EU bi mogla ‘okončati’ predsjedavanje Mađarske

Viktor Orban
28 komentara

Evropska unija mogla bi da povuče Mađarsku predsjedavanje blokom zbog puta premijera Viktora Orbana u Moskvu, piše Politico EU, pozivajući se na diplomatske izvore.

Pošto je preuzeo rotirajuće predsjedavanje Evropskim vijećem i obećao da će učiniti Evropu ponovo velikom  (MEGA)“,  Orban je posjetio Ukrajinu i sastao se sa Vladimirom Zelenskim. Zatim je otišao u Rusiju, izazvavši urlike negodovanja u Kijevu i Briselu.

„Države članice već su bile iziritirane motom ‘MEGA’. Ali sastanak s [ruskim predsjednikom Vladimirom] Putinom trajno će zasjeniti mađarsko predsjedavanje”, objavio je Politico u ponedjeljak uveče, pozivajući se na neimenovanog diplomatu EU. “Takvim sastankom predsjedavanje se završava prije nego što je zaista počelo.”

Politico je opisao Orbana kao „nevaljalog“ i sugerisao da bi ambasadori EU „mogli da pređu samo sa javnih osuda na konkretne akcije za obuzdavanje“ Budimpešte na svom sastanku u sredu.

Postoji “veoma jasno političko neodobravanje” Orbana u Briselu, rekao je drugi anonimni diplomata, dodajući da ambasadori “sada razgovaraju o tome šta da rade u srijedu”.

Blok „može da se reši mađarskog predsedavanja u roku od nekoliko nedelja“, tvrdi Daniel Hegedus , viši saradnik u istraživačkom centru German Marshall Fund. On je iznio niz koraka pomoću kojih bi Brisel mogao pomjeriti početak poljskog predsjedavanja na 1. septembar, skraćujući mađarski mandat, kako bi se “prikačio negativne posljedice Orbanovom ponašanju”.

Za to bi bila potrebna većina od četiri petine u Evropskom vijeću.

Orban je odbacio kritike da nema mandat da predstavlja EU rekavši da njegove mirovne misije nisu klasični pregovori i da ih stoga ne zahtijevaju. Veće sile bi mogle da okončaju sukob, ali Mađarska može biti “dobro oruđe u Božjim rukama” za promovisanje mira, rekao je mađarski lider prošlog petka na nacionalnom radiju.

Mađarska je dugo bila jedna od rijetkih članica EU koje su kritične prema bezkvalifikovanoj podršci bloka Ukrajini, pozivajući Bruxelles umjesto toga da se zalaže za mir. Budimpešta je blokirala planove za finansiranje kupovine oružja Kijevu, odbila je učestvovati u programu obuke ukrajinskih trupa i odbila prolazak oružja i opreme u Ukrajinu preko svoje teritorije.

eumađarskaOrban
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Demokracija na EU način.

Mrčikola
3 mjeseci prije

Orbanu vjerujem koliko i.., a, recimo, Papi, 😁 ali me živo zanima “mehanizam” kojim će politička nakaza EU i njeni pravovjerni birokrati oduzet Mađarskoj predsjedavajući mandat.

Basinac
3 mjeseci prije

Naprijed Orban,ostali su pi.kice.
Ne znaju ni sami kome služe,Europi ne sigurno.
Dignu im sjeverne tokove,guraju ih u rat,a oni se ponašaju bezumno…

eks
3 mjeseci prije

Zapadni demonski vladari, pohlepne psihopate, deklarativno su “borci za mir” i oni obezbedjuju mir i stabilnost u svetu. Tako oni kažu . Naravno – lažu . Medjutim, smeta Orban, jer ne može niko da se zalaže za mir, osim USA-NATO , ili neko kome oni daju dozvolu . Rat USA-NATO protiv Rusije vodi se u svim sferama i svim oblicima. Nemaju zapadne psihopate muda da otvoreno pošalju svoju vojsku protiv Rusije, nego ih vode pod maskom “dobrovoljaca” i “plaćebika” i ubacuju druge da ginu . U Ukrajini ima osim Ukrajinaca, mnogo stranaca koji ginu za interese pohlepnih psihopata USA-NATO , a da nisu ni svesni toga. Evo šta kaže Lari Džonson, bivši analitičar CIA : “Američki mediji lažu. Oni govore da OSU slamaju Ruse, ubili su 500.000 Rusa, obaraju sve ruske rakete . A sada vidimo da Rusi “metlom” metu Ukrajince kao prašinu. A mediji se čude – “bože, šta… Čitaj više »

Plenky doodle
3 mjeseci prije

Nek vrati Inu! Toliko o:” svi ćete imat ravnopravno glas dok uđete u europsku uniju!”.

tuf
3 mjeseci prije

EU pokazuje svoje pravo despotsko lice upravo na primjerima neposlušnih. Ovih dana Gruzijci vide kako to izgleda ako kao kandidat submisivno ne slušaju pognute glave a Orban će biti iskorišten kao primjer kažnjavanja neposlušnosti unutar Unije. Ne zaboravimo da on u svoje pomalo čudne pohode po prijestolnicama nije krenuo sa foršpanom kako dolazi kao Predstavnik EU i izravno je dao do znanja da u tome predstavlja svoju državu. Da, tajming je sporan obzirom da su preuzeli predsjedavanje EU, no da li si Bruxelles daje previše na važnosti? Mađarska administracija je i u prijašnjem razdoblju išla u Kremlj a možda je tajming više u korelaciji s kontekstom Orbanovih izjava da će se još veći masakr – kao možda i konačnica sukoba – odviti u naredna dva mjeseca. To sociopatske birokrate ne zanima, neka ginu dok ovi peru milijarde. Njima se očigledno ne žuri.

nastran
3 mjeseci prije

sve je rješivo, demokratski?!?

Ivek
3 mjeseci prije

EU je njihov playground za provođenje raznih ratova i sranja kako bi držala Ameriku gore, a EU dolje. Ne žele Rusiju i EU jaku nego slabu i naseljenu migrantima iz pripizdina ko i USA.

3 mjeseci prije

Jucer na indexu da se orban oteo kontroli.
Trebali ste vidjeti reakciju skoro svakog konentatora.

Grdi
3 mjeseci prije

Sad srbija vidi da joj jedini spas u pristupu BRICS-u …… trebala bi ove godine dobit pozivnicu. Madarska bi trebal odmah istim putem, ….. cak i turska krece u tom pravcu …. ako ode madarska ode i slovacka ….. itd, itd ……

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Pa . Blokirajte 😁 ! I gazite ih što više ! Ponositi su oni … Znati če da vam uzvrate u najgorem trenu po vas 😎

Mučki Provokator
3 mjeseci prije

Vampir na EU zastavi u Orbanovoj pozadini je pun pogodak ! Bravo Logicari 👍👏👏👏

Max
3 mjeseci prije

Vrlo podnuklo ali sasvim očekivano

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Najbolja i najstrašnija scena iz Bala Vampira je ona gdje u velikoj plesnoj dvorani svi plešu, a i glavni junaci…a kad dođu pred ogledalo…u njemu se vide samo njih dvojica.

Ovo mi je palo na pamet u nekoliko trenutaka u životu.

PS Budite sretni ako imate i tog jednog “drugog”. Druga.

Franjo Vinkovski
3 mjeseci prije

Ovo je početak raspada EU. Evropejci sve više shvačaju američku pedersku prevaru.

Dražen
3 mjeseci prije

Mogu da ga maknu to bi bila idealna prilika da digne Mađare na izlazak iz unije možda Orban baš to i želi???

nastran
3 mjeseci prije

NATO je zabrinut i zbog razvoja kineskih svemirskih kapaciteta i aktivnosti, pa je pozvao Peking na dijalog o smanjivanju strateških rizika. 
NATO je voljan zadržati kanale komunikacije s Moskvom kako bi ublažili rizik i spriječili eskalaciju, stoji u nacrtu dokumenta. Šta li si oni zamišljaju? Tko su? Gospodari svijeta? Do sad su nas spasili samo od vanzemaljaca u 10-tak filmova!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI