Peking upozorava EU na mogući trgovinski rat

EU i Kina - zastave
12 komentara

Evropska unija bi mogla da izazove “trgovinski rat” ako nastavi da eskalira tenzije, upozorilo je kinesko ministarstvo trgovine, optužujući blok za nepoštene prakse tokom osmomesečne antisubvencione istrage kineskih električnih vozila.

Upozorenje dolazi nakon što je EU prošle sedmice objavila velike nove carine do 38 posto na kineske proizvođače električnih vozila, na što je Peking odgovorio pokretanjem antidampinške istrage usmjerene na određene proizvode od svinjskog mesa iz bloka. Peking je ranije upozorio da će kao odgovor na porez ciljati na sektore avijacije i poljoprivrede EU.

“Evropska strana nastavlja da eskalira trgovinska trvenja i mogla bi izazvati ‘trgovinski rat'”, izjavio je u petak glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine, a preneli su lokalni mediji. “Odgovornost je u potpunosti na evropskoj strani”, naglasio je portparol.

U saopštenju se osuđuje istraga EU protiv subvencija, tvrdeći da je blok ignorisao važan konsenzus koji su postigli lideri obe strane. “To je unaprijed odredilo rezultate istrage, izdalo neodgovarajuće carinske stope, naškodilo interesima preduzeća s obje strane, potkopalo ukupnu ekonomsku i trgovinsku saradnju Kine i EU…” rekao je portparol, dodajući da je “pristup EU strane tipičan protekcionizam”.

U septembru 2023., predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je takozvanu istragu protiv subvencija tokom svog godišnjeg obraćanja o stanju u EU, a da nije unaprijed obavijestila kinesku stranu.

Kako prenosi Reuters, saopštenje kineskog ministarstva trgovine objavljeno je oko sat vremena prije dolaska njemačkog ministra ekonomije Roberta Habecka u Peking. Habekovo trodnevno putovanje u Kinu prvo je visokog zvaničnika EU otkako je Brisel predložio dažbine koje bi mogle naštetiti njemačkim preduzećima.

Na prijemu u njemačkoj ambasadi u Pekingu, Habeck je navodno izrazio nezadovoljstvo trenutnom kineskom strategijom Berlina, opisujući je kao previše kratkoročnu i da nije u skladu sa kineskim strategijama drugih zemalja EU. Strategija koju je Habeck osudio bila je izložena u dokumentu objavljenom prošlog jula.

U međuvremenu, kineski proizvođači automobila u utorak su pozvali Peking da podigne carine na automobile na benzin sa većim motorima koji se uvoze iz Evrope.

Zvanična statistika pokazuje da je izvoz automobila iz EU u Kinu 2023. bio vrijedan 19,4 milijarde eura (20,8 milijardi dolara), dok je blok od Kine kupio električna vozila u vrijednosti od 9,7 milijardi eura.

Njemački proizvođači automobila bili bi najizloženiji bilo kakvim kontra potezima Pekinga s obzirom da je kinesko tržište glavno za izvoz automobila iz te zemlje, upozoravaju stručnjaci iz industrije.

Potez EU uslijedio je nakon što su SAD učetvorostručile carine na kineska električna vozila na više od 100% ranije ovog mjeseca, što je uticalo na 18 milijardi dolara uvezene kineske robe.

Peking je upozorio da takve mjere krše principe fer konkurencije i štete stabilnosti globalne trgovine.

eukinaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Hajmo ovak … Samo Kineza , unutar mainland China ima TRI PUTA VIŠE ! No SVIH Europljana – zajedno 😁 ! ČETIRI PUTA imaju višu konkurentnost roba nego EU ! Valuta im je puno stabilnija od Euro te najposlije … Svi oni , govore isti jezik , unutar su istog , kulturnog background te istog Socio – Pravnog sustava uz ;– NEISCRPNE RUSKE IZVORE ENERGENATA 😉i hrane . Što EU od toga , svega ima 😁 😉 ??? A kamo ljepe sreće da hoće 👍👍👍

tuf
3 mjeseci prije

Još jedan vrhunski potez EU 3D šahista. Imaš izvoz prema državi dvostruko veći od uvoza. No da ti ne bude previše udobno udariš uvozne carine koje u nekim područjima povećavaju iznose za 30 – 40%. Spremiš se za plakanje kad ti ta država udari recipročne carine na tvoj dvostruko veći izvoz i posljedično smanji promet. Svi umišljeni neprijatelji EU nisu ni do koljena ovim izdajicama, judama, kvislinzima koji uspjevaju odrezati svaku granu na kojoj sjedi europska ekonomija.

Max
3 mjeseci prije

Do kojeg bi sigurno i došlo.

IL Partigiano
3 mjeseci prije

Trgovinski rat je tu, svaki tjedan malo veca doza

Tito
3 mjeseci prije

I ta krava von der lajem je korumpirani američki igrač,tako da više niko nije čist u politici

Josip
3 mjeseci prije

Zar nitko u EU ne zna zatuci onu smrdljivu krmacu Ursulu koja uporno radi stetu cijeloj EU?

tihobl
3 mjeseci prije

Makron je plakao kad su uveli carine na francuski konjak, a ukinuli carine na rubinov vinjak.

Suze Roni
3 mjeseci prije

Njemci dignuli carine na kineske elektricne automobile pa poslali Roberta Habecka, njemačkog vicekancelara u posjet Kini kao da smire Kineze da im oni ne uzvrate na isti nacin. Dosao vicekancelar u Kinu, ali domacin, kineski premijer Li Quiang odbio da se sastane sa njime. Kinezi su skinuli rukavice i u zadnje vrijeme ljigavcima i americkim potrckima iz EU drzava otvoreno porucuju da nisu dobrodosli. Zamislite tog njemackog ljigavca koji je dodao ds bi obradjivao Kineze da pristanu raditi na svoju stetu.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI