Slovački premijer izrazio je „divljenje” zbog Orbanove posete Moskvi.

Robert Fico
16 komentara

Slovački premijer Robert Fico pojavio se javno prvi put nakon što je preživeo pokušaj atentata, koji je pripisao radikalnim elementima koji se protive politikama koje daju prednost interesima Bratislave nad interesima velikih zapadnih sila.

Tokom javnog obraćanja u zamku Devin blizu Bratislave u petak, Fico je pohvalio najnovije mirovne inicijative svog mađarskog kolege Viktora Orbana. Orbanova iznenadna poseta Moskvi radi sastanka sa predsednikom Vladimirom Putinom i razgovora o načinima rešavanja sukoba u Ukrajini izazvala je značajan bes među ostalim liderima EU. Ova poseta je usledila nakon sličnog neobjavljenog puta u Kijev ranije tokom nedelje.

„Želim da izrazim svoje divljenje mađarskom premijeru zbog njegovog odlaska u Kijev i Moskvu bez oklevanja,” rekao je Fico okupljenima tokom svog petnaestominutnog govora, koji je dočekan ovacijama.

„Mirovnih razgovora i inicijativa nikada nije dovoljno,” dodao je Fico. „Da mi zdravstveno stanje dozvoljava, voleo bih da sam mogao da mu se pridružim.”

Pedestdevetogodišnji Fico se još oporavlja od pokušaja atentata koji ga je skoro ubio 15. maja kada ga je napadač četiri puta izbliza upucao. Specijalni krivični sud Slovačke je naveo da je napadač bio motivisan odlukom Bratislave da ne šalje oružje Kijevu.

U video izjavi prošlog meseca, premijer je osudio napore da se napad umanji i krivicu prebaci samo na poremećenog pojedinca, tvrdeći da je „pravo na različito mišljenje prestalo da postoji u EU.”

„Upravo sukob u Ukrajini su EU i NATO uzdigli, bukvalno osveštali koncept jednog ispravnog mišljenja – naime da rat u Ukrajini mora da se nastavi po svaku cenu kako bi se oslabila Ruska Federacija,” rekao je. „Svako ko se ne identifikuje sa ovim obaveznim mišljenjem odmah se označava kao ruski agent i politički marginalizuje na međunarodnom nivou.”

Fico se vratio na vlast po četvrti put kao premijer nakon što je njegova stranka, Slovačka socijaldemokratija (SMER-SD), pobedila na parlamentarnim izborima u zemlji prošlog septembra. Optužio je partije koje su vladale Slovačkom od 2020. do 2023. da su radile šta god su veće zapadne demokratije zahtevale, uključujući tretiranje Rusije i Kine kao „smrtnog neprijatelja” i „pljačkanje” slovačkih vojnih zaliha za obezbeđivanje oružja Ukrajini. Ficova vlada je obustavila takvu pomoć, izazivajući gnev NATO sila.

mađarskarusijaSlovačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marko
2 mjeseci prije

Ovaj Slovak i onaj Madjar ne znaju sto su to nase zapadne vrijednosti a to je vjecni rat, sirenje mrznje i ekonomsko kocenje oponenta

BanOvan
2 mjeseci prije

Cuvaj se Fico da ovaj put ne nadju nekoga sa mirnijom rukom. Od penzionera im slabe vajde bi.
Zivio glas razuma ,ma kako u EU a i na planeti, rijedak bio.

beligorod
2 mjeseci prije

Volio bih da uprava EU objasni što zapravo znači “po svaku cijenu”. Meni to izgleda kao kad bi nagovarali nekog bezumnika neka po svaku cijenu glavom razbije zid od armiranog betona.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

😉 😁

Ico
2 mjeseci prije

Neka Donald Tusk popuši Viktoru Orbanu, uz uvjet da si Viktor Orban otvori šlic!

tihobl
2 mjeseci prije

Za kolektivni zapad velika je greska sto ga nisu ubili. Prezivio je i sad ce da se sveti. Podmetace klipove u tockove zapadne masinerije gdje god moze.
A zapad mu ne moze nista. Ako bi ponovo pokusali atentat slovaci bi se toliko radikalizirali da proevropske stranke nebi imale vise nikakve sanse. Manje bi liberala ostalo u Slovackoj nego u Rusiji.

Zapad je u takvoj situaciji da svaki potez koji pomoze movuci je LOS. Nema dobrih poteza.

Max
2 mjeseci prije

Očekivano.

Bruno
2 mjeseci prije

On nešto dogovara (Orban), a nas taman krenulu. Još malo i neće biti ni jednog Ukrajinca u Ukrajini, i Hrvata u Hrvatskoj. Kako bi rekao Nesretnik Radman :”Ne razumiju to oni. To je visoka politika.” Kako se samo patuljci nađu baviti visokom politikom. Biće previsoka , a nemaju merdevine, pa više od pola toga i ne vide. Ubojica svinja.

Mrkomir I
2 mjeseci prije

Atentat na slovačkog premijera Fika je djelo Anglosaksonaca (CIA+ M16) Čovjek se ne uklapa u britanske i američke planove i treba ga likvidirat. E to su naše ( Zapadne vrijednosti) !!!!!!

Mrkomir I
2 mjeseci prije

Viktor Orban je jedini normalan političar u Europi ovi ostali su obične marionete , počev od našeg Plenkija a da ne spominjemo Njemačku , Njemačka nije suverena zemlja oni su još pod okupacijom.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI