EU ‘u potpunosti podržava’ ukrajinski napad na Kursk

Borrell - EU i Ukrajina
31 komentar

Kijev ima “punu podršku” u napadu na regiju Kursk, prema šefu vanjske politike bloka

Kijev ima “punu potporu” Europske unije u svom upadu u rusku regiju Kursk, rekao je prvi diplomat bloka, Josep Borrell, u svojim prvim komentarima govoreći o ukrajinskoj prekograničnoj operaciji.

Nekoliko tisuća ukrajinskih vojnika upalo je u granično područje prošlog utorka, zauzevši nekoliko sela prije nego što su ih zaustavila ruska pojačanja. Otada osvajači uzimaju teške gubitke.

“Razgovarao je s [ukrajinskim ministrom vanjskih poslova] Dmitrijem Kulebom o posljednjim razvojima događaja na bojišnici i protuofenzivi Kursk [sic]”, rekao je Borrell u utorak. “Ponovio sam punu potporu EU-a borbi [ukrajinskog] naroda.”

Također je ustvrdio da Rusija “nije uspjela slomiti [ukrajinski] otpor” te je završila tako što je “sada prisiljena da se povuče unutar [ruskog] teritorija”.

Do sada su i SAD i EU zaobilazili pitanja o njihovoj ulozi u ofenzivi Kijeva, govoreći da je na Ukrajini kako će upotrijebiti svo oružje, opremu i streljivo koje je Zapad osigurao.

Dok je američki senator Lindsey Graham (R-Južna Karolina) pohvalio upad kao “odvažan” i “lijep”, čini se da su Borrellovi komentari prva otvorena potvrda toga od strane visokog dužnosnika EU.

Ukrajinski vojnici s kojima su razgovarali zapadni mediji priznali su da je cilj upada bio zauzeti dio teritorija koji bi se mogao prodati u mogućim mirovnim pregovorima s Moskvom, kao i smanjiti pritisak na frontu u Donbasu. Također su priznali da drugi cilj nije uspio, jer su Rusi bili spremni zauzeti nekoliko ključnih gradova-tvrđava u nadolazećim danima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da je upad u Kursk samo ubrzao napredovanje u Donbasu, dok je istovremeno povećao broj vojnika. Također je isključio bilo kakve pregovore s “teroristima” koji ciljaju civile.

Prema Alekseju Smirnovu, vršitelju dužnosti guvernera regije Kursk, najmanje 12 ruskih civila je ubijeno tijekom prošlog tjedna, a još 121 je ozlijeđen, uključujući desetero djece. Oko 120.000 stanovnika evakuirano je iz pograničnog područja, dodao je.

SAD i EU usmjerili su Ukrajini vojnu i financijsku pomoć vrijednu milijarde dolara, istodobno inzistirajući na tome da ih to ne čini stranom u sukobu s Rusijom i odbacujući upozorenja Moskve da takvo ponašanje riskira izravan sukob.

euJosep BorrellKurskpodrškaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zar ne
1 mjesec prije

U Kursku je počelo, tamo će se i završiti”, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, govoreći o režimu ruskog lidera Vladimira Putina. Radi se o katastrofi na nuklearnoj podmornici Kursk, koja se dogodila u avgustu 2000. godine, u periodu kada je Putin preuzimao dužnost predsednika Rusije i do danas predstavlja jednu od najvećih mrlja njegove vladavine. U avgustu 2024. godine, Ukrajina je pokrenula kontranapad i upala na teritoriju Kurske oblasti u Rusiji. Vladimir Putin, koji je više od dve godine ranije naredio invaziju na susednu Ukrajinu, ostao je ponižen i praktično u bezizlaznoj situaciji.

Lucija, prva
1 mjesec prije

To je samo pokušaj upada.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

“Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.”

Abraham Lincoln

nastran
1 mjesec prije

luda budala

hiber
1 mjesec prije

Ukrainci racunaju na ogromnu količinu dronova koje sklapaju uz pomoć europe i toga ce biti sve vise i vise i sve dalje i dalje. Rusi na to jednostavno nemaju odgovor, sto znači da ce uskoro imati iste probleme kao i ukrainci. Nece imati struje ni plina. Mozda nece moci na elektrane, ali rusi ne mogu zastiititi dalekovodne stupove, trafostanice i plinovodne stanice i cijevi.

eks
1 mjesec prije

Džefri Saks je veoma dobro definisao dogadjanja u svetu , kao posledicu politike USA . On kaže: “Američku spoljnu politiku pokreće besprimerna arogancija i uverenje da Amerika može nekažnjeno , svuda po svetu, gaziti bilo koju normu , standard i medjunarodno pravo . To je način razmišljanja ukorenjen u licemerju , gde Monroova doktrina zahteva da se drugi drže dalje od zapadnih hemisfera, a Amerika ima pravo da se meša u poslove svih drugih nacija, daleko od svojih granica. To je doktrina američke izuzetnosti , uverenje da Amerikanci imaju pravo svima nametnuti svoju volju. Medjutim , svet se menja , sve više država suprotstavlja se nametnutim američkim jednostranim pravilima i američkom diktatu .”

Darko
1 mjesec prije

I Boreliju treba napraviti rupu između ušiju barem 8 cm u promjeru da mu se mozak dobro provjetri prije nego li napravi još veća sranja sa onom glupačom Ursulom cijeloj EU..

Ico
1 mjesec prije

Ne znam koga još zanima mišljenje toga korumpiranoga šarlatana?!?

gogo
1 mjesec prije

e, kada padne prvi atom na europu, ameri če odmah pristati na pregovore ! Europa se žrtvuje za američke interese i za to će netko kad tad odgovarati !

Karma
1 mjesec prije

AskeNAZI Brissel, hrpetina degenerika sa ogromnim placama

Bruno
1 mjesec prije

Zaboli me ćuna za mišljenje ovog kretena. Ja sam stanovnik EU, ne svojom voljom, i moj glas mora biti jednako važan. Omjesto da prave i proizvode kanadere, jer požari emitiraju više stakleničkih plinova i zagađuju okoliš, više nego prdež svih krava u EU. A gospar neka obuče kupaće gaćice i neka razguli u Kursku oblast i neka se priključi ostatcima, zapadne vojske. Kada on i godpođa, stara prostitutka Ursula , skupa s hrabrim ratnikom s Pigale-a Plijenkovića, onda ću podržati taj upad. Đubre matoro. Zašto više ne umre, nego ga podgijavaju, kao on pametan predstavnik ljudske vrste. I ovi nkavci s N1, izvještavaju kao da su zapadne snage već u Moskvi. Pa to su mrtvi ljudi, ne mogu doći u Moskvu,samo njihovi duhovi.

Za mir
1 mjesec prije

Tko u Eu donosi odluke:
Norveški politolog Glenn Diesen: “Eskalacija bez diplomacije:
– NATO podržava duboke udare protiv Rusije i invaziju na Rusiju (Kursk).
-Ne dopušta se kritizirati Zelenskog, ni onda kad napadne nuklearnu elektranu Zaporožje i otvoreno koristi nacističke brigade za napad na civile.
– Unatoč bezobzirnoj eskalaciji, NATO i dalje odbija diplomaciju, a EU čak kažnjava države članice koje pokušaju obnoviti diplomaciju. Sada je jasno da ovaj rat nema nikakve veze s “pomaganjem Ukrajini”.
– Nema političkog vodstva i ovo može završiti samo katastrofom.

Za mir
1 mjesec prije

Napad na civilno stanovništvo Kurske oblasti jest terorizam, gospodine iz Eu.
A sve eu države to podržavaju.

U normalna vremena i teroristi i huškači rata završili bi na optuženikčoj klupi.

Zlovenac
1 mjesec prije

Jaka muda. Napoleon i Hitler bili u Moskvi, i? Hebem ti pleme fašističku.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI