Izrael potvrdio ubojstvo još jednog zapovjednika Hamasa u Gazi

Napad koji je navodno ubio Mohammeda Deifa
8 komentara

Mohammed Deif, šef vojnog krila grupe, eliminiran je u napadu u Khan Yunisu prošlog mjeseca, tvrdi IDF

Izraelske obrambene snage (IDF) potvrdile su da su ubile višeg zapovjednika Hamasa u napadu na Gazu prije više od dva tjedna. Objava je uslijedila nakon što je politički vođa palestinske skupine Ismail Haniyeh ubijen u raketnom napadu u Iranu.

U priopćenju od četvrtka, IDF je rekao da je Mohammed Deif, zapovjednik vojnog krila Hamasa i drugorangirani dužnosnik skupine u palestinskoj enklavi, eliminiran u zračnom napadu na grad Khan Yunis na jugu Gaze 13. srpnja.

Ubrzo nakon istog napada, IDF je tvrdio da je Rafa Salameh, vođa Hamasovih snaga u Khan Younisu, ubijen. Međutim, izraelska vojska rekla je da do sada nije mogla potvrditi smrt Deifa.

Video koji je IDF objavio na društvenim mrežama prikazuje projektil koji uništava skupinu zgrada u kojima se Deif navodno sklonio.

Hamas nije ni potvrdio ni demantirao Deifovu smrt. Zračni napad bio je jedan od nekoliko koji su pogodili Khan Younis 13. srpnja, ubivši najmanje 90 ljudi i ranivši do 300 drugih, prema ministarstvu zdravstva Gaze.

Prema izraelskoj vojsci, Deif se pridružio Hamasu tijekom Prve intifade, razdoblja intenzivnih prosvjeda, nereda i nasilja koje je potresalo Izrael i palestinska područja između 1987. i potpisivanja sporazuma iz Osla 1993. Deif je brzo napredovao u Hamasovim redovima , i “režirao, planirao i izveo brojne terorističke napade” protiv židovske države, tvrdila je IDF.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant otišao je toliko daleko da je Deifa nazvao “Osamom Bin Ladenom iz Gaze”, prikazujući njegovu smrt kao “značajnu prekretnicu u procesu razgradnje Hamasa kao vojne i vladajuće vlasti” u enklavi.

Priopćenje IDF-a uslijedilo je dan nakon što je politički čelnik Hamasa, Ismail Haniyeh, ubijen u navodnom bombaškom napadu u glavnom gradu Irana Teheranu. I Iran i Hamas optužuju Izrael za orkestriranje napada, dok se zapadni Jeruzalem drži svoje uobičajene politike odbijanja potvrditi ili zanijekati ekstrateritorijalna ubojstva.

Ubojstvo Haniyeha dodatno je pojačalo napetosti između Izraela i Irana, a iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei obećao je osvetu Izraelu. Prema izvješću New York Timesa, Khamenei je kao odgovor naredio izravan napad na Izrael, iako je nejasno kada će taj napad biti pokrenut ili kakav će biti oblik.

gazaHamasIDFIZRAELMohammed Deif
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Vjerojatno je znao da će taj dan doći jer smrt dođe svima.

Ico
1 mjesec prije

Svojom politikom Netanyahu Izrael vodi ka nestanku. To je za pozdraviti i poželjeti mu potpuni uspjeh na putu nestanka Izraela.

hiber
1 mjesec prije

Haniyeh se ne računa. Poginuo je usred vojne baze IRGC u području gdje pristup imaju samo visoki časnici sigurnosti. Neki su vidjeli raketu, neki kažu podmetnuta bomba od strane Sumerana, neki srčani udar koji je ubio i tjelohranitelja u krevetu Haniyeha. Tesko, da Iran ima pravo na osvetu. Slicno su govorili i za Trumpa, da trag atentata vodi do Irana, pa su odustali.

🐉 🚬 🥒
1 mjesec prije

Jedan po jedan… ne moze im nitko nista.

komšija
1 mjesec prije

Kad roknu čivuta Netenjahua,sve će se smiriti.Ali su oni izgleda nesposobni.Nek makar pošalju nekog svog da roknu Gejtsa i videće kako im se gaće tresu.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI