Putinov mirovni prijedlog i dalje stoji

Rusija Moskva Kremlj
13 komentara

Mirovni prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina za Ukrajinu ostaje na stolu uprkos nedavnom raketnom napadu Kijeva na Sevastopolj, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u ponedjeljak.

Ukrajina je u nedjelju izvela raketni baraž na ruskom poluostrvu Krim koristeći američki ATACMS opremljen bojevim glavama za kasetnu municiju. Dok je ruska protivvazdušna odbrana uspela da presretne rakete, jedna je na kraju eksplodirala u vazduhu iznad grada Sevastopolja, što je dovelo do žrtava među civilnim stanovništvom.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, u napadu su poginule najmanje četiri osobe, uključujući dvoje djece, a više od 150 je povrijeđeno.

Komentarišući incident, Peskov je rekao da Moskva dobro zna “ko stoji iza varvarskog raketnog napada na Sevastopolj”. Podsjetio je na nedavnu Putinovu izjavu o “tehnološki složenim projektilima” koje je isporučio Zapad, poput ATACMS-a korištenih u nedjeljnom udaru, za koje je rekao da nisu usmjereni na Kijev, već na Zapad, koji određuje ciljeve i daje zeleno svjetlo za lansiranje.

Ipak, Peskov je istakao da Putinov mirovni predlog za Ukrajinu ostaje na snazi ​​i naveo da vremenski okvir ove ponude ostaje nepromenjen.

Ranije ovog mjeseca, ruski predsjednik je rekao da će Moskva biti spremna odmah otvoriti mirovne pregovore s Kijevom ako povuče sve svoje trupe iz ruskog Donbasa, kao i iz oblasti Herson i Zaporožje. Putin je takođe zatražio da se Ukrajina posveti neutralnom statusu i završi procese “demilitarizacije” i “denacifikacije”. Pregovori bi takođe morali da budu praćeni ukidanjem zapadnih sankcija Rusiji, rekao je predsednik.

Kijev i njegovi zapadne pristalice odbacili su Putinov prijedlog, a Vladimir Zelenski je insistirao na povlačenju ruskih trupa na ukrajinske granice iz 1991. godine kao preduvjetu za bilo kakve mirovne pregovore.

Putin je izjavio da nije iznenađen što je Zapad odbacio njegov plan, ali je rekao da će ponudu za sada zadržati na stolu. Dodao je da se pregovori oko povlačenja ruskih snaga “nikada neće dogoditi” i sugerisao da je Zelenski namjerno odugovlačio sukob kako bi ostao na vlasti.

U međuvremenu, Peskov je insistirao da Putinov mirovni predlog ne treba tumačiti kao „ultimatum“ , već kao „mirovnu inicijativu koja je izneta uzimajući u obzir realnost na terenu“.

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Prijedlog stoji samo sto mu raste cijena.
Euska prva ponuda je najpovoljnija. Svaka sledeca je losija.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Dok je Zelenski na vlasti, pregovora nema niti će ih biti, a neravnopravan rat se nastavlja uz ogroman broj poginulih i obogaljenih. Upornim napadima Ukrajine na Rusiju i Krim doniranim zapadnim oružjem, Ruse se toliko isprovociralo da je elektroenergetska mreža Ukrajine već sada 50% uništena, a do sljedeće zime bit će i gore. Ukrajina – koja je prije rata bile izvoznik električne energije – postala je ogroman uvoznik iste. Sve će, naravno, ići na teret EU (kao i obnova), dok je izuzetne briga za to – njima je samo bitno da ima tuđe topovsko meso da gine u ratu protiv Rusije, da se vojno slabi Rusija kao njihov al-pari vojni gigant i ekonomski slabi EU kao al-pari ekonomski gigant. Još ovoj glupavoj EU uvaljuju skupi američki Šajzer, skupi američki LNG, skupo američko oružje, trpaju ih izbjeglicama u ratovima koje sami izazivaju na Bliskom Istoku dok ih sami primaju na kapaljku… Čitaj više »

Dušan
3 mjeseci prije

Prvo se trebaju Rusi povući na granice koji sami priznali 1994. ,pa zatim Putin u Haag pa onda se me pregovarati o ratnoj odšteti !!
Tek pod točkom razno tek onda Putinovi i Medvjedevi mokri snovi ,naravno ako obojica ne odu u Haag !!!

MladenSt
3 mjeseci prije

Ovaj Putin ka i moja žena – Ajmo se dogovorit pa da bude po njenom .

hiber
3 mjeseci prije

To ce biti kako se Ameri i Kinezi dogovore u skladu sa uputama nadtijela. Putina nitko nista ne pita, on je u rangu Hutua prema Iranu koji odgovaraju Kinezima. Samo je njegov nadređeni debeli Kim. A Sibir su kinezi davno uzeli u eksploataciju.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI