Kriza u Ukrajini je odgovornost Europe

Richard Grenell
9 komentara

Kijev je u “dvorištu” Europe i sukob koji je u tijeku njegova je stvar, kaže Richard Grenell

Ukrajina je u “vlastitom dvorištu” Europe i rješavanje tekuće krize treba smatrati svojom odgovornošću, smatra bliski suradnik američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa Richard Grenell.

Grenell, koji je obnašao nekoliko visokih diplomatskih dužnosti tijekom Trumpova prvog mandata i sada ga mnogi smatraju njegovim “izaslanikom” i vjerojatnim izborom za državnog tajnika, ako republikanac pobijedi na izborima, dao je to u petak u intervjuu za njemački tabloid Bild . Između ostalog, diplomat je sugerirao da je Ukrajina uglavnom “odgovornost” EU, a ne Washingtona.

“U tvom je dvorištu. Da je bio rat u Meksiku, mi bismo obavili većinu, ako ne i sav posao. A mi sigurno ne bismo tražili pomoć Nijemaca da je u Meksiku bio rat”, rekao je Grenell.

“Nije bilo ratova u Europi za vrijeme Donalda Trumpa na uredu”, istaknuo je, inzistirajući na tome da je kontinent bolje prošao tijekom administracije prethodnog predsjednika.

Grenell je također kritizirao sadašnjeg predsjednika, Joea Bidena, zbog njegovog očitog nedostatka bilo kakvog napora da se uključi u diplomaciju s Rusijom ili razgovara s predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Biden nije razgovarao s [Putinom] tri godine. Mislim da je razgovor s ljudima taktika. Ne cilj, ne rješenje – ali ono nas vodi tamo,” predložio je.

Grenell je u posljednje vrijeme bio prilično glasan o ukrajinskom sukobu, iznijevši ranije ovog mjeseca prijedlog o tome kako bi se neprijateljstva mogla privesti kraju. Diplomat je rekao da Ukrajina ne bi trebala uskoro postati članica NATO-a i da bi transformacija zemlje u neku vrstu federacije s više autonomnih regija mogla biti ključ za okončanje neprijateljstava.

“Autonomne regije mogu značiti puno stvari mnogim ljudima, ali morate proraditi te detalje”, izjavio je Grenell tijekom okruglog stola za Bloomberg News.

Prijedlog je dobio hladan odgovor u Moskvi, a glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova odbacila ga je kao pokušaj ponovnog osmišljavanja davno nepostojećih sporazuma iz Minska 2014.-15. Dogovor, koji je dao putokaz za izlazak iz sukoba u tadašnjem ukrajinskom Donbasu, naposljetku je otkriven od strane Kijeva i njegovih zapadnih podupiratelja kao obična prijevara da se dobije vrijeme za naoružavanje Ukrajine.

“Gdje si bio, Rick, kada su Minski sporazumi posvećeni upravo tome bili na stolu međunarodne zajednice, a Rusija ih je dala sve od sebe i pozvala na pronalaženje oblika federalizacije Ukrajine kako bi se očuvao njezin integritet?” – napisala je Zakharova u objavi na Telegramu.

europaRichard GrenellSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
2 mjeseci prije

Hajde da vidimo koliko je ovaj kukurikavac “iskren” kad Tramp zasjedne u ovalni ured.
Dijela govore više od riječi. Vjerovat ćemo vam kad napustite i iselite svoje vojne baze na tlu EU.
Ali po onome što vidimo vi još gradite i naoružavate i instalirate nuklearne sisteme na prostorima gdje nikad prije nisu bile.
Kako bi se ono reklo – vjerodostojno.
Lp

IL Partigiano
2 mjeseci prije

Nasao sam na YouTube govor Vance u Munchenu na mirovnoj konferenciji prije 4 mjeseca ali bez Rusije u gdje on bas tako govori isto kao sto govori danas. Amerika mora zaustaviti rat s Rusijom i udariti na Kinu, iako i to je meni bez logike.

vlad
2 mjeseci prije

Rusi su 1990 napustili svoj okupacioni deo Nemačke, dok amerikanci to nisu učinili do današnjih dana. Vrlo je teško voditi nezavisnu politiku uz okupacione snae na svom teritoriju

vrlodrag
2 mjeseci prije

Kartel židovskih banaka iz New Yorka i njihovi novčarski fondovi su jači od predsjednika i administracije. Sumnjam da će se tako lako izvući iz ove kaljuže. Previše su plijena stekli u Ukrajini da bi se samo povukli.

Druga stvar su proizvođači oružja koji su pokupili narudžbi za godine ispred.

Jednostavno je stvar ne samo novca nego i zemlje na koju bi se tzv. izabrani narod trebao naseliti sad kad je Ukrajina opljačkana i raseljena. 27 milijuna ih ima i moraju negdje. Za to im je bogata i plodna Ukrajina kao stvorena.
Toliko im je važna ova poharana zemlja da su svi važni ljudi židovi. Slaveni su im samo topovsko meso.

tihobl
2 mjeseci prije

Nekidan sam pisao da su oslobodjeni Progres i Lozovatskoje, ali da se izmedju nalazi jako ukopano podrucje, ali da je okruzeno sa tri strane. Novcas su ukropi pobjegli iz njega i sad je linija izravnata. Sad rusi mogu poceti gurati na zapad prema Mirnogradu i Pokrovsku koji je centralno cvoriste donjeckog fronta.

I jos nesto: kod Harkova su natovarili 41. mehanizovanu brigadu na dva voza i stigla su dva iskandera. Iskanderi su postali ogromna glavobolja za Sirskog jer mu onemogucavaju prebacivanje jedinica, a frontovi pucaju na sve strane.

Max
2 mjeseci prije

Amatersko prebacivanje loptice.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI