Novi britanski premijer uvjerava Ukrajinu u ‘nepokolebljivu’ podršku

Keir Starmer
30 komentara

Jedan od prvih telefonskih poziva Keira Starmera nakon preuzimanja britanske vlade bio je s Vladimirom Zelenskim

Potpora Londona Kijevu tijekom sukoba s Moskvom ostat će na istoj razini pod njegovim vodstvom, rekao je novi britanski premijer Keir Starmer Vladimiru Zelenskom.

Starmer je u petak zamijenio Rishija Sunaka na čelu britanske vlade nakon što je Laburistička stranka koju vodi uvjerljivo pobijedila na općim izborima, osiguravši najmanje 412 od 650 mjesta u parlamentu. Jedan od njegovih prvih telefonskih poziva u novoj ulozi bio je sa Zelenskim.

Ukrajinski čelnik napisao je na X (bivši Twitter) u petak da je tijekom njihova razgovora čestitao Starmeru što je postao premijer i “poželio mu uspjeh u ispunjavanju očekivanja Britanaca od nove vlade”.

“Zahvalan sam premijeru Starmeru što je ponovno potvrdio principijelnu i nepokolebljivu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini”, rekao je.

Prema Zelenskom, on i britanski premijer imali su “koordinirane stavove” uoči summita NATO-a u Washingtonu od 9. do 11. srpnja i razgovarali o načinima za daljnje jačanje “partnerstva” između Kijeva i Londona.

Starmer je kasnije podijelio objavu Zelenskog na svojoj stranici, tvrdeći da je “trenutna borba Ukrajine protiv ruske agresije važna za sve nas”.

“Podrška Ujedinjenog Kraljevstva [Kijevu] ostaje nepokolebljiva”, napisao je premijer, dodajući da se raduje osobnom susretu sa Zelenskim.

Britanija je bila jedan od najvećih podupiratelja Ukrajine tijekom sukoba s Rusijom, obećavši 12,5 milijardi funti (oko 16 milijardi dolara) podrške Kijevu, uključujući 7,6 milijardi funti (oko 9,7 milijardi dolara) vojne pomoći, od veljače 2022.

Starmer postaje četvrti premijer Ujedinjenog Kraljevstva u tom razdoblju, nakon konzervativaca Borisa Johnsona, koji je podnio ostavku u rujnu 2022., Liz Truss, koja je postavila rekord odstupivši s dužnosti 15. dana na dužnosti, i Sunaka, koji je bio na čelu vlade do petka. Međutim, privrženost Londona Kijevu ostala je nepromijenjena unatoč promjenama na čelu.

Ranije ove godine, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je uloga Britanije tijekom sukoba u Ukrajini bila “još agresivnija, razrađenija u svojoj provokativnoj asertivnosti nego bilo koji drugi sudionik, uključujući čak i SAD”.

U svibnju je londonski veleposlanik u Moskvi, Nigel Casey, pozvan u ministarstvo vanjskih poslova nakon primjedbi britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona da Ukrajina ima “pravo” koristiti oružje koje je osiguralo UK za udare na mete duboko u Rusiji, ako to odluči učini tako. Casey je upozoren da bi “britanski vojni objekti i oprema na teritoriju Ukrajine i izvan nje” mogli biti meta ako se takvi napadi dogode.

Moskva je opetovano upozoravala da isporuke oružja i streljiva Kijevu od strane SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i njihovih saveznika neće spriječiti Rusiju u postizanju vojnih ciljeva, već će samo produljiti borbe i povećati rizik od izravnog sukoba između Rusije i NATO-a. Prema ruskim dužnosnicima, opskrba oružjem, razmjena obavještajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa zapravo znači da su zapadne nacije postale de facto strane u sukobu.

Sir Keir StarmerUKukrajinaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
2 mjeseci prije

Bilo bi lijepo i kada bi Rusi dali “nepokolebljivu” podršku Argenticima da vrate Foklande. Para FAB-ova i dva tri kinžala bi bilo dovoljno. A Rusi ne bi bili strana u ratu. Ljepota, milina. Bi li se ova nakaza smatrala da je Tacher?

Perun
2 mjeseci prije

rat za Falkland Islands ili Malvinska Ostrva ili Islas Malvinas … rat V.Britanije i Argentine …Argentina je ovaj rat izgubila, ali ostrva i dalje smatra svojom teritorijom…Britanija je g…ofno od imperije …arheoloski artefakt sa sumanutom kraljevskom dinastijom..SFSN…

Mrzim Indijce.com
2 mjeseci prije

To mu je uvjet ako hoce preuzet poziciju

Mrčikola
2 mjeseci prije

BP “predsjedniku” Z: to da vam loše ide je antiukrajinska i antidemokratska propaganda…naši “satelitski snimci” pokazuju da vam ide i više nego dobro.😁
Po svemu sudeći Rusi su pred slomom…zato, ne odustaj, nego nafačaj vojske i šalji na front.😁

Darko
2 mjeseci prije

Pa neka britanska majmunčina pošalje svoje vojnike u rovove Ukrajine. Rusi ga jedva čekaju da mu pruže dobrodošlicu. Ovako je lako mlatiti s tuđim kurcem po trnju..

Biti-ili-ne-biti
2 mjeseci prije

Evo kako je Duboka Država u Velikoj Britaniji pokrala glasove od stranke Nigela Faragea – Reform UK:

t. me/pernar/17765

Jasno se vidi da su im maznuli solidnu količinu glasova.

Biti-ili-ne-biti
2 mjeseci prije

Misao Ukrajinskog rukovodstva da će to što se Ukrajinci ne žele borit za opstanak pro-Američkog režima kompenzirat nasilnom mobilizacijom dovela je zapravo do egzodusa Ukrajinaca iz zemlje koji doslove pokušavaju na sve moguće načine pobjeći iz Ukrajine. Rezultat toga je akutna nestašica radne snage, mlade obitelji sa djecom napuštaju Ukrajinu, oni koji su ju napustili ne žele se vratit niti u posjet obitelji. U konačnici, zavladao je strah od Zelenkovih Komesara (ZK) i bijes stanovništva je sve veći zbog načina na koji se ZK odnose prema ljudima. Što se tiče manjka kadrova, oni su i dalje ogromni u Ukrajinskoj vojsci i problem i dalje nije riješen. Jedan od zapovjednika Azova je objasnio da u njihovoj brigadi ne primaju nasilno mobilizirane jer to nisu kvalitetni vojnici, slikovito rečeno, čovjek koji se protivno svojoj volji nalazi u rovu nije motiviran za borbu nego za bijeg. S takvim ljudima ne može se ići… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
2 mjeseci prije

Još jednom – kako je Rusija napredovala u 24 godine vlasti Putina:

t. me/pernar/17717

tatamata
2 mjeseci prije

to bi bilo ,, ,,samo vi ginite za nase interese,imate nasu 100% podrsku …

Max
2 mjeseci prije

istio sr…. drugo pakiranje.

Vanjski suradnik
2 mjeseci prije

Zanimljivi su ti britanski izbori. Laburistička stranka dobila je na izborima trećinu glasova, ali imaju dvije trećine zastupnika. Liberalni demokrati (još jedan “progresivhni” kabalistički trojanski konj instaliran za slučaj da laburisti skiknu pa da ih zamijene ako ustreba) je imala ukupno oko 3,5 milijuna glasova (12%), a dobili su 71 mjesto u parlamentu, dok je Reformistička stranka Nigela Faragea dobila preko 4 milijuna glasova, dakle pola milijuna više od liberalnih demokrata, (14%) i završila sa samo 4 parlamentarna zastupnika. Britanski sustav u kojem svaka izborna jedinica bira samo jednog zastupnika sa najvećim brojem glasova (bez drugog kruga) uvelike favrizira velike etablirane stranke. To znači da ako u jednoj izbornoj jedinici ima 10 kandidata, a najbolji od njih skupi recomo 18% glasova, drugi 15, treći 14 itd…onaj sa najvećim brojem (recimo tih 18%) automatski ide u parlament. Nije mu potreban drugi krug i natpolovična većina. Koliko god malo glasova dobio bitno… Čitaj više »

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Na člancima kod Nigela i Sunaka komentator @tuf i moja malenkost stavili ” životni put i djelo” ovog Brita sa njemačkim izgledom i prezimenom.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Ovo je četvrti britanski premijer otkada je počeo rat u Ukrajini.
Ni ovaj lik ne bude imao dulji rok trajanja.
Zanimljivo je da je žena ovog novog premijera ima oca Zidova, majka prešla na judaizam, odgajana u židovskom duhu.
A u Velikoj Britaniji ih ima 0,5%.

Hogar strasni
2 mjeseci prije

Hazar klaun kao i svi instalirani

Darko
2 mjeseci prije

Još jedan britanski drek koji je dogmizao i dokopao se vlasti kod priglupih Britanaca..

Bezimeni
2 mjeseci prije

novi premijer ne obećava baš ništa dobro. On je jedan od onih koji su posljednjih 15 godina zauzimali najvišu razinu operacija prikrivanja za CIA-u i MI6. Njegova pristranost prema Izraelu je ekstremnija nego kod prijašnjih premijera, a pozitivno gleda na rat s Rusijom. Povećanje poreza na klimatske promjene, transformacija okoliša i pooštravanje sankcija protiv istočnog bloka nisu ništa drugo nego nominalne, ali radikalnije promjene.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI