Le Penova obećava da će blokirati raspoređivanje trupa u Ukrajini

Marine Le Pen
18 komentara

Francuska stranka Nacionalni skup (RN) blokirat će potencijalno slanje trupa u Ukrajinu i zabraniti Kijevu da koristi oružje koje je isporučila Francuska za napad na rusko tlo ako izađe kao pobjednik na parlamentarnim izborima i osigura kancelariju premijera zemlje. To je rekla Le Pen, bivša dugogodišnja liderka stranke.

Ona je to izjavila u četvrtak u intervjuu za CNN uoči drugog kruga glasanja zakazanog za nedjelju. Konačna riječ o potencijalnom raspoređivanju francuskih trupa u Ukrajinu pripada premijeru, a stav predsjednika Emmanuela Macrona u takvim slučajevima zapravo nije bitan, navela je ona. Tokom proteklih nekoliko mjeseci, Macron je više puta razmišljao o toj ideji, koristeći sve ratoborniju retoriku o ukrajinskom sukobu.

„Ako Emmanuel Macron želi da pošalje trupe u Ukrajinu, a premijer je protiv toga, onda nema poslanih trupa u Ukrajinu. Premijer ima posljednju riječ”, rekla je Le Pen. Njena stranka na vlasti također bi zabranila Kijevu da koristi oružje koje je isporučila Francuska za izvođenje napada na ruskom tlu, rekla je Le Pen, tvrdeći da dozvola za to čini Pariz “suborbenim” u sukobu.

Stav Nacionalnog skupa oštro se razlikuje od stava većine zapadnih lidera, koji su dozvolili da se njihovo oružje koristi za takve napade, više puta tvrdeći da to nije učinilo njihove zemlje stranom u neprijateljstvima. Moskva je u više navrata upozoravala kolektivni Zapad da ne isporučuje Kijevu sve sofisticiranije oružje, navodeći da su ukrajinski podržavaoci već dugo uključeni u neprijateljstva, koja ona vidi kao „proxy rat“ protiv Rusije.

Činilo se da je Le Penina retorika prilično rezervisana, s obzirom na strahove da bi njena stranka mogla da preduzme drastične mjere, uključujući prestanak svake podrške Ukrajini ili čak potpuno povlačenje Francuske iz NATO bloka predvođenog SAD. Takva zabrinutost raste u EU u posljednje vrijeme, izvještava Euractiv, pozivajući se na nekoliko anonimnih diplomata.

Stranka RN zauzela je prvo mjesto u prvom krugu prijevremenih izbora u Francuskoj, sa 33% glasova. Izbore je raspisao Macron nakon što je njegova stranka pretrpjela porazan poraz od RN na izborima za Evropski parlament prošlog mjeseca.

Makronov centristički blok Ansambl također je loše prošao u prvom krugu domaćih anketa, zauzevši tek treće mjesto sa 20%, dok je drugo mjesto zauzela ljevičarska koalicija koja se na brzinu okupila uoči birališta. U drugom krugu, predviđa se da će RN osvojiti do 280 mjesta u Narodnoj skupštini od 577 mjesta.

francuskaLe Penukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Subaru avatar
3 mjeseci prije

Ovu podvaljuju galima a podvaljuju je isti što podvališe mikroleona.

Raskoljnikov
3 mjeseci prije

S ovom će biti tresla se brda, rodio se miš kao i uvijek.

lisac
3 mjeseci prije

Znači, sve suprotno ako dođe na vlast.

Dece10
3 mjeseci prije

Le Pen=kontrolirana opozicija

Dax
3 mjeseci prije

Navijam za Le Pen, ali prvo skoči pa reci hop.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Ne znam što ona obećaje no su ČIMBENICI – IZVJESNI ! NATO ODUSTAO ” NA NEODREĐENO ” OD ZAJEDNIČKIH , VOJNIH VJEŽBI SA VOJSKOM — GRUZIJE 😳 😁 👍 ” USLJED RUSKA MJEŠANJA ” kako vele u svom priopćenju 🤣. 🍸 🇷🇺 .Dakle … Rusi im i to otjeli 🙄 …..

BanOvan
3 mjeseci prije

Mogao bi se desiti uskoro neki Le Fico

Max
3 mjeseci prije

Sad će im se stisnut zicagu.

onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

Da bi zadržao parlament, Macron ima samo jednu opciju – koalirati s ljevicom Mélenchona, koja je zauzela drugo mjesto. Ali Macron mrzi Mélenchona, a Mélenchon mrzi Macrona. A birači ljevice neće Mélenchonu oprostiti politički savez s Macronom. To će biti njegova politička smrt.
Mélenchon će se ipak udružiti s Macronom. Razlog je jednostavan. Svi europski ljevičari su jeftine političke prostitutke..
Već je oko dvjestotinjak kandidata koji su nakon prvog kruga zauzelo treće mjesto na listama, odustalo, da se ne bi rasplinuli glasovi protiv kandidata desnice.

P.S.
Kako se ruski hakeri ne bi mogli umiješati u parlamentarne izbore, Macron je odlučio rezultate izbora objaviti dan prije glasovanja…

Riky
3 mjeseci prije

Le Pen je podvala, nije ona nikakva desničarka. Njen otac je bio ali ga je ona izbacila. Zapitajte se tko joj je partner i sve će vam biti jasno. Ima za partnera hazara, i sad vi mislite da će ona raditi protiv svojih cio-hazara slugu sinagoge zla? E pa varate se. Ovo vam je isti pbrazac kao biden i trump(enstin) igrokaz ništa više hazari vuku sve konce. NAŽALOST.

opetlazes
3 mjeseci prije

Rekao je i zeleni da ce se boriti za mir pa je otvorio najvecu frontu u europi nakon ww2.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI