Zapad ‘ljubomorno’ promatra Modijevo putovanje u Moskvu

Vladimir Putin i Narendra Modii rusija indija
12 komentara

Bilateralni summit ruskog i indijskog čelnika od velikog je značaja, istaknuo je glasnogovornik Dmitry Peskov

Zapad “ljubomorno” prati posjet indijskog premijera Narendre Modija Rusiji, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Dvodnevno putovanje, koje počinje u ponedjeljak, prvi je inozemni bilateralni posjet indijskog čelnika otkako je prošli mjesec ponovno izabran za treći uzastopni mandat.

“Oni [Zapad] su ljubomorni, što znači da pažljivo promatraju. Pomno promatranje znači da pridaju veliku važnost [posjetu]. I tu se ne varaju; doista ima veliko značenje”, rekao je Peskov u intervjuu ruskim medijima u nedjelju.

Modi će u ponedjeljak prisustvovati privatnoj večeri koju će organizirati ruski predsjednik Vladimir Putin. Sutradan će se u Moskvi sastati s indijskom dijasporom. Dvojica čelnika potom će imati razgovore iza zatvorenih vrata, nakon čega će uslijediti pregovori na razini izaslanstava. Prema Kremlju, razgovori o bilateralnim odnosima obuhvatit će obrambenu suradnju, ulaganja, obrazovanje i kulturu te međuljudske veze.

New Delhi pridaje “veliku važnost” tom putovanju, rekao je u petak medijima indijski ministar vanjskih poslova Vinay Mohan Kwatra. Posljednji bilateralni susret Modija i Putina bio je 2021. godine, kada je ruski čelnik posjetio New Delhi.

U izjavi uoči svog odlaska u Moskvu, Modi je istaknuo da su veze između dviju zemalja napredovale u proteklom desetljeću, uključujući područja energije, sigurnosti, trgovine, ulaganja, zdravstva, obrazovanja, kulture, turizma i ljudskih resursa. – razmjene ljudi.

“Veselim se razmatranju svih aspekata bilateralne suradnje sa svojim prijateljem predsjednikom Vladimirom Putinom i razmjeni perspektiva o raznim regionalnim i globalnim pitanjima”, rekao je. “Nastojimo igrati ulogu podrške za mirnu i stabilnu regiju. Posjet će mi također pružiti priliku da upoznam živu indijsku zajednicu u Rusiji.”

New Delhi je zadržao snažne veze s Moskvom unatoč ustrajnom promatranju Zapada oko ukrajinskog sukoba. Bilateralna trgovina dosegla je 65 milijardi dolara prošle godine, prvenstveno potaknuta povećanom kupnjom ruskog ugljena i nafte po sniženim cijenama Indije. Ranije ovog mjeseca New Delhi je odbio potpisati završni dokument na švicarskom mirovnom summitu o ukrajinskom sukobu zbog isključenja Rusije s događaja. Indijsko vodstvo istaknulo je da se svako rješenje treba postići dijalogom i diplomacijom te da se oko njega slažu obje strane. Osim toga, Indija se suzdržala od UN-ovih rezolucija koje osuđuju Rusiju zbog Ukrajine.

IndijaModiPutinrusijaSummit
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Da, I??
2 mjeseci prije

Rekao je kremlj 😀😃🙂🙃

Max
2 mjeseci prije

Značajan savez.

stefano
2 mjeseci prije

isti kurac bio šišmiš teror Moskvi kao iDelhiu

tihobl
2 mjeseci prije

Saveznici su 75 godina. Zapad svaki put poskoci kad mu Indija namigne, a Indija ne namjerava raskinuti saveznistvo sa Rusijom. Koridor Sjever-Jug je proradio – ruski ugalj ide preko Irana.

Subaru avatar
2 mjeseci prije

Ovaj je six ajs, tamo radi isto što je Šiki radio teutoncima. Sprema kafene na težu.

hiber
2 mjeseci prije

Zavario ih je Indijac za 40 milijardi dolara za naftu koju ne plaćaju već traze da se novac uloži u Indiju. I jos dobiješ besplatnu večeru.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI