao sto je EU je V. Orban. Covjek najprije brani interes svoga naroda a onda odvaze o interesima ostalih dali su na stetu ili na korist njegove drzave. Njega njegov narod voli i ne trebaju mu niti gorile niti metalne ograde da ga cuvaju od vlastitog naroda. Svoj narod je doveo na marginu ljudskih i bozijih vrednosti i nije nad provalijom opstanka kao mi.

DEDA
3 mjeseci prije

SLAVA MAĐARSKOJ A SLUGE RVACKE NEK POSTANU GOSPODARI VEĆ JEDNOM.KROZ POVIJEST STALNO NEKOM PLJUGAMO.DOJDITE K SEBI ILI OPET RAT.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI