Zemlje članice apeluju na EU zbog “neprijateljske” Ukrajine

Ukrajina i EU
24 komentara

Mađarska i Slovačka zatražile su od Evropske komisije da interveniše zbog prošlonedeljne odluke Ukrajine da blokira naftovodni tranzit ruske sirove nafte.

Dok je EU sankcionirala uvoz ruske sirove nafte u Njemačku i Poljsku, Slovačka i Mađarska dobile su izuzeća. Prošle sedmice, međutim, Ukrajina je prekinula dotok nafte, navodeći vlastite sankcije protiv ruskog energetskog giganta Lukoila. “Razgovarao sam juče s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova; rekao je da dozvoljavaju svaki transfer nafte, ali to nije istina”, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u ponedjeljak u Briselu.

Szijjarto je akcije Kijeva opisao kao “neprijateljske”, pogotovo jer Ukrajina uvozi struju iz Mađarske. On je dodao da su Budimpešta i Bratislava zatražile konsultacije sa Briselom o tom pitanju. To je potvrdio i slovački ministar vanjskih poslova Juraj Blanar. “Komisija ima tri dana da izvrši naš zahtjev, nakon čega ćemo to pitanje iznijeti na sud”, rekao je Szijjarto. Ako Kijev odbije da nastavi tranzit nafte, EU će biti opravdano suspendovati određene klauzule ukrajinskog sporazuma o pridruživanju, dodao je.

Slovački premijer Robert Fico nazvao je u subotu svog ukrajinskog kolegu Denisa Šmigala kako bi se požalio na “besmislene” sankcije zbog kojih bi Bratislava mogla ostati bez 40 posto nafte koja joj je potrebna. Štaviše, nestašice bi mogle natjerati Slovnaft da obustavi isporuke Ukrajini, koje čine 10% potrošnje nafte u Kijevu.

“Slovačka ne namjerava da bude talac ukrajinsko-ruskih odnosa”, rekao je Fico.

Ukrajina je uvela sankcije Lukoilu 24. juna, uključujući zamrzavanje imovine, ograničavanje trgovinskih operacija i “djelimični ili potpuni prekid tranzita resursa”. Nafta je prestala da teče 17. jula, saopštio je mađarski MOL, koji je i vlasnik Slovnafta.

Zvanično, Kijev nastoji lišiti Moskvu prihoda od nafte koji bi se mogli koristiti za plaćanje ruske vojske, iako sama Ukrajina dobiva rez od tranzitnih naknada. Ukrajinski poslanik Inna Sovsun sugerirala je za Politico da embargo ima sekundarnu svrhu: pritisak na Mađarsku.  “Zaista smo isprobali sva diplomatska rješenja, a ona nikada nisu uspjela”, rekao je Sovsun. “Tako da izgleda da moramo pronaći neke druge pristupe kako da razgovaramo s njima.”

Vlada premijera Viktora Orbana glasno se protivila politici EU o slanju novca i oružja Ukrajini i obećala da će blokirati njeno članstvo u bloku, kao i NATO-u.

eumađarskarusijaSlovačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 mjeseci prije

Hungary will not approve the allocation of 6.5 billion euros from the Peace Fund to EU countries for weapons to Ukraine until Kiev resolves the issue of oil transit from the Russian Federation – Hungarian Foreign Ministry..

Eto ga😁

Max
2 mjeseci prije

To je bio nepošten potez.

MladenSt
2 mjeseci prije

Evo Orbana na Visu loče Višku vugavu pa će se lako dogovorit s Milanovićem o tranzitu nafte priko Hrvatske .

opetlazes
2 mjeseci prije

Mirovni fond za oruzje, jeote pa to zvuci kao ebanje za nevinost. Ratni zlocinci obicni.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

To je hvala Slovačkoj od Ukrajine što im je poslala 13 Mig-ova 29, 5 vojnih helikoptera Mi-2 i Mi-17s, jedan protuzračni SAM sustav i što im zbrinjava 116.000 izbjeglica.

tihobl
2 mjeseci prije

Madkarska i Slovacka salju Kijevu 60% struje. Kontrasankcije bile bi bolne.

dvokut
2 mjeseci prije

Mađari i Slovaci se žale europskoj komisiji zbog postupka Ukrajine.
Pa Ukrajina to i jest napravila po naredbi europske komisije.
Eh sad…

goran
2 mjeseci prije

pa vi i dalje pomažite naci ukrajini idioti jedni svi do reda

Darko
2 mjeseci prije

Pa ona ukrajinska kurvetina Ursula neće prstom mrdnuti da opali šamar ukrajinskoj stoci koju porezni obveznici nemilosrdno pomažu?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI