Japanski Nikkei se suočava sa najgorim danom u istoriji

Recesija
17 komentara

Japanski referentni berzanski indeks Nikkei 225 pretrpio je u ponedjeljak najveći jednodnevni gubitak ikad jer se globalna rasprodaja intenzivirala zbog straha da bi SAD mogle krenuti u recesiju.

Nikkei je pao za 12,4%, završivši dan u Tokiju na 31.341,29. Gubitak indeksa od 4.451,28 poena bio je ujedno i najveći poeni u cijeloj historiji. Razmjeri gubitaka označili su najgori dan za indeks od “crnog ponedjeljka” 1987. Tokijski indeks cijena dionica (Topix) je također pao za 12,23% u ponedjeljak.

Pad u ponedjeljak slijedi nakon pada u petak, kada je Nikkei pao za 5,8%, a Topix za više od 6%. Nikkei je također izbrisao sve svoje dobitke do sada ove godine, prelazeći u poziciju gubitka do sada. U petak su dionice naglo pale nakon što je izvještaj otkrio slabe podatke o radnim mjestima u SAD-u, podstičući zabrinutost da bi američka ekonomija mogla krenuti ka recesiji.

“Scenario veće nezaposlenosti koja ograničava potrošnju i dalje ograničava zapošljavanje i prihode i ekonomske aktivnosti, što dovodi do recesije, ovdje je scenarij za koji se strahuje”, rekao je Tan Boon Heng iz Mizuho banke u Singapuru u izvještaju.

Jen je u ponedjeljak porastao na 142,67 prema američkom dolaru, što je pad sa 146,45 kasno u petak, što predstavlja nivo koji nije viđen od početka januara. Jači jen se smatra negativnim faktorom za japanske izvoznike.

„Tržište je takođe bilo opterećeno apresijacijom jena u odnosu na dolar i kako su se smanjila očekivanja za optimistične finansijske rezultate izvoznika,“ rekao je IwaiCosmo Securities za South China Morning Post. Banka Japana je prošle sedmice podigla kamatne stope po drugi put u 17 godina, dok se očekuje da će američke Federalne rezerve smanjiti kamatne stope u septembru.

Strahovi zbog slabosti američke ekonomije i nestabilnih tržišta su se proširili širom svijeta, pri čemu je hongkonški Hang Seng indeks izgubio 0,2%, a S&P/ASX 200 u Australiji pao 12,8%. MSCI World indeks azijsko-pacifičkih dionica izvan Japana pao je za 4,2%.

berzaJapanjenNikkei
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
2 mjeseci prije

Nema mi logike ti dnevni gubitci…. Kao naj veći pad u jednom danu a čitavu godinu rasli i na kraju kada pogledaš menesečno i dalje su na dobitmu a da ne govorimo o godišnjem nivou. Tek kad vidim krivulju da ide dole narednih pola godinie min 10 posto dnevno, onda možemo pričati o recesi a sve ovo ostalo je zamišljena cijena. Slično ko kad prodaješ auto pa mu staviš 2000 a prodaš ga za 1000 pa kukaš da si na gubitku 1000…. Na gubitku si kada dođu pi njega i još moraš da platiti 2000. I ja sam prošli mjesec imo naj veći dnevni gubitak, rata kredita, osiguranje, struja, voda, godišnji,…. svi se troškovi sastali a plata ista. Tako da lažu oni da su na gubitku, samo nisu uspjeli prodati onoliko koliko su mislili da mogu dobiti, a i dalje su oni debele pare uzeli.

AJeTo
2 mjeseci prije

Kakvi amateri, zar ne znaju da rat znači punu zaposlenost?

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Ovo sve najavljuje , skori slom burzi , unutar SWIFT sustava 😉 – ali i NJIHOVA , sveukupna , bankarska sustava ! Tako da jedna jutra , uskoro , možete ustati a banke – ispražnjene 😱 !!! I sefovi također 🤷 . Dobro ..Budu vam ponudili državnih obveznica u zamjenu 🤣

Gad
2 mjeseci prije

Je, i danas se dobrim dijelom vratio natrag. Gluposti.

HRvoje
2 mjeseci prije

Bolje i tako, nego da je imao najgori dan u svojoj povijesti… Jebm ja one koji puše vašu priču i misle da su progledali(bu… D… Nepismene) … Niste baš ništa bolji od indeksa i njima sličnih programskih stranica i stanica. Onaj tko se kači na vas bolje nije ni zaslužio… BiH uvik i navik…

Max
2 mjeseci prije

Okibara sajonara.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Japan je najzaduženija zemlja u svijetu u odnosu na svoj BDP – 263%, što je skoro duplo više od najzaduženije europske zemlje Grčke sa 144%.

Ono što ih dodatno pokopava je što Japan ima na sebi najviše američkog duga (1.100 milijardi dolara), slijedi Kina sa 749 milijardi i Velika Britanija sa 690 milijardi.
Treba imati na umu da je Kineza 12 puta više nego Japanaca.

Na sve to natalitet im je nikakav (1.2 djeteta po ženi, za održavanje istog broja stanovnika potrebno je 2.1) i stara su nacija – prosječna starost Japanaca/Japanki je 46.5 godina.

Subaru avatar
2 mjeseci prije

Tako je to kad sa vragom (bukvalno) tikve sadiš, đaposi, bolje da ste kolekrivno napravioi harakiri nego što ste postali robovi stvora.

SOX
2 mjeseci prije

Sve je to zbog porasta njihove valute,promjenili su monetarnu politiku nakon pustih godina podigli kt stope i ojacali jen odgovor je pad indeksa(uobicajena korelacija).
Danas 07.08. a vec sinoc zbog jedne izjave njihovog bankara ponovo se kupuju dionice a jen pada (teske i sramotne intervencije sredisnjih bankara kako bi ovce bile izgubljene)

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI