Zapadni plaćenici ubijaju nenaoružane ruske zarobljenike

Placenici u Ukrajini
16 komentara

Njemački vojni bolničar koji je služio u Ukrajini opisao je nekoliko pogubljenja ratnih zarobljenika

Članovi takozvane Odabrane čete (Chosen Company), međunarodne plaćeničke skupine koja se bori u ime Ukrajine, stalno su uključeni u očite ratne zločine ubijanjem ranjenih ili predajom ruskih vojnika, izvijestio je u subotu New York Times, citirajući njemačkog liječnika s bojnog polja.

U članku objavljenom u subotu, publikacija je detaljno opisala Caspara Grossea, bivšeg njemačkog vojnika koji je služio kao bolničar u jedinici i navodno je iz prve ruke svjedočio uznemirujućim događajima.

Opisao je incident koji se dogodio u kolovozu 2023., kada je teško ozlijeđeni nenaoružani ruski vojnik, za kojeg se isprva pretpostavljalo da je mrtav, počeo puzati kroz rov govoreći “upomoć” i “predajem se” na engleskom, samo da bi ga jedan od pripadnika postrojbi upucao u prsa. Rus je još uvijek “disao i migoljio se” kada ga je drugi borac “samo upucao u glavu”, što je Grosse u tom trenutku pretpostavio kao ubojstvo iz milosrđa.

U drugoj epizodi koju je ispričao Grosse, grčki vojnik poznat kao Zeus bacio je granatu na dvojicu ruskih vojnika, od kojih je jedan bio teško ozlijeđen i “jedva se mogao kretati”. Drugi vojnik pokušao je prići plaćenicima s podignutim rukama kada ih je eksplozija granate obojicu ubila, prema videu s kamere na kacigi koji je pregledala publikacija. Grosse je dodao da je tim ukrajinskih dronova također potvrdio u to vrijeme da se vojnik očito pokušavao predati.

U trećem incidentu sredinom listopada, Grosse je primio tekstualnu poruku od člana s pozivnim znakom Andok, koji je tog dana bio zadužen za jedinicu, u kojoj je pisalo da je tim “dobio ova hvatanja”. Činilo se da je zarobljenike ubio Zeus, koji se kasnije hvalio ubojstvom.

“Danas je dobar prijatelj dragovoljno pogubio svezanog zatvorenika… Dok je zatvorenik sjedio u rovu s jaknom prebačenom preko ramena, Zeus mu je prišao s leđa i više puta mu pucao u potiljak”, napisao je Grosse u svom časopisu u to vrijeme, koji je recenzirao NYT. Andok je navodno branio ubojstvo rekavši da je Zeus “samo radio svoj posao”.

“Izričito sam rekao da, budući da sam bolničar, želim da zatvorenici budu pod mojom skrbi i da ih nitko ne smije ustrijeliti”, rekao je Grosse za NYT, tvrdeći da je bio toliko uznemiren incidentima da se požalio Ryanu O’Learyju, de facto zapovjednik Chosen Company i bivši pripadnik Nacionalne garde američke vojske iz Iowe. O’Leary je zanijekao da su njegova “braća” počinila ratne zločine.

Prema odredbama Ženevskih konvencija iz 1949., “pripadnici oružanih snaga koji su položili oružje i oni koji su stavljeni van borbe zbog bolesti, rana ili pritvora” trebali bi se tretirati humano. Ubojstva svih vrsta, sakaćenja i mučenja zarobljenika predstavljaju ratni zločin.

Nakon izvješća NYT-a, ruski veleposlanik za ukrajinske zločine, Rodion Miroshnik, rekao je da će Moskva zahtijevati od međunarodnih organizacija s predstavnicima u Ukrajini da provjere ovu informaciju, koja bi se, ako se potvrdi, kvalificirala “kao kršenje ključnih normi i načela humanitarnog prava, koje se odnosi na ratne zločine.”

pogubljenjarusijaukrajinazarobljenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
2 mjeseci prije

Nažalost u svakom ratu na površinu isplivaju psihopate i poremećeni umovi, koji to prikrivaju dok ne dobiju priliku ispoljiti svoju pravu narav.
A da stvar bude gora, njihovi nadređeni se prave da to ne vide ili još bolje to podržavaju.
Sjetite se samo prošlog sukoba na balkanu koji je bio neusporedivo manji.
Lp

Ante
2 mjeseci prije

I šta se dogodi kada takvi ljudi jednom odu iz rata u civile? Nedavno sam vidio video koji je slučajno isplivao na površinu na jednoj popularnoj web stanici a koji su moderatori jako brzo obrisali. Autor videa opisuje kako je oteo i ubio jednu curu 1979 godine. Pokazao je njenu kuću na slici, opisao je metodu kako ju je ubio sa svijećom i trikom sa užetom. Na kraju videa je dodao snimku urlanja te žene. Nikako ne mogu izbaciti iz glave vrištanje te žene. Sada ako želite objavite ovo ili nemojte dajem vama na odabir. Ja smatram da javnost mora znati samo zato ovo pišem.

oli
2 mjeseci prije

Zeus je simbioza demona i covjeka

Darko
2 mjeseci prije

Rusi što čekate, jedna do dvije barem 10 kilo tona će riješiti problem Ukrajine?

dupla kamilica
2 mjeseci prije

Debili, ne razmišljaju unaprijed. Neka uživaju do karmitisa i zamjene uloga.

Max
2 mjeseci prije

Takva zvjerstva su bila česta.

Nesko
2 mjeseci prije

Tom Zeusu bi bilo pametnije da ne laprnda okolo. Tako je FSB identifikovao za vreme rata u Siriji, ubicu pilota koji se katapiltirao, pa mu je u narednih godinu dana pobio desetak članova najbliže porodice,kao i njega usput.

Hogar strasni
2 mjeseci prije

Par nuke i ugasit struju u ovoj GMO hazar land. Mentalni bolesnici askenazi diagnoze. Psihopati koji mrze slavene

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI