Trump ukazuje na ‘uzrok’ sukoba u Ukrajini

Donald Trump
10 komentara

Rusku intervenciju u Ukrajini pokrenula je neodgovorna i provokativna retorika američkog predsjednika Joea Bidena i njegove administracije o ulasku Kijeva u NATO, rekao je Donald Trump.

Tramp, koji traži revanš sa Bidenom za predsjednika u novembru, dao je komentare tokom razgovora o spoljnoj politici sa suvoditeljem podcasta ‘All-In’ Davidom Saksom u četvrtak.

„Već 20 godina sam slušao da ako Ukrajina uđe u NATO, to je pravi problem za Rusiju. Slušao sam to dugo vremena. I mislim da je upravo zbog toga počeo ovaj rat”, rekao je Tramp.

Republikanski predsjednički kandidat je istakao da nije bilo govora o oružanom sukobu između Rusije i Ukrajine kada je bio u Bijeloj kući, ali čim ga je Biden zamijenio, stvari su počele da se pogoršavaju.

„Mislio sam da ruski predsednik Vladimir Putin može biti – pa, gledajte, on je dobar pregovarač, mislio sam da će to raditi u svrhu pregovora“, rekao je Tramp. „Onda su odjednom napali, a ja sam rekao: ‘šta se ovde dešava?’

Prema riječima bivšeg predsjednika, jedno od ključnih pitanja bila je retorika koja izlazi iz Bijele kuće.

“Biden je govorio sve pogrešne stvari. I jedna od pogrešnih stvari koje je govorio bila je ‘ne, Ukrajina će ući u NATO’”, rekao je Tramp.

Sacks je istakao da je u januaru 2022. godine, ili otprilike, američki državni sekretar Antony Blinken rekao Moskvi da će se Ukrajina pridružiti NATO-u i da Washington misli da je u redu staviti nuklearno oružje tamo. „Zato nije ni čudo što su Rusi došli do kraja, primetio je.

„Pa, ​​recimo da ste vodili Rusiju. Ne biste bili previše srećni”, odgovorio je Tramp. “A to je uvijek bilo van stola. Uvijek se shvaćalo da je to bilo ne-ne”, dodao je on, obraćajući se potencijalnom članstvu Kijeva u NATO-u.

Iznošenje ideje Ukrajine u NATO bilo je “veoma provokativno”, rekao je Trump. “A sada je još provokativnije. Rutinski čujem da sada pričaju o ulasku Ukrajine u NATO. A sada čujem da Francuska želi da uđe i da se bori. Pa, želim im puno sreće!”

Putin je posebno ukazao na zapadne izjave o mogućem članstvu Ukrajine u bloku koji predvode SAD kao sigurnosnu prijetnju koju Moskva nije mogla zanemariti. Neutralnost Ukrajine bila je jedan od ruskih uslova o kojima se ne može pregovarati za okončanje sukoba.

NATO je tvrdio da je njegova politika “otvorenih vrata” ključna i da niko nije imao pravo veta na nju, ali i da njeno širenje na istok nije uzrok sukoba.

U intervjuu za časopis Time ranije ovog mjeseca, Bajden je tvrdio da su SAD “najjača nacija” zbog širenja NATO-a i da je rekao Putinu da će dobiti “NATOizaciju Finske” umjesto “finlandizacije NATO-a” tokom njihovog juna. Samit u Švajcarskoj 2021.

rusijaTrumukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
3 mjeseci prije

Jezgro Deep State sačinjavaju kriminalci-gangsteri pohlepne psihopate , vojno-idustrijski kompleks i finansijska oligarhija . Tramp se zanosi da će moći promeniti nešto značajno u američkoj razbojničkoj politici. Neće moći, čak i ako to želi (pitanje je da li želi) . Amerika je razbojnička država u kojoj vojnoindustrijski kompleks svojom veličinom i snagom kapitala predstavlja generator ekonomije USA . Vojno-indistrijski kompleks i Pentagon su faktori koji će i dalje dominantno odlučivati o spoljnoj politici USA , dok će korumpirani idioti u Kongresu i Senatu USA davati toj politici legitimitet. Zbog toga će USA izazivati ratove po svetu i učestvovati u njima i direktno i indirektno . USA je imperija zla.

3 mjeseci prije

Uoci kako se retorika pocinje mijenjati. Sve je vise pokajnickih glasova. Znak promjene?

tuf
3 mjeseci prije

Sve što Trump želi je sačuvati energiju SAD-a za okršaje s Kinom i Iranom. Boli njega ku*ac za Ukrajince i Ruse, da ga ništa ne košta (a plan mu je prebaciti kompletni ukrajinski trošak na EU) pustio bi da se sukob u Ukrajini nastavi.

Mučki Provokator
3 mjeseci prije

Laprda ono sta svi znaju a u interesu svoje predizborne kampanje…..

Max
3 mjeseci prije

Slabo razumljivo zbog strojnog prijevoda.

Gad
3 mjeseci prije

Laprdalo, nemaš ti pojma. Ne možeš Ukrajinu ni na karti naći.

opetlazes
3 mjeseci prije

Haha, ovaj narancasti lutak je svakim danom sve komicniji, jer taj senilac moze pokrenuti eventualno rucku na vodokotlicu kada se greskom ne usere u gace.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI