Rat je postao agenda NATO-a

Viktor Orban1
18 komentara

NATO je efikasno napravio ratovanje svojim raison d’être odbacivanjem svoje originalne “miroljubive” i “odbrambene” prirode, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Lider Mađarske, glasni kritičar zapadnog učešća u sukobu u Ukrajini, više puta je upozoravao da bi sve eskalatorniji koraci vojnog bloka predvođenog SAD-om mogli na kraju dovesti do direktnog vojnog sukoba s Rusijom, što bi imalo katastrofalne posledice.

U petak, Orban je nenajavljeno posetio Moskvu, gde se sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Kancelarija mađarskog premijera pojasnila je da je on bio na “mirovnoj misiji”. Diskusija između dva lidera fokusirala se na potencijalne načine mirnog rešavanja sukoba u Ukrajini. Zaključujući razgovore, Orban je priznao da su stavovi Moskve i Kijeva još uvek vrlo “udaljeni”. Dodao je, međutim, da “smo već preduzeli najvažniji korak – uspostavljanje kontakta,” i obećao da će nastaviti s naporima.

Ranije u nedelji, mađarski premijer stigao je u Kijev, gde se sastao s Vladimirom Zelenskim. Orban je tokom posete zagovarao hitan prekid vatre i pregovore.

Istog dana kada je posetio Moskvu, u časopisu Newsweek objavljen je Orbanov članak u kojem se osvrnuo na najnovije tendencije koje uključuju NATO, čiji je član Mađarska od 1999. godine.

U njemu je istakao aktivno učešće Budimpešte u brojnim NATO operacijama i inicijativama tokom godina, kao i usklađenost s ciljem bloka od 2% izdvajanja za odbranu. Orban je primetio da je NATO kojem se njegova zemlja pridružila pre 25 godina bio “mirovni projekt” i “vojni savez za odbranu.” Međutim, “danas, umesto mira, na agendi je potraga za ratom; umesto odbrane, to je napad,” požalio se Orban.

Premijer je rekao da “sve više glasova unutar NATO-a zagovara potrebu – ili čak neizbežnost – vojnog sukoba s ostalim geopolitičkim centrima moći u svetu.” Upozorio je da takav stav “funkcioniše kao samoispunjavajuće proročanstvo.” Primijetio je da su nekoliko članica nedavno razmatrale mogućnost pokretanja NATO operacije u Ukrajini.

Krajem februara, francuski predsednik Emmanuel Macron izjavio je da ne isključuje mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu. Iako je njegova sugestija brzo naišla na kritike Nemačke i drugih članica, francuski šef države je u više navrata ponovio kontroverznu ideju od tada.

U maju su Estonija i susedna Litvanija signalizirale spremnost da pošalju trupe u Ukrajinu za logističke i druge neborbene misije. Prema Orbanovom članku objavljenom u petak, ukoliko NATO sada ne promeni pravac, “počiniće samoubistvo.”

NATOOrbanukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
2 mjeseci prije

Vrč ide na vodu dok se ne razbije.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Raison d’être postojanja NATO-a su one tisuće milijardi koje se slivaju u njegov godišnji proračun.

Neka Rumunjska zastupnica jučer/ prekjučer tražila da se tamo obavi referendum o pristupanju NATO-u.

Gdje je to uopće obavljeno od novijih pristupnica?

Stvar nije u tome da to ne bi skoro sigurno prošlo nigdje , nego i u tome da po pravilima pristupanja – mora biti proveden referendum.

Ako nisu poštovana pravila, – članstvo nije pravovaljano.
Osim naravno kad…nekima odgovara.

Što odprilike znači: dajte vi nama novce i ljude da ginu, a hoćemo li mi nešto vama dati…pa sad…koga briga što bi bi možda kupili PVO…ono protiv dronova, barem starih, recimo; onih što polijeću kao rakete, onih iz ’80- tih…

MladenSt
2 mjeseci prije

Inače Mađarska kroz cijelu svoju povijest vodila miroljubivu i odbrambenu politiku 😃Daj Orbane ne pi…z..di i sad se voliš fotografirat ispred karte tkzv velike Hungary ,običan licemjerni pijančina.

eks
2 mjeseci prije

Vilijam Šriver , američki vojni analitičar , objavio je svoja saznanja : ” Penzionisani oficiri – piloti NATO zemalja biće pravi piloti “ukrajinskih” F-16 , ali ne onih koji su najavljeni da će biti poslati Ukrajini, nego modernizovani F-16 . U tu svrhu u Rumuniji se grade vazdušne baze sa modernom infrastrukturom i višeslojnom PVO zaštitom. Amerikanci spremaju 5 eskadrila i opremaju ih najnovijim modelom F-16 Vajper . Već više od 2 meseca u toku su vežbe i pripreme ovih NATO pilota za ofanzivne operacije. Vrši se ozbiljna priprema za rat protiv Rusije”.

Darko 7
2 mjeseci prije

NATO nije nikada bio za mir. Priče da je NATO pred 25 godina bio za mir nikako ne drže vodu. Smisao NATO-a je voditi rat, a ne uspostavljati mir. Za ovaj se sukob u Ukrajini NATO desetljećima pripremao. Na žalost kroz dogledno vrijeme se može očekivati direktan sukob Rusija – NATO.

Darko
2 mjeseci prije

Prvi tko ubije Stoltenbergai ovog nizozemskog vodozemca i kretena Rutea treba biti bogato nagrađen..

Max
2 mjeseci prije

Uvijek je i bio.

DEDA
2 mjeseci prije

NEKA SE RVACKA UGLEDA NA KOMŠIJE MAĐARE.KAKVE SMO MI SLUGE PA TO SVEMIR NI VIDEL

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI