WhatsApp je špijunski softver – Musk

WhatsApp aplikacija
8 komentara

Metina usluga slanja poruka nije sigurna, rekao je tehnološki milijarder

Elon Musk, vlasnik X-a (bivši Twitter), ponovno je napao WhatsApp zbog postupanja s osobnim podacima.

U subotu je Musk komentirao objavu na X-u u kojoj je korisnik pitao: “Ako su WhatsApp poruke enkriptirane od kraja do kraja, zašto vidim oglase za torbu iz vedra neba?”

Poduzetnik je kratko odgovorio na pitanje, rekavši: “Zato što je to špijunski softver.”

Musk je već bio uključen u internetsku svađu s WhatsAppom, koji je u vlasništvu konglomerata Meta Marka Zuckerberga, ovog svibnja. U to je vrijeme odgovorio na drugu objavu na X-u, u kojoj je tvrdio da “WhatsApp svake noći izvozi korisničke podatke, koji se analiziraju i koriste za ciljano oglašavanje, čineći korisnike proizvodom, a ne kupcem.”

“WhatsApp svake noći izvozi vaše korisničke podatke. Neki ljudi još uvijek misle da je to sigurno”, rekao je izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, govoreći o dugotrajnoj zabrinutosti oko dijeljenja podataka između WhatsAppa i Metine druge platforme, Facebooka.

Razmjenu je primijetio voditelj WhatsAppa, Will Cathcart, koji je pokušao obraniti ponašanje svoje platforme.

“Mnogi su to već rekli, ali vrijedi ponoviti: to nije točno. Ozbiljno shvaćamo sigurnost i zato šifriramo vaše poruke od početka do kraja. Ne šalju nam se svaku noć niti nam se izvoze”, Cathcart rekao je u svojoj objavi na X.

Međutim, sigurnosni istraživač Tommy Mysk, koji se također pridružio raspravi, pojasnio je da iako poruke na WhatsAppu mogu biti end-to-end enkriptirane, “korisnički podaci nisu samo poruke.”

“Metapodaci kao što je lokacija korisnika, kontakti s kojima korisnik komunicira, obrasci kada je korisnik online, itd. Ovi metapodaci u skladu s vašim pravilima o privatnosti doista se koriste za ciljane oglase na svim Meta uslugama”, rekao je.

“Dakle, Elon Musk je u pravu”, napisao je Mysk, koji je prethodno otkrio ranjivosti podataka u TikToku, Facebooku i Appleovim proizvodima.

Godine 2022., dok je još bio u procesu kupnje Twittera, Musk je tvrdio da Zuckerberg ima previše kontrole nad društvenim medijima jer je Meta bila vlasnik Facebooka, Instagrama i WhatsAppa. Nazvao je izvršnog direktora Mete “Mark Zuckerberg XIV” u odnosu na francuskog “kralja sunca” Luja XIV., koji je apokrifno tvrdio da je sama država i bio je poznat po svom bogatstvu i autoritarnoj moći.

Godine 2023. dva tehnološka milijardera bila su na rubu međusobnog međusobnog mečeva u kavezu, ali do okršaja nije došlo. Odnosi između Muska i Zuckerberga dodatno su se pogoršali nakon što je Meta prošlog ljeta pokrenula Threads, a platforma, koja nudi prostor za online razgovore u stvarnom vremenu, viđena je kao izravna konkurencija Twitteru. Threads je prikupio 100 milijuna korisnika u prvim danima nakon lansiranja, ali je interes javnosti za aplikaciju brzo splasnuo.

elon muskŠpijunažaWhatsApp
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Subaru avatar
2 mjeseci prije

SVE što je pokretano binarnim kodom je špijunski softver. Ovdje sam jednom Šumiju objašnjavao da mogu od nas napraviti avatare da egzistiramo na serverima koliko su ukrali tajni od nas. Šumi se podsmijavao na to, nakon par godina pojavi se Cuki ko avatar na fejsu. Valjda je skužio kako je ispao smiješan.

Max
2 mjeseci prije

Valjda zna.

Jomla
2 mjeseci prije

Ajde-ajde Elone, ti glumiš k’o “prihvatljivu alternativu” tim očiglednim lopinama (“meta”, “gugleto” i sl.), a i mi i ti znamo da na “zapadu” ima samo jedna tikva u koju se puše, jbg 😛 😛

Outsider
2 mjeseci prije

Prije par dana mi hakuju fejc.I vratim ga nazad,unesem novi pravi broj telefona. Idući dan mi fejc izbaciva prijedloge za prijatelje.Svi iz telefonskih poziva kontakti.
Izgleda da diskrecija ne postoji….

Josip
2 mjeseci prije

Kada ce ova masonska svinja Plenkovic platiti glavom za sve mrtve koje su pobili s cjepivima i respiratorima?

ime
2 mjeseci prije

kaže vuk tođite u moj tor da dogovorimo meni za večeru.

tuf
2 mjeseci prije

Samo za kontrabalans da se ne pomisli kako nam ovaj želi dobro, Musk je gurao Signal, komunikacijski alat iza kojeg stoje CIA/NSA. Svaka od tih aplikacija na svoj način vuče korist od korisničke baze i njezine interakcije.
Manje zlo je napraviti svoju aplikaciju za razmjenu s frendovima, korištenjem modificiranih enkripcijskih algoritama. No čak i u tom slučaju ostaje sloj operativnog sustava (iOS, Android) koji sve što pišete može proslijediti svojim gospodarima prije nego napisano enkriptirate i pošaljete.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI