Odgovorni za curenje informacija iz Pentagona će se suočiti sa vojnim sudom

Pentagon
5 komentara

Bivši član Zračne nacionalne garde Massachusettsa, Jack Teixeira, koji je već priznao krivicu na saveznom sudu SAD-a za ono što je opisano kao najveće curenje američkih tajni u posljednjih nekoliko godina, dodatno će se suočiti s vojnim sudom Zračnih snaga. Dokumenti koje je on otkrio bacili su svjetlo na raspoređivanje američkih specijalnih snaga u Ukrajini, kao i na špijuniranje Washingtona nad vlastitim saveznicima.

Dvadesetdvogodišnjak, koji je radio u zračnoj bazi u Massachusettsu kao stručnjak za informacione tehnologije, došao je do gomile tajnih i strogo povjerljivih dokumenata i proslijedio ih na aplikaciji za razmjenu poruka Discord krajem 2022. godine. Uhapšen je u aprilu prošle godine, u onome što su mediji opisali kao otkriće jednog od najvećih curenja američkih tajnih dokumenata u posljednjih nekoliko godina.

Podaci koje je Teixeira otkrio uključivali su mape, satelitske fotografije i obavještajne podatke o američkim saveznicima. Oni su pokazali prisutnost američkih specijalnih snaga u Ukrajini i otkrili američku špijunažu usmjerenu na vlastite saveznike tokom sukoba. Također su istakli vojnu neadekvatnost Kijeva u pripremama za neuspjelu ljetnu protuofanzivu.

Teixeira je priznao krivicu za šest tačaka zadržavanja i prenosa povjerljivih odbrambenih dokumenata i prihvatio zatvorsku kaznu od 16 godina na saveznom sudu u martu. U zamjenu, tužilaštvo ga nije optužilo za dodatne tačke prema američkom Zakonu o špijunaži.

Bivši čuvar će se suočiti s vojnim sudom po optužbama za ignoriranje naredbi da prestane tražiti tajne podatke, kao i za ometanje pravde uništavanjem hardvera nakon što je curenje otkriveno, rekao je portparol Zračnih snaga SAD-a u srijedu. Suđenje će se održati u zračnoj bazi Hanscom u Massachusettsu, na neodređeni datum, navedeno je u izjavi.

Optužbe su upućene na suđenje početkom jula, dodao je portparol Zračnih snaga. Na sudskom ročištu u maju, Teixeirini advokati su tvrdili da će vojne optužbe prekršiti njegova prava, jer će ga dvaput suditi za isti prekršaj.

Još jedna osoba procesuirana prema američkom Zakonu o špijunaži, suosnivač WikiLeaksa Julian Assange, dobio je slobodu prošlog mjeseca, okončavši 14-godišnju pravnu bitku. Assange je priznao krivicu po jednoj tački zavjere za pribavljanje i širenje nacionalnih odbrambenih informacija. Osuđen je na pet godina – kaznu koju je već odslužio u londonskom zatvoru maksimalne sigurnosti Belmarsh.

curenje informacijaPentagonSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
2 mjeseci prije

ma..njima izgleda država procurila?!!?

Ivan BGD
2 mjeseci prije

Ovde u Srbiji odgovorni za curenje informacija imaju zastitu americkog ambasadora (koji je vladar Srbije) i nevladinih organizacija.
Kada bi se svuda primenjivali americki principi…

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Ta daj ! Brišite ovo ! US jeste u *urcu , nedvojbeno ali da baš 20 godišnjacima daju top secret jobs – E – TOLIKO – čak niti onu nijesu blesavi !

Max
2 mjeseci prije

Očekivano.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI