EU će poslati 1,4 milijarde eura ruskog novca Ukrajini

EU pomoc Ukrajini
38 komentara

EU je odobrila prijenos 1,4 milijarde eura (1,5 milijardi dolara) profita od zamrznute imovine Rusije kao vojnu pomoć Ukrajini, najavio je u ponedjeljak visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell.

Izjava je data na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU vijeća. Zapadne nacije su zamrznule oko 300 milijardi dolara ruske suverene imovine zbog sukoba u Ukrajini, od čega je oko 280 milijardi dolara imobilizirano u EU.

“Ministri su danas usvojili pravni okvir za dodjelu neočekivanih prihoda od imobilizirane ruske imovine Europskom mirovnom fondu. Neočekivani prihodi koji dolaze od ruske imovine zamrznute u Europi, a ne sama imovina, bit će korišteni na najbrži mogući način za dobrobit Ukrajine,” rekao je Borrell, napominjući da će 1,4 milijarde eura biti dostupno u narednom mjesecu, dok će još 1 milijarda eura biti dostupna do kraja godine.

Novac će biti korišten za kupovinu sistema protuzračne odbrane i municije za Ukrajinu, kao i za podršku odbrambenoj industriji te zemlje, prema Borrellu.Briselski prijedlog za zapljenu kamata zarađenih na ruskoj imovini za nabavku oružja za Ukrajinu pojavio se ranije ove godine. Međutim, ovaj potez je naišao na otpor Mađarske, glasnog kritičara zapadnog pristupa sukobu u Ukrajini i njegovim isporukama oružja Kijevu.

Borrell je u ponedjeljak napomenuo da Mađarska ne može blokirati korištenje prihoda od ruske imovine za Ukrajinu, jer nije učestvovala u odluci.“Razumijemo da, pravno gledano, budući da jedna država članica nije učestvovala u odluci o korištenju ove [imobilizirane] imovine, nema pravo učestvovati u odlučivanju o tome u koje svrhe će [novac] biti dodijeljen,” rekao je Borrell, ne dajući dodatna objašnjenja.

“Rad će se sada ubrzati bez ove blokade,” rekao je.

Ranije tog dana, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je: “Nove milijarde za Ukrajinu. Ovaj put kršeći europska pravila i isključujući Mađarsku.”

Szijjarto je također kritikovao ostale članice EU u objavi na društvenim mrežama, rekavši: “Ovo je jasna crvena linija, nikada prije nije bilo primjera tako besramnog kršenja zajedničkih europskih pravila.”

Ideja o zapljeni zamrznute ruske imovine se raspravljala među zakonodavcima EU i saveznicima bloka oko dvije godine. Neki visoki zvaničnici su upozoravali da bi takav drastičan potez mogao narušiti povjerenje investitora u financijski sistem EU.

Rusija je osudila odluku o prijenosu profita od njene imovine Ukrajini kao očitu i nezakonitu “eksproprijaciju.” Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da Moskva ima “široki arsenal” političkih i ekonomskih protumjera koje može koristiti kao odgovor na svaku zapljenu njene suverene imovine.

Borelleurusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zoran
3 mjeseci prije

Ala je.u Ruse duper im pomjeraju. Ovo je još jedna crvena linija u nizu…..😄😄😄

Lucija, prva
3 mjeseci prije

🇪🇺👍

nekoime
3 mjeseci prije

Svatko bu im kriv kad Rusi dođu po svoje.

Max
3 mjeseci prije

Bit će dosta Eleni za garderobu.

Гавран
3 mjeseci prije

Novac ide poveriocima Ukrajine!

Bruno
3 mjeseci prije

Odvratni starkelja kako sami kažu ni od koga izabran i ničim izazvan. Našu lovu i naše glave stavlja u zalog za zapadne ciljeve. Loši matematičari, slabo su procijenili lovu od vakcina, a nije vrijeme za novu epidemiju. EU ekonomija je pala i ne bi izdržala nove izolacije i štampanje novca. Čuj , nabavku novih sistema za zračnu odbranu. Ko ih pravi? Hrvatska, Srbija, Slovenija? Pa nisu više u stanju ni praćku napraviti. Praćkama se najlakše obaraju Rafali i Su 35. Dokazano u američkim filmovima.

tihobl
3 mjeseci prije

Kijevu ide samo 150 miliona od te sume. Ostalo zadrzavaju oni koji su izjavili: “Zaobisli smo madjarski veto.”

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“Novac će biti korišten za kupovinu sistema protuzračne odbrane i municije za Ukrajinu, kao i za podršku odbrambenoj industriji te zemlje, prema Borrellu.”
Zaboravio je navesti cijenu za taj PVO

Koliko ide tebi, a koliko Zelenskom?

Odvratni fašistički stari prdonjo.

Trebali su te Rusi otrovati kad si tamo bio.
Ne samo izbaciti.
Da mogu, tebe bi prvoga, skupa s onim iz UNa

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Ode PlenkiMun u k*.

Nadajmo se da vrijedi i za Ursulju.

“EK: Andrej Plenković odveo RH na dno EU po priuštivosti stanovanja

1 day ago — Građani Hrvatske sve teže mogu do stana, situacija se pogoršala u odnosu na 2017. godinu i u Hrvatskoj je priuštivost stanovanja među…” Telegram.hr

PS Po starim podacima, jedno 5 godina, samo ZG ima slobodnih 9.500 stanova.

netko
3 mjeseci prije

ih,pa ima i u rusiji europske imovine

Josip
3 mjeseci prije

Zar Rusi nemaju niti jednog spavaca u EU koji bi kresnuo ovu ukrajinsku kurvetinu Ursulu da vise ne potkrada EU gradane i ne krade i ne rasipa tudi novac?

Josip
3 mjeseci prije

Jebo pas mater krmaci Ursuli, to je ta njezina borba protiv klimatskih promjena, jer svaka granata koju posalje ukro fasistima sigurno siri kisik kada eksplodira. A ona nasa burava svinja Plenkovic drzi lojtru toj krmaci i valjda ju jebe kada se rascvate ko majska ruza u njegovoj prisutnosti..

Bosanac
3 mjeseci prije

Kad im Rusi roknu jedno 2 taktičke ubrzano će im odmrznut imovinu.

goran
3 mjeseci prije

vama bi bilo pametnije da to ne radite.
budite uvjereni da če rusija sve te pare vratit prije ili poslije,a kad ih bude vratila uzet če vam još sto puta toliko a vi nećete moći ništa osim skinuti gaće i molit putina da vam ga zabije još dublje i još jače i vrištat če te od užitka hlapljiva i pohlepna mafijo.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je jučer o istrazi, rekavši da je banka prihvatila njihov zahtjev da se ukine imunitet dvojici bivših zaposlenika i odobre inspekcije u EIB-ovim uredima zbog sumnji Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) o mogućoj korupciji, zloupotrebi utjecaja i nepravilnosti u korištenju europskog novca.”

EU banka za razvoj.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Napokon je netko napravio pravi foto Ursulje. Vidi se sva zloća… “ŠEST čelnika EU koji pregovaraju o najvišim položajima u bloku postiglo je dogovor. Složili su se da Njemica Ursula von der Leyen, Portugalac António Costa i Estonija Kaja Kallas trebaju dobiti najviše pozicije u Europskoj komisiji, Europskom vijeću i Službi za vanjsku politiku, potvrdilo je pet dužnosnika EU Politicu. Šest pregovarača su grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i poljski premijer Donald Tusk (za Europsku pučku stranku), španjolski premijer Pedro Sánchez i njemački kancelar Olaf Scholz (za socijaliste) te francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte (za liberale). Sljedeći korak bit će sastanak čelnika EU u Bruxellesu u četvrtak na kojem će tri imena biti predstavljena šefovima država i vlada na odobrenje.” ———– komentari “Nemreš vjerovat Macron podršku u Francuskoj i njegova stranka 15 posto na iborima za EU parlamen Olafov SPD oko 10 posto po anketama obadvojica stoje… Čitaj više »

Gad
3 mjeseci prije

Ništa čudno, kradete i pljačkate stoljećima.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

I, …evo malo CO2 poreza u EU.

“DANSKA planira krajem desetljeća uvesti porez na ugljični dioksid u stočarskom sektoru, objavila je vlada, istaknuvši da će poljoprivrednicima osigurati subvencije i porezne olakšice kako bi im olakšala prilagodbu poslovanja.

Porez su u veljači predložili stručnjaci koje je vlada angažirala u potrazi za rješenjima za zakonom propisano smanjivanje emisije stakleničkih plinova za 70 posto u odnosu na razine iz 1990. godine…

Danska je veliki izvoznik svinjetine, mlijeka i mliječnih proizvoda i poljoprivreda je najveći izvor štetnih plinova. Od 2030. poljoprivrednici bi trebali plaćati porez od 300 danskih kruna (40.30 eura) po toni ugljičnog dioksida. Od 2035. iznos bi trebao porasti na 750 danskih kruna…

Porez bi mogao podići cijenu kilograma mljevene govedine za dvije krune, rekla je ministrica gospodarstva Stephanie Lose. Trenutno se u danskim diskontnim trgovinama prodaje po cijeni od oko 70 kruna.”,

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Za one koji misle da lova nije prvi i osnovni cilj: Hrvatsko zdravstvo. “Koordinacija veledrogerija upozorava na, kako navode u priopćenju, “povijesno najveći dug bolnica za lijekove i medicinski potrošni materijal prema veledrogerijama, koji na dan 31.5.2024. iznosi 600.000.000,00 eura, dok dospjeli dug prelazi 400.000.000,00 eura.” U samo posljednjih pet mjeseci dug je, kažu, porastao za 200.000.000,00 eura, “što ozbiljno ugrožava ekonomsku održivost poslovanja veledrogerija.” ———- komentari “Kako to da veledrogerije ne odu u stečaj ako su im zdravstvene ustanove dužne te silne novce- 600 milijuna eura? Pola tih lijekova završi u smeću, (😄) znači da liječnici propisuju što treba i što ne treba. MOGU LI TI LIJEKOVI BITI JEFTINIJI? Koliko menadžeri veledrogerija zarađuju godišnje? Treba raspisati NOVE NATJEČAJE JAVNE NABAVE LIJEKOVA.” “zanimljivo da ima toliko poliklinika i veledrogerija u tako maloj drzavi s tako malim prihodima.” Ne zaboravimo: Hrvatska ima najskuplje lijekove u EU. Bolesnici od raka idu u… Čitaj više »

Josip
3 mjeseci prije

EU im treba poslati i krmacu Ursulu bespovratno i sto prije..

Samo U Prolazu
3 mjeseci prije

Pitam za prijatelja, hoce li i Izraelski novac uplatiti u obnovu onog sto su srusili?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI