NATO želi da Ukrajina bude u stanju da ‘odvrati’ Rusiju

Jens Stoltenberg
23 komentara

NATO traži trajno rješenje ukrajinskog sukoba, s Kijevom dovoljno jakim da “odvrati” Moskvu nakon završetka neprijateljstava, rekao je generalni sekretar vojnog bloka Jens Stoltenberg.

Odlazeći šef NATO-a je to iznio na konferenciji za novinare u petak uoči samita bloka u Washingtonu, koji je zakazan za iduću sedmicu. Trajna podrška Ukrajini ostaje “najhitniji zadatak” bloka , rekao je zvaničnik, navodeći da se NATO takođe raduje nastavku podrške Kijevu u budućnosti.

“Očekujem da će se saveznici složiti da moramo održati našu podršku, našu ekonomsku i vojnu podršku – Ukrajini na način koji osigurava da Ukrajina prevlada, da su u stanju da se danas brane od ruske agresije i da je odvrate u budućnosti, “, naveo je Stoltenberg.

Šef NATO-a je također govorio protiv postizanja privremenog rješenja za okončanje neprijateljstava, pozivajući se na sporazume iz Minska iz 2014-2015, koji su na kraju propali. Sporazum je dao mapu puta iz građanskog sukoba u tadašnjem ukrajinskom Donbasu, ali Kijev ga nikada nije implementirao. Stoltenberg je direktno okrivio Rusiju za neuspjeh sporazuma iz Minska, uprkos tome što su i zapadni jamci i najviši ukrajinski zvaničnici otvoreno priznali da je cijeli dogovor bio samo varka da se kupi vrijeme i ojačaju oružane snage Kijeva.

„Zapad je pristao na Minsk-2, čekao sedam godina, a onda je [Rusija] pokrenula sveobuhvatni napad i uzela još više. Ne možemo imati Minsk-3. Ono što nam sada treba je nešto što je zapravo kredibilno, nešto što zapravo zaustavlja rat i što Rusija zaustavlja agresiju”, rekao je on.

Stoltenberg se također obratio iznenadnoj posjeti mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi kako bi se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, u očiglednom pokušaju da umanji njen značaj.

“Mađarska nas je obavijestila o ovoj predstojećoj posjeti. I očekujem da će kada Viktor Orban bude u Washingtonu na samitu NATO-a sljedeće sedmice, biti prilike da se razgovara i pozabavi diskusijama koje je vodio u Moskvi. To je nešto što se redovno dešava između saveznika”, rekao je on.

Šef NATO-a je rekao i da se Mađarska, kao članica bloka, u potpunosti slaže sa stavom da je “Rusija agresor, a Rusija odgovorna za rat”. Čini se da je procjena kontradiktorna izjavama Orbana i drugih najviših mađarskih zvaničnika, koji su u više navrata sugerisali da su zapadni “ratni huškači” krivi za izazivanje i produžavanje neprijateljstava.

NATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Arkaj
2 mjeseci prije

Stoltenberg je osoba bez stvarne težine i značenja, njegove izjave nemaju nikakvu vrijednosti. Može li on izjaviti bilo što sto nije na liniji američke politike, ma kako ona bila neodgovorna i neuspešna? Ako želi ostati na svom radnom mjestu duže od 48 sati ne može. Ako to znamo onda uopće ne treba obraćati pažnju na to što govori jer to je samo neka onog što se govori u Washingtonu

Arkaj
2 mjeseci prije

Stoltenberg je osoba bez stvarne težine i značenja, njegove izjave nemaju nikakvu vrijednosti. Može li on izjaviti bilo što sto nije na liniji američke politike, ma kako ona bila neodgovorna i neuspešna? Ako želi ostati na svom radnom mjestu duže od 48 sati ne može. Ako to znamo onda uopće ne treba obraćati pažnju na to što govori jer to je samo neka onog što se govori u Washingtonu

2 mjeseci prije

😛 A šta poć govorit nego da je 🌷 i 🥒 ka i Mrdo
sa svojom pješadijom zmajeva oli ti
‘black draco zoo. 🤒😛
Mrdo 🌷samo za tebe 🤘🤘

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

Ovaj jazavac hoce reci da je ukrajini nakon haubica, dronova, himarsa,patriota,F16….. potrebno i nuklearno oruzje, naravno oni se nece mjesati ali ce preporuciti da se negadj direktno Moskva jer ne zele eskalaciju, jelte.

Basinac
2 mjeseci prije

Ovi zlotvori svojom pomoći samo unistavaju Ukrainu i Ukrainca.
Kako već jednom ne služe,da ih Zapad gleda oboje uništiti,a i Europu barem oslabiti,potciniti i popljackati.
Bojim se da će i Rusija izgubiti volju,da spašava zaludjenu masu Europe.
Rusija treba Europu,kao i obrnuto,a zlotvori nas guraju u rat međusobni.
Bilo bi smiješno,da nije jadno.

nastran
2 mjeseci prije

lud tip

tihobl
2 mjeseci prije

Nekidan je obecao da ce Ukrajina uci u NATO 2034.

Bruno
2 mjeseci prije

Ko je NATO? Ko je taj ko želi u ime NATO-a? Sve odluke donosi samo jedan čovjek. Je li Hrvatska imala referendum za ulazak u NATO? Nije. jedan kreten je rekao i potpisao papirić i obavezao sve građane da ako glupi stoltenberg kaže idete na ruski fron da ginete, pakuj djete koje si odgajao 20-25 godina i neka ratuje za idiote iz EU komisije.Pa neće Ursula slati svoju paščad u rovove, ali hoće zakuhati rat. Kaja se kurči sa svoja milijun i tristo pedeset tisuća stanovnika . Pa Rusiće ih pišanjem saprati u Baltičko more. Kda popiju koju više. A od smrada pišaline, NATO vojska neće ratovati za Estonce. Bolje joj je materi bilo da je zašila pičku, nego što okoti ovaku gaduru.

Max
2 mjeseci prije

Lupeta.

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

Baba, da su Slaveni najbrojnija etnička skupina u cijeloj Europi… I najgluplja. Svako ih bez po problema nagovori da se poubijaju međusobno… P.S. Baba, zašto smo popušili na Europskom prvenstvu u nogometu?! Neki se pametnjaković dosjetio da je turistička sezona. Da bi i njegova turistička agencija mogla zaradit. Pa su oni naši prije prvenstva išli na izlet kod Pape. Jedini. Biće da Papa nije ni zna za prvenstvo. Dok oni nisu došli. Kad ih je vidia onako na gomili, pita je onoga do sebe šta mu riva kolica, da našta to liči… Ko nas je takve pustia u Europu… Odma’ se vidi da nismo usvojili europske vrijednosti. Pari mu se ka’ da smo rasisti. Jer nam je reprezentacija tuto kompleto bile boje. Njanci jednoga crnoga nemamo. Ni kafenog bar.. Niko se nije ni na plaži sunča. Pa su mu ovi naši mulci počeli palamuditi da smo mi još Antemurale Christianitatis…… Čitaj više »

goran
2 mjeseci prije

pa dobro stoltenbergu kad si već parkirao 90.000 nato vojnika u poljsku pa ajde budzo daj zapovijed da nato vojska krene na rusiju,ajde ako imaš muda,znaš šta su muda?
muda su ona dva klikera što držiš u gaćama.
krenite da vas potaracaju ko beba zvečku pa če te onda biti dobri.
samo kad vas potaracaju da ti nije palo napamet slati pozive za vojsku jer moja noga neće kročiti na nikakvo bojno polje.

Darko
2 mjeseci prije

Ovo smeće Stoltenberg je trebao odavno popiti metak..

Darko
2 mjeseci prije

Prvi tko ubije ovu kretenčinu Stoltenberga a onda nizomsku Rutea treba biti bogato nagrađen..

Jomla
2 mjeseci prije

Stoltenberg je retardiranost podigao na najviši nivo!
P.S: Al’ ne sekiram se, ima “zapad” kapaciteta za još veće dosege, jbg 😛 😛

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI