NATO strahuje od francuskog povlačenja

Francuski vojnik
11 komentara

Izvješća dolaze nedugo nakon što je desničarska stranka Nacionalni skup pobijedila u prvom krugu prijevremenih izbora u Francuskoj

Strah od francuskog ‘povlačenja’ iz NATO-a raste jer se čini da će krajnja desnica preuzeti veliki broj mjesta na predstojećim izborima u zemlji, izvijestio je Euractiv, pozivajući se na nekoliko anonimnih diplomata. Izvori navode moguće povlačenje potpore Ukrajini kao razlog za veliku zabrinutost, izvijestio je list.

Francuski desničarski Nacionalni skup (RN), koji je opetovano dovodio u pitanje svrhu NATO-a i njegovu pomoć Ukrajini, pobijedio je u prvom krugu prijevremenih izbora u Francuskoj, osiguravši 33% glasova. Centristički blok Ensemble predsjednika Emmanuela Macrona bio je tek treći s 20%, unatoč tome što je francuski predsjednik raspisao prijevremene izbore nakon poraza njegove stranke od strane RN-a na izborima za parlament EU-a.

Drugi krug glasovanja u Francuskoj zakazan je za 7. srpnja, a predviđa se da će RN osvojiti do 280 mjesta u Nacionalnoj skupštini.

U četvrtak je Euractiv citirao neimenovane diplomate koji su rekli da se opetovane kritike RN-a o Macronovoj vanjskoj politici, posebice vojnoj pomoći Ukrajini, tiču ​​niza vodećih saveznika u NATO-u.

Čak i ako RN završi u oporbi, stranka će vjerojatno i dalje imati značajan utjecaj u francuskom parlamentu, primijetio je list.

Izvor Euractiva tvrdi da bi se pod novim vodstvom Pariz mogao odlučiti za “meki izlazak” iz NATO-a napuštanjem vojnog zapovjedništva bloka – potez koji ima presedana u francuskoj povijesti.

Godine 1966. tadašnji predsjednik Charles de Gaulle povukao je Pariz iz integriranog vojnog zapovjedništva NATO-a, unatoč tome što je Francuska bila jedna od 12 osnivačica vojnog bloka. Odluka je službeno poništena tek 2009. godine.

RN bi se mogao zalagati za “meki i suptilni” izlaz u kojem bi Francuska jednostavno poslala manje kvalificirane trupe u manjem broju da sudjeluju u zajedničkim misijama NATO-a, rekao je vojni stručnjak Michel Duclos za Euractiv. Mediji su također naglasili da Francuska igra veliku ulogu unutar organizacije, što značajno utječe na dugoročnu strategiju NATO-a.

Marine Le Pen, bivša dugogodišnja čelnica RN-a, koja trenutno predvodi stranačku frakciju u parlamentu, u više je navrata kritizirala stav predsjednika Macrona o ukrajinskom sukobu. Više puta je izjavila da nacionalno vodstvo riskira uvlačenje Francuske u rat s Rusijom. Stranka je također promovirala dijalog s Rusijom o ključnim zajedničkim interesima.

Međutim, trenutni čelnik RN-a Jordan Bardella pokazao je mekši stav prema bloku, rekavši u petak da “neće biti izlaska iz integriranog vojnog zapovjedništva NATO-a dok traje rat”.

francuskaIzboriNATOpovlačenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 mjeseci prije

Joj te “bojazni” su javno plasiranje pritiska i imaju vrlo malo veze sa stvarnošću.
Niti će Trump izvući USA iz NATO-a jer je vojnoj industriji upravo taj mehanizam glavni izvor prihoda, niti je Le Pen reinkarnacija Charlesa de Gaullea.
Ta plasiranja “bojazni” su poruka novoizabranima da ne talasaju. Preventivno slanje prijetnje čak i u slučaju udaljene pomisli, pandan naredbi “k nozi”.
Toga je bila masa neposredno prije i tijekom prošlog mandata Trumpa, zato se ništa nije značajno promijenilo u močvari ni tada kao ni sada. Dapače, da dokaže kako je “na liniji” uveo je rekordan broj sankcija Rusiji i započeo naoružavanje Ukrajinaca (uključujući nacistički Azov). Promjena ne dolazi iz močvare.

Darko
3 mjeseci prije

NATO bandu treba istjerati iz cijele EU a ne da na naš račun ratuju s Rusijom.

Mučki Provokator
3 mjeseci prije

Ma nemaju Franci sanse da izvoljevaju jer ce ih ova reket mafija odma ucijeniti na bilo koj nacin a ako treba i micat glave i terorizirati pomocu svojih prijatelja islamista kojih je puna francuska. To je kao u onoj pjesmi ‘ dobro si dosao ali vise nikada ne mozes izaci ‘.

tihobl
3 mjeseci prije

Pa sta ako Francuska ponovo napusti NATO – Столтенберг се нада чланству Украјине у НАТО до 2034.

Max
3 mjeseci prije

Jaka stvar.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI